• Jan Inge Rødahl

Topptur Okstindan (Oksskolten 1916 moh)

Det er elleve fjelltopper som omkranse Okstindbreen, med den 1.916 meter høye Oksskolten som det høyeste fjellet. Alle toppene innebærer anstrengende dagsturer som krever god fysisk form. Belønningen på toppen av Oksskolten er panoramautsikten over Okstindbreen, de andre ti toppene, hele den vakre Helgelandskysten fra Vega i sør til Lofotodden i nord og Tärnafjällen i Sverige.

Severdigheter: Fantastisk utsikt i alle retninger.

Overnatting tett på fjellene

Gressvasshytta er en koselig, ubetjent hytte i Hemnes kommune i Nordland, helt inn mot svenskegrensa. Hytta ligger under Okstindan.

Kjennsvasshytta har 28 sengeplasser, er fullt utstyrt og har innlagt strøm og sommervatn. Hytta ligger ved Kjensvatnet og er et fint utgangspunkt til Okstindbreen. 

Gråfjellhytta ligger spektakulært til på vestsida av Okstindbreen 1008 moh. Her har du utsikt i alle himmelretninger og bare halvannen kilometer opp til brekanten på Vestisen.  Ny hytte ble  åpnet til påske 2007. Den har tre soverom og hems og 12 madrasser med tepper. Den har sengeklær til 16 personer og godt utstyrt kjøkken. Hytta er moderne og godt utstyrt.

Gråfjellhytta ligger en liten time fra Okstindbreen, og er et ypperlig utgangspunkt for skiturer til breen. Værforholdene er naturligvis skiftende, og det kan væreharde vinder her oppe.

Rabothytta er en del av hytte- og løypenettet rundt Okstindan på Helgeland. Hytta ligger 1200 moh. helt inntil Okstindbreen. Arkitekturen er særegen. Hytta er tegnet av de verdenskjente arkitektene Jarmund/Vigsnæs Arkitekter.

Med 30 sengeplasser er det rom for en hel skoleklasse. Eller det er plass til flere familier eller grupper i de 7 soverommene i hytta. Det er også eget soverom for folk med hund. Hytta har fått navnet Rabothytta etter den franske geologen og turisten Charles Rabot som kartla områder på Helgeland på slutten av 1800-tallet. Hytta åpnet offisielt den 16. august 2014.

Parkering: Leirskardalen, Inderdalen, Gressvasshytta 

Startpunkt: Leirskardalen, Inderdalen, Gressvasshytta

Okstindene

Oksskolten er den aller høyeste med sine 1916 meter over havet. Turen opp er bratt og lang, men verdt hver svetteperle. Ryggen kan følges hele veien opp og gir fantastisk utsikt over Okstindbreen og fjellene rundt.

Andre Okstinder: Sør for høyden merket 1353 m.o.h. er det greit å komme seg ned på selve breen. Herfra kan du fortsette til topper som Okstinden (1804 m.o.h.), Tvillingtindan (1717 m.o.h.) og Vesttinden (1708 m.o.h). De aller sprekeste kan rekke alle på en dag.

Obs: Vær klar over at Okstindbreen kan skjule sprekker og dermed setter krav til brekunnskap og forsiktighet.

Kilde: www.ut.no

Kommune:     Hemnes

Type Tur:    Vinterturer    !
    9
    N
    1
    2