• Ved Røssvatnet
  Valmar Valdmann
 • Ved Røssvatnet
  Stekvasselv Gård

Vandring og fiske ved Røssvatnet

Røssvatnet er Norges nest største innsjø. Den ligger i Hattfjelldal og Hemnes kommuner i Nordland fylke, 383 moh. Røssvatnet ble oppdemt og regulert i 1957, og frem til da var Femunden Norges nest største innsjø. Røssvatnet har mange fine strender som innbyr til utflukter og båtliv. Selv om badetemparaturen ikke er den høyeste, går det an å teste svømmeferdighetene på godværsdager. Båt med påhengsmotor eller kano kan leies på Stekvasselv gård. Terrenget rundt Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell - og tindebestigning - og brevandring for de erfarne.
Fiske

Det er Statskog som er grunneier og selger fiskekort. Det er begrensninger på antall garn. Fiskefangsten består vanligvis av ørret og røye i størrelsen 200 - 400 g. Kvaliteten på Røya er meget bra selv om den ikke er så storvokst. Stekvassdalen med Stekvatnet og elva som slynger seg innover den flate dalen omkranset av fjell er en flott opplevelse å ta med seg. Med kano kommer en nær innpå omgivelsene og kommer fram der det ellers kan være vanskelig til fots. Elva er ikke farbar nedenfor Stekvatnet på grunn av skummende fosser og stryk.

Fra svenskegrensen i øst kommer Storelva. Den slynger seg gjennom et flatt og rolig parti (Stillelva) omkranset av gress og skogbevokste flater - et område ideelt for fiske, kanopadling og camping. Videre østover gjennom Tängvassdalentil Rönes er det en gammel ferdselvei over grensen.

Vandring

Terrenget rundt Nord-Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell - og tindebestigning - og brevandring for de erfarne. Stedet er også en naturlig stopp for de de som vandrer Norge på langs og følger "Nordlandsruta". På nord- og vestsiden av Okstindene har Hemnes turistforening flere hytter av god standard, og et sammenhengende løypenett går rundt fjellmassivet. Rabothytta, som ble ferdig i august 2014, er en attraksjon med sin spesielle arkitektur og beliggenhet ved brekanten.

Om høsten er det flotte jaktterrenget populært blant småviltjegere. Da er det også bær- og sopptid med rik og gavmild natur.


  !
  9
  N
  1
  2