• Georg Enga

Topptur Tomskjevelen (922 moh)

Når godværet endelig slo til , så var det som det sto i manuset for en fortelling om en perfekt dag på ski. Tomskjevelen, snøfall, oppskinn, gromme ski og bra turfølge.

Det snødde tungt fredag kveld og det har snødd i høyden de siste dagen. Påskeaften klokka 0700 lå det 10 cm snø på Nesna tettsted, det var kuldegrader og klar blå himmel. Her var det bare å kaste seg rundt å dra på tur. I maksvær er det mange alternativer på Helgeland, men få tilbyr likevel ei pakke som du kan får på Tomskjevelen. Det er et flott fjell på 922 meter, superb utsikt, fin helling og lite skredutsatt.

Selv med nattas snøfall er det lite snø opp til 200 meter over havet, og vi trasket en god stund for å nå snøgrensa. Veien opp er gitt av seg sjøl og vi kunne beundre havørnene som lå og fløt på termikken, vi kunne se utover Lurøy og Aldra, Handnesøya og Sjonfjellet.

Lengre opp dukker de Syv søstre og Dønnamann opp bak Breitomma. En ensom seilbåt krysset seg ut fra Nesna og inn i Stigfjorden. Utsikten er helt suveren, men også skituppene blir behørig studert når vi traverserer opp toppflanken som bikker opp mot 30 grader. En får ikke noe gratis, men det er heldig vis ikke så langt.

I følge norgeskart.no er det cirka 700 meter å gå med en stigning på 322 meter. Det kjennes i beina. Sola tar i kinn og nakke, og trekken avkjøler en svett panne.


På toppen: Det er deilig å nå toppen! Fv Sondre Langseth, Ronny Mathisen, Espen Langseth, Robert Jensen og Kristian Sivertsen.

På toppen er det å kaste av seg trøya, mens brisen kjærtegner en svett kropp med sine kuldegrader. Det er ikke fristende, men hvis en skal kose seg må en ha tørre klær og mat i kroppen. Vi tar de obligatoriske bildene på toppen, spiser sjokolade, røsker av skifeller og spenner fast støvla. Det er en del stein i snøen og det kan være smart å bruke hjelm.

Bonus

Så er det bonusen igjen. 700 høydemeter med kremføre, flott myk snø over hele fjellet. På toppen er det kaldsnø og spruten står rundt beina nedover. Av alt slags skiføre på fjellet er dette det beste. Snøen gir mot til store svinger i høy fart, eller korte lekne svinger. Det gjelder å ha litt saft i beina igjen til nedoverturen, men når en får sånn forhold er som om energilagrene blir fylt opp igjen av pur glede. Vi svinger, fotograferer og ler oss ned til skoggrensa, sklir over lyng og buskas på små snøflekker og prøver å finne så langt ned det går an uten å ta av skiene. 

Vi kommer oss nesten ned til Forslandsvannet, men der er det stopp. Skia på sekken og trasking ned til bilen. Skjelven i beina, lette gnagsår, tørst og varm. Akkurat sånn det skal være. Påskefjellet er magisk.

Telemark: Espen Langseth følger falllinja med Dønnamann i bakgrunn

Perspektiv: Kristian Sivertsen svinger seg ned toppflanken på et av Helgelands fineste skifjell. Utsikten er mot Tortenviktind, , Sjona, Handnesøya og Sjonfjellet .

Kaldsnø: Kristian Sivertsen senker brutalt farta i puddersnøen på Tomma.5436 Opptur: Bratt og tungt, men opptur er lik nedtur og nedtur er opptur!

Galleri: Bratt lunsj på galleri Helgeland. En velfortjent matbit i bratta. Kristian Sivertsen og Ronny Mathisen

I godstolen hjemme ser en at det er mange mennesker som har vært på mange fjell, fjærer og veier over hele Helgeland denne påskelørdagen, alle melder om supert føre og gode opplevelser. Helgeland har alt du trenger i påsken, det kan fiskes, fin-gås, fjæra er sjenerøs, fjellene er gjestmilde og asfalten er bar for sykkel og gange. Alt vi trenger er en dæsj med sol og litt godvær!

    !
    9
    N
    1
    2