• Lurøygården
  Lurøygården

Lurøy gård – en renessansehage under polarsirkelen

På Lurøy ligger renessansehagen ved polarsirkelen. Kanskje verdens nordligste i sitt slag. Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740.

De første renessansehagene ble anlagt i Italia så tidlig som på begynnelsen av 1400-tallet. Det som kjennetegnet disse hagene var den regelrette og symmetriske formen, fontener og kanaler. Det er grunn til å tro at det i Norge ble anlagt mindre prangende hager enn i Sør-Europa. På Lurøy finnes det ingen fontener eller storslåtte dimensjoner, men selve anlegget med beplantninger i parterrer er likt. Staudene er plantet på geometrisk like senger, kantet med gress og er en symmetrisk flate dekorasjon som også ligger aksialt i forhold til hovedbygningen. Det tok nok noen år før renessansen hadde funnet veien nordover til Norge, etterhvert kom også barokkhagen og landskapshagen og fordrev de fleste renessansehager. I dag er det få renessansehager i Norge som er holdt i sin opprinnelige form.

Generasjonene har kommet og gått, og rundt 1890 fikk også hagen på Lurøy anlagt en landskapshage i engelsk stil. Denne stilen preges av slyngende stier, beplantning av løvtrær og vann. På Lurøy ble det anlagt en kunstig dam nord i hagen, og varmekjære treslag som eik og blodbøk ble plantet inn.

Besøk gjerne hagen vår. Du kan på egen hånd vandre fritt og la freden og roen senke seg mens du kjenner duften av alba roser og skjærsmin kile deg i nesen. Ønsker du omvisning må du ta kontakt på forhånd.
Lurøygården drives i dag som et aktivt gårdsbruk. Her driver vi melkeproduksjon i ny og moderne fjøs, og på gården finner du hestene Tornado og Maja, hunden Milla og gårdskatten Fibi. Vi ligger ved foten av Lurøyfjellet (689 moh.) og i umiddelbar nærhet til havet med fine badestrender og gode muligheter for kajakkpadling og sjøliv.

Vi tilbyr omvisning og servering i gammelhuset for grupper inntil 30 personer. Ta kontakt så skredder syr vi et tilbud. Lokalene er godt egnet for små selskaper og mindre møter. Dette kan f.eks. være både lunsj og treretters middag som vi tilpasser etter dine behov og ønsker. Vi bruker i størst mulig grad lokale råvarer og storfekjøtt og noen melkeprodukter fra egen produksjon. I Lurøygården vektlegger vi tradisjon og kvalitet, og ønsker å servere hjemmelagd, rustikk tradisjonskost. I bakstehuset har vi plass for små grupper på 10-12 personer. Her serverer vi deg gjerne pizza direkte fra steinovnen eller fingermatretter.

Gårdskafeen er åpen på sommeren og ved enkelte anledninger ellers i året. Her serverer vi hjemmebakte kaker, lefser og gomme fra Lurøy samt enkle lunsjretter. Åpningstider annonseres på Facebook «Lurøygården» og på hjemmesiden Lurøygården.no
Sommeren 2017 tilbyr vi også overnatting i historiske omgivelser. I 2 og 3 etasje i gammelhuset har vi 9 sengeplasser tilgjengelig. Rommene deler på 2 bad og prisen er inkludert heimlaga frokost.

Lurøygårdsveien 7
8766 Lurøy

Telefon: 990 22 490

  !
  9
  N
  1
  2