• Lille Lånan
  Lille Lånan
 • Lånan
  Lånan
 • Lånan
  Lånan
 • Lånan
  Lånan
 • Lånan
  Lånan
 • Lånan
  Lånan
 • Lånan
  Lånan

Lille Lånan

Er du på Vega anbefaler vi et besøk på Lille Lånan. Dette er en utstilling som er satt opp av fuglevokterne fra Lånan. Lånan er det største egg- og dunværet i Vegaøyan, og fuglevokterne reiser hvert år utover for å passe på ærfuglene som hekker der.

På Lille Lånan får du et innblikk i ærfuglsesongen, fra fuglevokterne kommer i april til de reiser i august. Du får også lære mer om historien til fuglevokterne, og hvordan livet uti øyene var for tidligere generasjoner.

Les mer om Lånans aktiviteter og tilbud på http://www.lanan.no/
Ønsker du å være med på en båttur ut til Lånan arrangeres det hvert og guidede turer i sesongen. Mer informasjon om dager og priser finner du her: http://lanan.no/battur-til-lanan/

Opplev egg- og dunværet Lånan
Lånan er det største egg- og dunværet i Vegaøyene. Her blir den gamle tradisjonen med ærfugldrift holdt i hevd. I sommersesongen har du muligheten til å besøke fuglevokterne på Lånan og bli med på en historievandring i ærfuglens rike.

Fuglevoktere
Hvert år i april reiser fuglevokterne til Lånan for å klargjøre reirene til ærfuglene. I hele mai og juni er de "vertskap" for de ca 700 fuglene og verner dem mot farer i hekketiden. Til gjengjeld kommer fuglene tilbake til Lånan år etter år og gir vokterne verdifullt edderdun, egg og uforglemmelige naturopplevelser.

Edderdun
Når ærfuglene har forlatt reirene sanker fuglevokterne inn dunet og starter rengjøringen av dette. Alt gjøres for hånd, og edderdunet brukes til eksklusive edderdunsdyner og votter.

Båtturer fra Vega til Lånan
I sommersesongen arrangerer Visit Vega båtturer til Lånan 2 ganger pr uke. Båtturene går fra Nes på Vega kl. 14.30 hver tirsdag og fredag i perioden fra 2 juli til og med 30 juli 2019. På Lånan blir du møtt av fuglevokterne som tar deg med på en historievandring i ærfuglens rike. Det hele avsluttes med servering av mat og kaffe på låven hvor det er en bildeutstilling og et museum. Turen tar ca 4 timer.
For mer informasjon om priser, datoer og booking, besøk: http://lanan.no/battur-til-lanan/

Opplev ærfuglene i hekketiden
I fredningsperioden fra 1. juni til 1. juli kan det tilbys ærfuglsafari på Lånan. I denne perioden hekker det mellom 500 og 1000 ærfugler og all ferdsel på øya må skje sammen med en fuglevokter. Du får en unik nærkontakt med fuglene og en guidet tur rundt øya. Kaffe og lefse kan, om ønskelig, serveres hjemme hos en fuglevokter. Tid ca 2 timer. Bestilles hos hildegunn@lanan.no eller ring 452 72 654.

Lånansafari
Rundt 1. juli har de fleste ærfuglene forlatt Lånan og folk kan bevege seg litt friere rundt på øya. Nå er det høysesong for besøk og det er to båtanløp i uken i samarbeid med Visit Vega. Du kan også komme på egenhånd og få en guidet tur rundt øya der du får høre om Lånans historie og om arbeidet som fuglevokterne gjør. Et besøk på utstillingen i Låven hører også med. Kaffe og lefse hos en av fuglevokterne kan også bestilles. Tidsrom: 1. juli til 1. august. Bestilles hos hildegunn@lanan.no eller ring 452 72 654.

Overnatte på Lånan
Liker du å telte, kan du overnatte på Lånan etter 1. juli. Det er mange flotte steder å slå opp telt og du får tilgang både på vann og utedo. Kommer du med egen båt tilbys det båtplass ved flytekaia. Bestilles hos hildegunn@lanan.no eller ring 452 72 654.

Transport til Lånan
For å komme til Lånan må du ut i båt. Enten kan du følge båtturene fra Nes i juli eller du kan kontakte en av Lånans samarbeidspartnere som skysser deg utover, les mer her: http://lanan.no/batskyss/

Nes
8980 Vega

E-post: hildegunn@lanan.no

  !
  9
  N
  1
  2