Helgeland Museum avdeling Rana

Rana Museum består ev en kulturhistorisk avdeling og en naturhistorisk avdeling. Rana museum har ca. 200 000 kulturhistoriske foto, ca. 20 000+ gjenstander, 30 bygninger, og et historisk arkiv. Den naturhistoriske samlingen har ca. 21 000 registrerte objekter. Museet har to friluftsmuseer, Stenneset og Bredek, med i alt 33 historiske bygninger. Friluftsmuseene er museets arenaer for formidling av førindustriell historie – jordbruk, skogbruk, håndverk, båtbygging, bygningshistorie og sosialhistorie.

Rana Museum formidler historien om industrialiseringen og moderniseringen av Helgeland fra 1945 og til vår tid - i et nasjonalt perspektiv.

Temaet bygger på forståelsen av etterkrigstiden som en usedvanlig vekstperiode i norsk historie, der landet tok det avgjørende skrittet ut av fattigdom og inn i velferdssamfunnet. Utstillingene skal fortelle menneskenes historie - om forventninger og muligheter, men også om utfordringer i den nye hverdagen, der gamle verdier og holdninger ble omformet og tilpasset nye livsvilkår.

Rana museum jobber med nye, naturhistoriske utstillinger og formidling som forteller om mangfoldet i Helgelands og Nordlands natur, fra kyst til innland. Naturhistorisk museum skal være en veiviser til landskapet på Helgeland og i Nordland, Samtidig skal de peke på utfordringene i forvaltning av våre naturområder, miljø og klima.

Musset tilbyr enhver tid skiftende utstillingeri vårt galleri. her holder også Rana Kunstforening til.

Midtre gate 1
8624 Mo i Rana.

Telefon: 75 11 01 33
E-post: rana@helgelandmuseum.no
Nettside: http://helgelandmuseum.no/avdelinger/rana

Punktlig sjøfugl

I havområdet vest av Lovund samler lundefuglene seg til kurtise etter en hard høst og vinter. Vil de finne fram til Lovund på riktig dag?

Om lundkommardagen

Fra gammelt av har lovundfolket sagt at "lun`j kjæm" den 14. april. Det samme sier de på Færøyene - og på Finnmarkskysten. Dagen er også regnet som den første sommerdagen - og den dagen bjørnen forlater hiet i de nordsvenske traktene.

Lundefuglen på Lovund

Lundefuglen på Lovund forlater øya etter endt hekkesesong mot slutten av august. Da drar den ut i sitt rette element: havet utenfor Norge og Nordsjøen. Der ute lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter på stadig matjakt. Lunden, som i hekketida trykker seg sammen i store kolonier, sprer seg nå utover det store havet og er meget vanskelig å observere. Den fine fargedrakten forsvinner - og under fjærbyttet kan den knapt fly.

Formering av slekten

Når lyset kommer tilbake i januar/februar blir fuglen påmint om at den må gjøre sin plikt – å formere slekten. Fuglene, som nå er blitt rene i fargene og fått tilbake den staselige hornplaten på nebbet, trekker seg inn mot sitt hekkested. I slutten av februar kan fiskerne utenfor Træna melde om at de første lundene er observert - og ettersom tiden går kommer den nærmere og nærmere sitt sted: Lovund. Fra begynnelsen av april kan du ofte se fuglen beite i Lovundkoloniens nærområde: fjordkjeftene og havet på Helgeland.

Kurtisen

I havområdet vest av Lovund samles lundefuglene. De første fuglene kommer gjerne tidlig på ettermiddagen - og etter hvert som tiden går kommer det flere og flere fugler til. Det som foregår i flokken - kurtisen - kan vi bare ane. Fuglene samler seg i store "flak" som ligger og duver i havet - og enkelte ganger letter fuglene og gjør sine karakteristiske 8-tallsflygninger langs havflaten før de igjen setter seg. Så kommer disse flokkene høyere og høyere og snart aner vi dem over horisonten.

Hjemkomst

Og nå stiger spenningen: vil de innta Lundeura? Men ofte er fuglene mer opptatt av å vise seg frem for hverandre enn å finne sin stein - og dette "flokkspillet" er en fantastisk naturopplevelse. Så vil de plutselig ikke vente lenger. I hundrevis - tusenvis - kommer flokken inn, samler seg, gjør sine runder, flyr inn og ut før de første endelig viser veien hjem.” Lun`j e kommen!”

Majavatn Togstasjon

Den sørligste togstasjonen på Helgeland. Majavatn er et flott turområde og befinner seg 5 km nord for Porten til Nord-Norge

Informasjon og bestilling finnder du på www.nsb.no

Trofors Togstasjon

Trofors togstasjon befinner seg vest for Trofors sentrum ved riksvei 73. 

For info og bestilling, se www.nsb.no 

Drevvatn Togstasjon

For mer informasjon og bestilling sjekk www.nsb.no 

Mosjøen Togstasjon

For mer informasjon og bestilling sjekk www.nsb.no 

Bjerka Togstatsjon

For mer informasjon og bestilling sjekk www.nsb.no 

Mo i Rana Togstasjon

For mer informasjon og bestilling, sjekk www.nsb.no

Marmorslottet – et eventyrlandskap

I utkanten av Mo i Rana ligger marmorslottet, et slott bygget av naturen selv gjennom årtusener.

Huler og jettegryter

Marmorslottet har oppstått der løse bergmasser som kalk, gjennom tusenvis av år har blitt vasket ut i elven. Vannet har opp gjennom årene dannet flere huler, jettegryter og formasjoner i berget – og gjort området til et eventyrlandskap.

Fine steinformasjoner

Den beste tiden å besøke marmorslottet er om høsten da vannstanden ikke er så høy. På denne tiden kan du ta deg tid til å gå ned i jettegrytene, gå gjennom en gryte og over elva. Du kommer også etter hvert til ei grotte og vil se utrolig fine steinformasjoner. Her går du mellom steinene på flate marmor/steinflater med tapper under som elva har gravd ut.

Hvordan komme seg hit

Kjør E6 nordover forbi Mo i Rana (8km) til Røssvoll. Ta til venstre i retning Melfjordbotn. (veien langs langvatnet er i det siste kjendt for mye veiarbeid. Er veien steng kan man kjøre over Bjynnvassdalen) Etter ca. 5 km igjen tar du igjen til venstre, fortsatt i retning Melfjordbotn. Kjør langs nordkanten av Langvatn i retning Melfjord forbi Ravnåga. Sving av mot Fisktjørna. Fra parkeringsplassen i Fisktjørna går en fin sti til Marmorslottet.

Tidsbruk: Ca 20-25 minutter fra bilvei.

Husk gode sko og kamera. Vær forsiktig, det er mye strøm i elva. 

OBS: Marmorlottet er et nydelig sted, og en fantastisk naturopplevelse. Bidra til å beholde det slik. Ikke la ting og søppel bli liggende igjen etter deg. Takk.

Plahtes Eiendommer

Naturopplevelser, jakt og fiske på en av Norges største private eiendommer. Hos Plathes Eiendommer vil du finne en forsiktig utnyttelse av naturressursene, tilrettelagt med hytter, båter og alt som hører med for en vellykket ferie i utmarken.

Plahtes Eiendommer er med sine 650.000 dekar en av de største private eiendommer i Norge.
Eiendommene ligger på Sør-Helgeland, en times kjøretur fra nærmeste flyplass.
Plahtes Eiendommer tilbyr jakt, fiske og naturopplevelser i en storslagen villmark der få mennesker ferdes.
De fleste hyttene ligger flere km fra nærmeste nabo, men er likevel lette å nå. Ved ankomst vil du bli møtt av grunneier eller en av de ansatte. Over 70 % av gjestene er "gjengangere".

Jakt og fiske uten trengsel
Fiske
Området har et mangfoldig tilbud for fiskemuligheter, i fire ulike vassdrag: sjøørret og laks, innlandsfiske, fjellfiske, fluefiske og isfiske. Eiendommens utleiehytter har god beliggenhet i forhold til de beste fiskeplassene. De er gode utgangspunkt for å utforske den praktfulle naturen i området.

Jakt
En hel rekke jaktmuligheter står også tilgjengelige for den som har tenkt seg til Plahtes eiendommer. Jaktvirksomheten i området er blitt utviklet gjennom flere år, med en tanke om langsiktig viltforvaltning i bakhodet. Er man ute etter rypejakt, skogsfugljakt, elgjakt, rådyrjakt eller annet småvilt, er dette stedet å dra til. Her holdes også jaktpresset lavt, spesielt med tanke på småviltjakt.

Hytteutleie
Utleiehyttene ligger flere kilometer fra nærmeste nabo, og er midt i blinken dersom man ønsker å ta med venner eller familie på en komfortabel, naturnær ferie. Rundt 15 hytter er spredt ut på de fineste stedene, over det 670 000 dekar store området. Hyttene er også relativt enkle å nå, men med en god avstand til nærmeste nabo.

Granbostad
Stort og sjarmerende feriehus med flott uteområde
Kort gangavstand til Åbjørvatnet og dets gode fiskemuligheter, men langt nok unna til at man kan slappe av på terrassen mens barna leker rundt huset. Spektakulær natur og flotte turmuligheter rett utenfor døra.
Passer for 4-8 personer.
https://www.plahte.no/steder/granbostad/

Kalbekkvika
Komfortabel hytte med flere fiskesteder i nærheten
Innlagt strøm og vann. Flere fiskerike vann i området og gode fiskeplasser rett utenfor hytta.
Passer for 4-8 personer.
https://www.plahte.no/steder/kalbekkvika/

Bruksbo
Romslig hytte med god standard
Flott turterreng og gode fiskemuligheter like utenfor hytta. Her finner man både fiskeplasser for det typiske familiefisket og plasser som kan gjøre den mest erfarne fiskeren mo i knærne.
Passer for 4-10 personer.
https://www.plahte.no/steder/bruksbo/

Sveitserhuset på Terråk
Et perfekt utgangspunkt for å utøve fiske og friluftsliv i mer komfortable omgivelser
Den lakseførende Terråkelva forbi like ved huset og Terråmarka ligger kun en kort spasertur unna. I tillegg har våre gjester ved Sveitserhuset fiskerett i Åelva. Båt i fjorden er inkludert i prisen.
Passer for 4-8 personer.
https://www.plahte.no/steder/sveitserhuset/

Åbjørstua
En komplett naturopplevelse
Det klare, sakteflytende vannet i Åbjøra er som skapt for fluefiske. Muligheter for stor ørret, samt bifangst av sjøørret og laks. Fantastiske omgivelser og god komfort på hytta gjør dette til et lite stykke paradis.
Passer for 4-8 personer.
https://www.plahte.no/steder/abjorstua_no/

Sagmestereidet
Eksklusivt fiskested langt fra nærmeste nabo
Sagmestereidet er vårt mest populære fiskested. Eksklusiv fiskerett i Eideelven. Et helt spesielt område både når det kommer til natur og fiske. Gjester ved Sagmestereidet blir skysset med båt frem til hytten.
Passer for 4-6 personer.
https://www.plahte.no/steder/sagmestereidet/

Sørengvatn
Sjarmerende tømmerhytte i eventyrlige Vassbygda
Her er tur- og fiskemulighetene mange. Det finnes flere store kalkgrotter i området og fugl- og dyreliv er rikt. Flere fiskerike vann for barna, men også noen virkelige gromplasser for de voksne.
Passer for 2-5 personer.
https://www.plahte.no/steder/sorengvatn/

Urvold
Komfortabel hytte med 6 sengeplasser og eksklusiv fiskerett i urvoldvassdraget
Urvoldvassdraget regnes for å ha en av de desidert tetteste gytebestand av sjøørret i Norge. Vannet er krystallklart og om høsten kan man ofte se flere hundre fisk stå som i et akvarium i kulpene, men det klare vannet gjør at fisken er sky og fisket kan være utfordrende. Mesteparten av fangsten tas i Urvoldvatnet.
Passer for opptil 6 personer.
https://www.plahte.no/steder/urvold/

SMÅ HYTTER – ENKEL KOMFORT
Åbjørnneset
Sjarmerende tømmerkoie og fiskerett på enorme områder
Åbjørneset ligger flott plassert ved bredden av Åbjøra. Godt innlandsfiske i Åbjørvatnet og den nederste kilometeren av Åbjøra. Fiskerett i store skog- og fjellområder.
Passer for 2-4 personer.

Kalvvatn
Vårt beste sted for innlandsfiske
Kalvvatnområdet et av våre mest populære steder for innlandsfiske. Store fjellområder, klare fjellvann og man kan fiske feit fjellørret. Enkel adkomst med bilvei helt frem.
Passer for 4, maks 6 personer.

Kalvkru
Eksklusiv fiskerett i vårt mest populære fiskevann
Fra Kalvkruhytta når man tilgang på flere av de beste fiskevannene på eiendommen. Både over og under tregrensen. Hytten ligger helt nede ved Kalvkruvatnet, som regnes av mange som det beste fiskevannet i området.
Passer for 4, maks 6 personer.

Fugleburet
Idyllisk plassert hytte i eventyrlige Terråkmarka
Fugleburet ligger idyllisk plassert nede ved Nervatnet. I fjellområdene rundt hytta er det flere gode fiskevann. Her er det fiskeplasser som passer for både fluefiske og mark og dupp.
Passer for 4, maks 6 personer.

Ureidet
En fisketur med unike fiskemuligheter
Sjøørret-, lakse- og røyefiske i det unike Urvoldvassdraget. Fantastisk beliggenhet nede ved fjorden. Svært godt fiske i elvemunningen og oppe i Urvoldvatnet.
Passer for 2-4 personer.
For små hytter – enkel komfort, se mer på https://www.plahte.no/hytter-til-leie/


7980 Bindal

Det følger nærmere beskrivelse med på alle bestillinger.

Telefon: 75034028
E-post: post@plahte.no
Nettside: http://plahte.no

Tosbotn Camping

Tosbotn Camping tilbyr overnatting i komfortable hytter med ett, to eller 3 soverom. I tillegg plasser for bobil/campingvogn og telt. Trådløst nettverk tilgjengelig for campingens gjester.

Tosbotn er et fantastisk utgangspunkt for turer i Lomsdalen/Visten nasjonalpark. Vi anbefaler fjellfiske etter fjellørret.

Havfiske: Det er et bra fiske i Tosenfjord. Som torsk, sei, uer, steinbit og kveite. Vi leier ut 6 stk båter, og har eget sløyehus til disposisjon.

Tosbotn
8960 Velfjord

Telefon: 993 88 330

Vega Havhotell - mer enn det vanlige

Midt i verdensarven, omgitt av hav og levende sjømat, driver Anna og Jon Aga sitt hotell. «Den gode atmosfæren betyr alt for at gjestene skal få et vellykket opphold hos oss», mener vertskapet. De deler så gjerne både matopplevelser, verdensarv, lyset og naturen med gjestene sine.

Kulinarisk ekspertise i verdensarvområdet

På kjøkkenet sitt lager Anna og Jon kulinariske retter basert på lokale råvarer fra Vega og resten av Helgeland. Den fem retters middagen planlegges hver dag og er basert på de råvarene som er å få tak i – og maten smaker ikke bare fortreffelig, den behager også øyet. Jon Aga er for øvrig forfatter av den lekre kokeboka «Jon Agas smak av Vega».

Gjestfritt vertskap

Vega Havhotell ligger på Viksås på nord-vestsiden av øya Vega på Helgelandskysten. Hotellet ligger vakkert til med havet nært og omringet av skog og fjell. På hotellet møtes du med gjestfrihet, omtanke og personlig væremåte. Her gjør vertskapet sitt ytterste for å gi deg en opplevelse som er – mer enn det vanlige.

Verdensarv

Vegaøyan står på UNESCO`s prestisjetunge liste over verdens kulturarv på grunn av sitt enestående natur- og kulturmiljø. Gjennom mer enn 1000 år har øyværingene bygget reir og passet på ærfuglen og når fuglen forlater reiret, høster fuglevokterne myk ederdun og lager verdens beste sengetøy. På Nes, «Porten til verdensarven», kan du besøke E-huset museum, verdens eneste ærfuglmuseum. Her ligger også verdensarvutstillingen som viser hvordan øyfolket tar vare på ærfugltradisjonen. På Vega kan du også være med på elgsafari, arkeologiske og biologiske vandringer, seiling med nordlandsbåt, kajakkpadling, vandring langs merkede turløyper og sykling på sykkelvennlige veier.

Avslapning

Etter en rundtur på øya er det godt å komme tilbake til hotellet og slappe av med god mat og god vin i hjemmekoselige omgivelser og oppmerksom gjestfrihet.

Hotellet har for øvrig 21 rom, herav 2 suiter, totalt 52 sengeplasser. Frokost serveres 08.00-10.00, lunsj 13.00-14.30 og middag 20.00-21.30. Det gjøres oppmerksom på at det dessverre ikke kan serveres mat utenom disse tidene.

Træna turistkontor

E-post: turistkontor@trana.kommune.no Turistvert Sonja Langskjær +47 40 44 16 92 Mandag – Lørdag: 10.30 – 16 Søndag: 12-14

Ønsker du å få det meste ut av ditt besøk i Træna?

Besøk Turistkontoret i Træna, og utforsk mulighetene! Her har vi oversikt over alt Træna har å tilby, fra ekstremsport til strandturer til kortreiste matopplevelser. Møt oss i turistkontoret rett ved Træna kirke på Husøya, eller ta kontakt via telefon eller e-post.

For mer inspirasjon: www.tenktraena.no

Sykkelrute: Brønnøysund - Vega - Herøy - Dønna - Sandnessjøen - Brønnøysund

Med Brønnøysund som utgangspunkt kan du oppleve alt fra fjell med hull tvers igjennom til «Himmelblåøya», Vega Verdensarv og kulinariske opplevelser.

Total sykkeldistanse: Ca. 185 /193 km       

Deldistanse 1:    Brønnøysund – Torghatten – Brønnøysund ca. 34 km

Sykle over Brønnøysundbrua mot Torghatten. Vandreturen opp til det berømte Torghatthullet tar ca. 30 min og krever godt fottøy. Norsk Havbrukssenter på Toft ca. 6 km fra sentrum, er også verdt et besøk.

Deldistanse 2:     Brønnøysund – Vega ca. 17 – 25 km


Vega er et sykkelmekka med ca. 100 km veier som også fører til flotte turområder og badeplasser. Verdensarvområdet på Vegaøyene er et dypdykk i nordnorsk kulturhistorie og særpreget kystnatur. Ta hurtigbåt fra Brønnøysund sentrum, eller ferge fra Horn. På veien til Horn anbefales en stopp på Nord-Norges eneste mat og urtegård, ca. 8 km fra sentrum.

Langs veien fra Igerøy til Kirkøy kan du stoppe på Nes og se «Porten til verdensarven», eller du kan besøke en av restaurantene på Vega og få en kulinarisk opplevelse. Lei kajakk og ta en padletur i unike omgivelser. Du kan også ta hurtigbåt fra Brønnøysund til «Himmelblåøya» Ylvingen før du tar hurtigbåten videre til Rørøy på Vega.

Deldistanse 3:       Vega – Herøy – Dønna – Sandnessjøen ca. 64 km

Fra Vega tar du hurtigbåten til Herøy og sykler så videre til Dønna.  På denne ruten kan du oppleve idylliske småveier, hvite sandstrender, fugleliv, mausoleum, flotte kirker og fjellrekken De syv søstre.  Fra Bjørn på Dønna tar du ferge over til Sandnessjøen. Retur til Brønnøysund går langs den Nasjonale Sykkelrute 1 fra Sandnessjøen, via Tjøtta, Vevelstad og Horn.

 Deldistanse 4:   Sandnessjøen – Tjøtta – Forvik – Andalsvågen Bønnøysund – ca. 70 km

Fra Sandnessjøen sykler du langs FV 17 sørover og tar fergen til Forvik. På veien finnes mange opplevelser og aktiviteter. Frisk og rask etter en god dukkert på Botn Havsbad, sykler du til Tjøtta og tar ferge over til Forvik. Stopp gjerne på Tro og se skiløperen der, en nesten 4000 år gammel helleristning, og Forvik kan du skjemme deg bort litt med god mat og kaffe fra eget brenneri, eller overnatte. Derfra sykler på flate fine veier langs Vevelstadsundet med et flott landskap rikt på natur-opplevelser. På turen kan du stoppe på Vevelstad kirke, bygde-tunet, se «Opus for himmel og jord», før du kommer til Andalsvågen. Ta fergen over til Horn, og sykle siste biten inn til Brønnøysund. Avstand Sandnessjøen – Brønnøysund ca. 69 km. På turen anbefales en tur innom Handelsstedet Forvik på Vevelstad.

 

Rabothytta - Norges råeste turisthytte

Rabothytta er plassert over 1200 meter over havet, helt inntil brekanten på Okstindan. Stedet er fantastisk vakkert med utsikt til Okstindbreen og til Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten.

Charles Rabot

Rabothytta er oppkalt etter den franske fjellmannen og Norgesvennen Charles Rabot, som var spesielt glad i Helgeland og særlig Okstindan. Hytta er tegnet av de kjente arkitektene Jarmund/Vigsnæs og har en nøktern, men robust standard.

Løypenett rundt rabothytta - for fjellfarende folk

Rabothytta ligger i Hemnes kommune i Nordland og kombinasjonen av natur og arkitektur gjør hytta til et mål i seg selv. Samtidig  er den også en del av løypenettet mellom tre andre hytter i området, Gressvasshytta, Kjensvasshytta og Gråfjellhytta.

Rabothytta stod ferdig i midten av august 2014 og Hemnes Turistforening kan nå tilby et helhetlig løype- og hyttetilbud til fjellfarende folk som ønsker seg turer til Okstindan. Hytta har plass til 30 overnattingsgjester.

Beliggenheten er perfekt for allsidig bruk både sommer og vinter. Fra bilvei på sommerstid er det ca 1,5 timers gange opp til hytta i fint fjellterreng. Vinterstid vil samme tur ta omtrent dobbelt så lang tid.

Praktisk informasjon om Rabothytta

Rabothytta Booking

I hyttekalenderen kan du reservere plass i Rabothytta. (Her kan du også reservere plass i Gressvasshytta, Gråfjellhytta og Kjensvasshytta). Husk at minst 1 person i følget må være medlem av ei DNT - forening, for eksempel Hemnes Turistforening og dere må ha med dere DNT-nøkkel. 

Betaling og Pris

Prisen er 150,- pr natt for medlemmer og 300,- pr natt for eventuelle ikke-medlemmer du har med deg. Prisen for barn er kr 50,- pr natt.

Rabothytta har gass, ved og sengeklær, men du må likevel ha med enten lakenpose eller sovepose i tillegg til mat. Lakenpose kan du kjøpe hos Hemnes Turistforening.

For dagsbesøkende:

Det er mange som kun ønsker en dagstur til Rabothytta og da må dere huske på følgende: Skal dere inn i hytta må minst 1 i følget være medlem av ei DNT-forening og ha nøkkel. Andre gjester i hytta har ingen plikt til å slippe dere inn. Om de gjør det, er de også ansvarlig for besøket og bruken. Et dagsbesøk i hytta koster kr 50,- for medlemmer og kr 75,- for ikke-medlemmer.

Hvis du ikke ønsker å betale for dagsbesøk, må du gjerne bruke området rundt hytta og utedoen ved "Hugobuæ". 

Registrer deg:

Alle som går inn i hytta må skrive seg inn i besøksprotokollen. Denne brukes både for å registrere hvor mange som bruker hytta og for å følge opp betaling (som kan skje på nettbank). 

Adkomst og parkering

Kjør til Korgen og ta av mot Leirskardalen via anleggsveien opp Leirbotnet. Fra veien er det merket sti opp til Rabothytta. Fra Mo i Rana er det ca 40 km til Korgen og fra Mosjøen er det ca 50 km.

Husk at været kan skifte fort i fjellet så du bør ha på deg gode fjellsko og ta med rikelig med klær selv om været er fint når du starter. 

Okstindan Nord-Norges tak

Okstindan er er fjellmassiv med 11 tinder der Oksskolten, 1916 moh, er den høyeste. Tindene og breen viser et storslagent naturbilde og utsikten fra brekanten er upåklagelig i alle himmelretninger. Med utgangspunkt i Kjendsvasshytta, Gråfjellhytta eller Rabothytta, vil området være et eldorado for fjellfolk. 

Dønnes gård

Dønnes Gård tilbyr overnatting i 6 romantiske dobbeltrom i hovedhuset på gården, samt rom i gamle Nord Dønna skolestue like ved hovedhuset. Opplev overnatting med historien bokstavelig talt i veggene - Dønnes Gård er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke - Olavsrosa. Frokost og middagservering. Guiding i Dønnes kirke i sommersesongen.

Dønnes Gård tilbyr overnatting i 6 romantiske dobbeltrom i hovedhuset på gården, samt rom i gamle Nord-Dønna skolestue like ved hovedhuset. Opplev overnatting med historien bokstavelig talt i veggene - Dønnes Gård er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke - Olavsrosa. Guiding i Dønnes kirke i sommersesongen.

Gården ligger vakkert til i et område godt egnet for uteaktiviteter. Det er turløyper i området, og en tur opp til fjellstua på Dønnesfjellet kan anbefales (130 moh.).

Overnatting i hovedhuset og skolestua

Frokost er inkludert i prisen. Middagsservering på forespørsel. På alle rommene er det klesskap, speil, bord, stoler, nattbord og kommoder. Bad og WC på gangen.


Skolestua ligger like ved tunet til Dønnes Gård og her kan en leie 5 hyggelige rom med dobbeltsenger (kan separeres) i 1. etasje, samt et stort felles bad med dusj og toalett. I tillegg er det et ekstra toalett og et ekstra dusjrom med vask i 1. etasje. Det er også tilgang til vaskemaskin i 1. etasje. Pris inkludert sengetøy og vask. Frokost i hovedhuset.

Ekstra tiltak denne sommeren:

Vi leier ut avdelingsvis i sommer. Hver avdeling i hovedhuset har 3 dobbeltrom, skolestua har 5 dobbeltrom. Hver avdeling kan bare leies ut til personer som reiser sammen. Det betyr at dersom det bare er 2 som reiser sammen – blir 2 rom i avdelinga stående tom. Er det f.eks 2 eller 3 par som reiser sammen – kan de ha en avdeling sammen


Omvisning i Dønnes kirke

Dønnes gård har omvisning i Dønnes kirke, som ligger rett ved gården. Dønnes kirke er en middelalderkirke bygd på 1200-tallet med en spennende historie. Hver sommer gjennomføres det tre daglige omvisninger i middelalderkirken med tilhørende gravkammer.

Dønnes
8820 Dønna

Kjør nordover fra Bjørn, ferjested på Dønna. 26 km via Solfjellsjøen eller 18 km over Våg.

Telefon: 75 05 56 15
E-post: donnes.gaard@online.no
Nettside: http://www.donnes-gaard.no

Sømna Kro & Gjestegård

Sømna Kro & Gjestegård ligger i kommunesentret Vik i Sømna kommune helt sør på Helgelands-kysten; 40 km sør for Brønnøysund og 350 km nord for Trondheim. Gjestegården har 65 senger fordelt på 39 moderne rom som alle har bad med dusj og TV.

Sømna Kro & Gjestegård ligger i kommunesenteret Vik i Sømna kommune helt sør på Helgelandskysten; 40 km sør for Brønnøysund og 350 km nord for Trondheim. Gjestegården har 65 senger fordelt på 39 rom som alle har bad med dusj og TV. Dyr ikke tillatt.

Vi har også konferanse og selskapslokaler, trådløst Internett.

Restaurant med a la carte meny. Gym og solarium 50 meter. Flott turterreng.

Sømna kan by på mye, her har dem badeplasser med sandstrender, gode fiskevann og turmuligheter både høyt og lavt.


NB: For booking samme dag som ankomst - ring Helgeland Reiseliv på +47 75 01 80 00 for booking

Vik
8920 SØMNA

Telefon: 75029460
E-post: post@somnakro.no
Nettside: http://www.somnakro.no

Norsk Havbrukssenter - Et innblikk i "Det norske Lakseeventyret"

Når dere befinner dere i vakre Brønnøysund er dere midt i smørøyet for en av Norges viktigste næringer.

Benytt anledningen til å ta ett besøk til Norsk Havbrukssenter, der dere får lære om moderne havbruk, Norges største vekstnæring. Dere får møte laksen, se hva den spiser og hvordan den lever.
Senteret tilbyr dere en titt i undervannskamera, fôring av laksen og dyktige lokalkjente guider som tar dere med rundt på oppdrettsanlegget.

Norsk Havbrukssenter tar hele året i mot turister og besøkende.
Det skreddersys gjerne egne opplegg for skoleklasser, barnehager, bedrifter og andre grupper.

Tidspunkt:
Åpningstider: Mandag - Fredag: 11:00-16:00
Lørdag og Søndag: Stengt
Omvisning utendørs alle hverdager kl. 11:00 og 13:30, ellers for grupper ved forespørsel.
Vi har avtale med hurtigruten, og har fra 1. April til 31. Oktober daglige guidede turer med turister klokken 16:00.
Ved bestilling legger vi opp slik gjesten ønsker
Antall personer: 1 – 500 stk.
Pris: 130,-/60,- p. p.

Ønsker du også å se vår nye utstilling innendørs, kan du oppleve:
-Akvarier, både fersk- og saltvann, med spennende miljøer.
-Havbruksnæringen i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv.
-En helt spesiell filmopplevelse! 360-graders film fra egne merder.
Er du under 12 år kan du følge Salmo Salar på omvisning. En spennende og overraskende måte å lære om laksen og livet i havet

Samlet billett for begge omvisningene:
Pris kr 200.- / 100.- p.p.

Annen viktig informasjon: Vi tilpasser turene etter gjestens behov, uansett alder.

Toft
8909 Brønnøysund

Norsk Havbrukssenter Visningsanlegg ligger på Toft, 7 km fra Brønnøysund sentrum. Du følger veien over den flotte Brønnøysundbrua mot fjellet Torghatten, etter ca 6 km tar du av til høyre mot Toft, følg skiltene.

Telefon: 75 57 75 00
E-post: post@havbrukssenter.no
Nettside: http://www.havbrukssenter.no

Grønligrotta overnatting

Grønligrotta overnatting kan tilby 5 familierom med dusj, wc og minikjøkken.

Rommene er i tilknytning til kafèlokalet og ligger 200m fra grotten.

Grønli
8615 Skonseng

Grønligrotta ligger ca 20 km nord for Mo i Rana sentrum. Man følger E6 ca 10 km fra sentrum, og tar av mot flyplassen. Deretter følger man veien ca 10 km før man tar av mot Grønligrotta.

Telefon: 75 13 25 86
E-post: gronligrotta@online.no
Nettside: http://www.gronligrotta.no

Helgeland Kajakk - våttkortkurs,utleie og guidede turer

Våttkortkurs,utleie og guidede turer

Helgeland Kajakk med base på den vakre øya Tomma tilbyr våttkortkurs, utleie av havkajakker og guidede turer av forskjellig lengde både på Tomma og i Mo i Rana. Bli rik på nye opplevelser midt i padleparadiset på Helgeland!

For mer info, se www.helgelandkajakk.no

Tomsvika
8723 Tomma

Telefon: 951 73 987
E-post: helgelandkajakk@gmail.com
Nettside: http://www.helgelandkajakk.no

Bimbo Veikro - Overnatting

Bimbo Veikro er en koselig veikro som ligger ved E6 nord for Mo i Rana.

Kaféen serverer god hjemmelagd mat til en rimelig pris.
Bimbo har flere nydelige rom til utleie, alle med dusj og toalett samt kabel tv.

Saltfjellveien 34
8623 Mo i Rana

Ved E6 nord for Mo I Rana

Telefon: 75 15 10 01
E-post: bimbo@bimbo.no
Nettside: http://www.bimbo.no

Helgeland Museum avd. Rana

Museum midt i sentrum av Mo i Rana.

Rana museums hovedbygning finner du midt i sentrum av Mo i Rana. Museet tilbyr til enhver tid skiftende utstillinger i vårt kunstgalleri. Her holder Rana Kunstforening til. Ny hovedutstilling JERN: Olsen, jernmalmen og jernbanen. Med vekt på siste halvdel av 1800-tallet forteller vi om jernmalmens kanskje ukjente og glemte historie. Mange har hørt om Ole Tobias Olsen (1830-1924), Nordlandsbanens far, langt færre har hørt at hans jernbaneinteresser var tett knyttet til den lokale jernmalmen. Gjennom O.T. Olsens egne fotografier, kart og dokumenter fortelles historien om Olsen, jernmalmen og jernbanen.

Naturhistorisk avdeling: Ny fast utstilling Professor Skrøtting og Pias forunderlige samlinger – om naturmangfold på Helgeland, og om det et naturhistorisk museum jobber med; hva samler vi, hvorfor, og hvordan vi tar vare på det.

Stenneset friluftsmuseum
På Stenneset kan du vandre blant 25 ulike historiske bygninger fra hele Rana. Stenneset friluftsmuseum ligger i fredelige omgivelser ved FV12, 8 km fra Mo sentrum. Her kan du også se en vakker engelsk hage med historiske blomster og stauder.

Her drives også selskapslokaler med god mat og drikke for bedrifter, bryllup, fødselsdager, julebord m.m.
Kontakt Stenneset Mat & Vin for mer info og bestilling.

Sommeråpent museum og sommerkafe på Stenneset i juli;
Omvisninger på tunet og i bygninger: onsdag – søndag 11-18 (stengt mandag, tirsdag )
Kafeens åpningstider: onsdag -søndag 14- 21.

Hvert år arrangeres den tradisjonelle Stennesdagen i midten av juni ( søndag 18. juni 2017).

Uteområdene og hagen har fri adgang.
Omvisninger etter avtale utenom åpningstid ( min 10 pers).
Med utgangspunkt i Stenneset kan man finne flotte turstier opp i Båsmolia og Båsmomarka

Fritjof Nansensgt. 22
8624 Mo i Rana.

Telefon: 75 11 01 33
E-post: rana@helgelandmuseum.no
Nettside: http://helgelandmuseum.no/avdelinger/rana

Akselstua

Akselstua er et eldre, restaurert hus beliggende på Trælnes, ca 30 min fra Brønnøysund flyplass og 25 min fra Vennesund ferjekai.

Overnatting

Huset er toetasjes med stue, bad og kjøkken som er fullt utstyrt til 10 personer. Akselstua har 3 soverom med 6 faste sengeplasser inkl. sengeklær. Lintøy må medbringes, eller kan leies. Uteplassen har både plen og veranda, og Akselstua ligger i gangavstand til Straumen, hvor det er fine fiskemuligheter. Ved leie av huset følger det med båt som ligger i marinaen, ca 1,5 km unna.

Ting å gjøre i nærområdet
For deg som er glad i å gå på tur, ligger Trælneshatten nært, med sine 567 høydemeter. Det er en god sti med jevn stigning, og passer til deg som vil ha en ordentlig fjelltur, eller for den som ønsker å ta med seg hele familien opp. http://www.turkarthelgeland.no/traelneshatten.5524508-274352.html

Like før du kommer til Trælnes finner du Rodal stranden som er en fin og lang strand med mye fjære. Der kan du både bade og utforske fjæren etter skatter.

På Sømna -13 min med bil fra Trælnes - finner du Sømna Kro og Gjestegård med god mat og drikke. På Vik ligger den kvitthvite badestranda "Mardalsstranda", som er en fin badeplass for småbarnsfamilier. Det er også et fint turområde rundt stranden. Du kan også besøke Sømna kirke 16 min med bil fra Trælnes, i sentrum av Vik. Den er åpen på søndager, 26. Mai, 9. Juni, 16.Juni og 23. Juni. Dette er en langkirke fra 1876, med byggverk av tre og plass til 600 personer.

Trælnes
8920 Sømna

Eldre, restaurert hus beliggende på Trælnes, ca 30 km fra Brønnøysund og ca 1 km fra Berg i Sømna.

Telefon: 97 12 38 31
E-post: jac_lo@hotmail.com, maritjohnsen@hotmail.com

Fiske i Vefsnavassdraget

Endelig åpnes det opp for fiske i lakseelva Vefsna etter å ha behandlet elva for lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Miljødirektoratet har åpnet for fiske på inntil 600 hannlaks for Vefsna opp til Fellingforsen i Grane. Fisket åpner ved midnatt 1. juli og det kan fiskes fram til slutten av august.

Viktig informasjon

Ovenfor Laksfors, opp til Fellingforsen er det følgende særregler; her er det kun tillatt å avlive små hannlaks under 65 cm på denne strekningen. Fiske på denne strekningen starter 1. august for å sikre at smålaksen har vandret opp til fiskestart.

Alt fiske fra bruer er forbudt. Det er også forbudt å fiske innenfor fredningssoner merket med røde merker ved fisketrappene i vassdraget.

Vefsna er fortsatt under reetablering og det er derfor viktig å holde et ansvarlig nivå på fisket de første årene. Når hele vassdraget blir tatt i bruk, vil Vefsna igjen kunne bli et av Norges største laksevassdrag, større enn både Alta og Namsen.

Fiskeoppsynet vil være tilstede i hele elva og det vil være stor fokus på kontroll av fisket.

Desinfisering

Alle som skal fiske i Vefsna i sommer må desinfisere utstyret sitt før bruk for å forhindre resmitte av lakseparasitten. Desinfiseringen er gratis og fås gjort på VeFis (Vefsnavassdragets Fiskeforvaltnings ) desinfeksjonsstasjoner i Mosjøen og på Trofors. Alt fiskeredskap, fra håver, vadere, vadebukser, båter og lignende som er brukt i andre vassdrag i inneværende sesong, skal desinfiseres før bruk i Vefsna. Brudd på desinfiseringsbestemmelsene vil kunne medføre høye gebyr og bortvisning fra elva. Det vil også være stort fokus på riktig og nøyaktig fangstrapportering fra fiskerne.

Fiskekort/rapportering

Vefsna er delt opp i flere ulike vald med salg av fiskekort for hvert vald. Fiskekortet selges via nett på www.inatur.no. Alle fiskerne må rapportere sin fangst, også gjenutsatt fisk, gjennom www.inatur.no innen kl 2400 samme dag. Alle fangsopplysninger blir publisert offentlig. Fiske uten fangst skal også rapporteres innen kl 2400 samme dag som fisket avsluttes, men da uten fangstpåtegning.

NB! Husk at alle fiskere må ha betalt den statlige fiskeravgiften for fiske etter laks, sjøørret og sjørøye. Gyldig kvittering for betalt avgift må medbringes under fisket.

Gå på https://lakseelver.no/nb/elver/vefsna for å finne mer informasjon om fisket i Vefsna. 


 

Galleria Kunstfestival 2018

Velkommen til Norges lengste galleri! Galleria Kunstfestival holder til ved foten av Øyfjellet i fantastiske Sjøgata, den gamle delen av Mosjøen ved bredden av elva Vefsna som besøkes av tusenvis av turister hver sommer.

Festivalen er en blanding av kunstmesse og utstillinger med inviterte kunstnere og kuraterte utstillinger. Utstillingslokalene varierer fra gamle rustikke vegger i naust og brygger til galleristandard og her kan du gå og nyte kunst langs hele Sjøgata. Vebjørn Sand, Aune Sand og Marianne Aulie er for øvrig noen av kunstnerne som har kommet til byen. Det samme har Johnny Andvik, som har gått i lære hos Odd Nerdrum. 

Galleria Kunstfestival er «kunst med filter» og «kunst uten filter». Det er ønskelig at unge kunstnere og amatører skal få stille ut og selge på samme arena som anerkjente utøvende kunstnere og gallerier. Dette skaper en unik stemning og atmosfære.

Velkommen til ei "kunstnerisk uke" med tettpakket program for enhver smak. Du kan være med på morgenyoga, sjøgatavandring, barnas galleria, intimkonsert i Øyfjellgrotta, foredrag, visesang, jazzkonsert, kajakk på Vefsna, via ferrata, zipline og mye mer. Lørdag blir det kunstauksjon og festivalen avsluttes lørdags kveld med Operapub. 

 Sjekk program og info på facebook https://www.facebook.com/galleriakunstfestival/ eller på www.galleria.no

 Det er i Mosjøen det skjer!

Lovund Skyss AS

Lovund Skyss tilbyr skyss, opplevelse og charterturer i form av transporttjenester og opplevelser på havet på Helgelandskysten og andre områder opp langs den midtnorske kysten. Lovund Skyss kan ta deg med på en rekke skreddersydde opplevelser til vanns og til lands.

Lovund Skyss AS har som mål å være best på service og tilgjengelighet, hvor en stadig økende og stabil kundemasse bekrefter at dette lykkes de med. Lovund Skyss driver i hovedsak med personbefordring på sjøen, men med hjelp av et bredt spekter samarbeidspartnere fikser de det meste som har med overnatting, transport og opplevelser også på landjorden. Skulle du ha behov for hjelp med f.eks planlegging av opplegg og turer til vårt område så nøl ikke med å ta kontakt. Har du noe du trenger hjelp med så er Lovund Skyss behjelpelig. De fikser det dere måtte ønske av servering på turen, hvor de på den største båten har skjenkebevilling.
De kan ta deg med på Lundkommardagen, hvalsafari, pub til pub i øyriket, havfiske, en båttur innover langs Polarsirkelen til Nordfjorden og fossefallet Nattmoråga, samt en rekke flere opplevelser.
For med informasjon se arrangementet Lundkommardagen.


Pub til Pub i vårt vakre øyrike
Opplev god stemning, levende musikk ombord og feststemte mennesker på en annerledes pub-runde på Helgelandskysten. Utvalget av puber er mange, og hvilke flotte og særegne plasser som blir valgt ut denne gang gjenstår å se. Mannskapet om bord vil også ta på seg lett fortelling om øyriket omkring. Vi reiser som regel innom puber på Herøy, Dønna, Nesna, Sleneset, Lovund, Træna, Tonnes, Kvarøy og Rødøy. Salg av Lovund Skyss sine Pub til Pub-runder vil ikke legges ut før vi vet vi har godværet på vår side. På denne måten kan det garanteres godvær!

Bli med oss for å prøve fiskelykken.
Sett sjøbein og bli med oss ut på havfiske på storhavet, eller innaskjærs om vær og vind skulle ønske det annerledes. Lovund Skyss skreddersyr turen etter ditt ønske og behov. Ta med egne, eller lån havfiskestenger fra Lovund Skyss.

En båttur innover langs Polarsirkelen til Nordfjorden og fossefallet Nattmoråga
Noen av Lovund Skyss andre faste turer går til Nord-Norges svar på Geiranger, altså Nordfjorden og Melfjorden med fossefallet Nattmoråga. Her får du oppleve fossefallet Nattmoråga med et fall på 300 meter, Nordfjordens egne selkoloni, og kanskje er du så heldig å få hilse på Melfjordens lokale Grindhval. Hvis været tillater kan det flettes inn et strandhogg med lunch i fjærsteinene.
Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon og la oss komme med eksklusivt tilbud på tur til Lundefuglens rike. Vi ordner det du trenger av transport, losji, mat, guider etc.

Fartøystrukturen i Lovund Skyss strekker seg fra mindre taxi-båter for inntil 12 passasjerer, helt opp til katamaranen "M/S Lovund Express" som har kapasitet på 97 passasjerer.
Selskapets flåte består av et variert utvalg av båter, herav også flere båter som er lastførende.

Postboks 1014
8805 Sandnessjøen
E-post: post@lovundskyss.no
Nettside: http://www.lovundskyss.no

Postboks 1014
8805 Sandnessjøen

E-post: post@lovundskyss.no
Nettside: http://www.lovundskyss.no

Rivernorth - Rafting i Auster-Vefsna

Rafting er vått, spennende og morsomt og nå er RiverNorth klar til å vise deg hva elva Auster-Vefsna i Grane/Hattfjelldal i Nordland har å by på.

Auster-Vefsna renner vekselvis gjennom juv og åpne partier fra Hattfjelldal og ned til Trofors i Grane. Karakteristisk for elva er morsomme stryk som ender i store basseng. Raftingen foregår i trygge omgivelser og passer for de fleste. Hvis vannstanden tillater det, kan det bli både bading og hopping fra klipper på veien nedover elva.

RiverNorth stiller alltid med to guider på hver tur og har gode sikkerhetsrutiner. Det er opplæring i padling og sikkerhet før hver tur. Aldersgrensen er i utgangspunktet 14 år, men det kan lages egne opplegg for familier med barn under 14 på forespørsel.

Praktisk informasjon
Turene gjennomføres med minimum 4 deltakere. Det er derfor viktig at du forhåndsbestiller enten ved å ringe eller sende en epost. Også enkeltpersoner kan bestille. Du får utdelt våtdrakt, våtsko, redningsvest, hjelm og åre.

Ta med bikini/badebukse samt ull- eller superundertøy. Ta gjerne også med ullsokker. Unngå bomullsplagg. Smykker og ikke-vanntette klokker bør tas av før turen.

Du deltar på eget ansvar og må underskrive ansvarsfraskrivelse før turen starter. Barn under 18 må ha skriftlig tillatelse fra foresatte for å være med.

Program
Oppmøte Grane bygdetun på Trofors, ca 500 meter fra E6 mot Hattfjelldal (RV73). Gjennomgang og informasjon om dagen, utdeling av utstyr. Tørre klær legges igjen på basen. Sikkerhetsgjennomgang og padletrening før strykene starter. Ved endt tur skiftes til tørre klær og det hele avsluttes med kaffe/te ved elvekanten.

Kurs
RiverNorth tilbyr også elvekajakk-kurs fra 3 timer til 2-dagers nybegynnerkurs. Du kan også bestille en tur i tandemkajakken, en eksklusiv, spenstig tur for èn person med guide. Turen foregår på samme strekke som raftingen. Ta kontakt for informasjon og priser.

Trofors
8680 Trofors

Ta av E6 fra Trofors og inn på RV73. Kjør forbi Esso-stasjonen og mot Hattfjelldal ca 200 meter. Basen ligger på Grane Bygdetun, på høyre side av veien.

Telefon: 466 22 098
E-post: mail@rivernorth.no
Nettside: http://www.rivernorth.no/

Visit Vega

Tel. 75 03 53 88 - post@visitvega.no Åpent 01.06.2017 – 13.08.2017 Gladstad, 8980 Vega.

Augustbryggo Restaurant

Augstbryggo er en koselig og intim restaurant på kaikanten. Selve brygga var i gamle dager fiskemottak, og er oppusset tilsvarende slik fiskemottakene på Helgeland opprinnelig så ut. Her er det hovedfokus på sjømat.

Menyen varierer etter hvilke råvarer som er tilgjengelig hos den lokale leverandøren Seløy Fisk. Det serveres også kjøttretter og andre retter. I tillegg hjemmelagde kaker. På Augustbryggo vil du oppleve nydelig utsikt, god stemning og atmosfære. Her finnes også et meget populært lekerom for de yngste. Lokalene er velegnet for feiring av for eksempel konfirmasjon, bryllup og bursdager. Augustbryggo leverer kaker, koldtbord og turmat.
Det er også fine lokaler for blåturer, kurs og konferanser, med bredbånd og presentasjonsutstyr.
Alle rettigheter

Flatøyveien 38
8850 Herøy

Telefon: 47621805
E-post: info.augustbryggo@gmail.com
Nettside: http://www.augustbryggo.no

De Historiske Gjestehusene

I Sjøgata leier vi ut historiske gjestehus. Det er fullt utrustede leiligheter,- koselig innredet og møblert i gammel stil. Her tilbys du en genuin mulighet til å kjenne deg hjemmehørende i en tid da menneskene ikke hadde det så travelt som i dag. Samtidig tilbyr de på all den moderne komfort som nåtiden krever.

Som gjest i disse husene glir du rett inn i denne moderne industribyens historie. - Kanskje har du tid til å besøke museumsbryggen vår for å få en nøyere innføring i hvordan det hele startet, den gang husene var nye og damene gikk rundt med lange skjørt og herrene hadde knebelsbarter?
Gjestehusene er innredet for selvhushold, som betyr at leietaker selv er ansvarlig for nødvendig renhold under oppholdet. Alle leilighetene har bad med dusj. Det er Tv og mulighet for wi-fi i alle husene unntatt Ola Oktober- brygge og Gabrielsengården. Vaskemaskin finnes i Stallen, Svenskloftet og Åbakken 2.

Det er ikke tillatt å ha med husdyr i de Historisk Gjestehusene.

Det er installert direkte alarm til brannstasjonen i alle hus i Sjøgata. Vær oppmerksom på at alarmen må avstilles innen 60 sekund hvis den feilaktig løses ut. Dette gjøres på panelet ved utgangsdøra.
Kostnader i forbindelse med unødig utrykning kan i noen tilfeller belastes leietaker.
Brannvakta kan nås på telefon nr. 75 55 74 00

Utleie
Booking kan også gjøres direkte til Kulturverkstedet, tlf 751 72760, mellom kl 08.00 - 15.00.
Vi har utlevering av nøkler fra kafeen på Kulturverkstedet mellom kl. 0800 - 1500, Ved senere ankomst avtales utlevering av nøkler spesielt.
Utsjekk gjøres innen kl 12.00, og nye gjester er velkommen fra kl 15.00 på ankomstdagen.
Det er ikke tillatt å røyke inne, og husdyr kan ikke medbringes.

Sjøgata
8656 Mosjøen

Telefon: 75 17 27 60
E-post: post@kulturverkstedet.net

Torghatten - en trolsk vandring

Torghatten, det hatteformede fjellet med hull tvers igjennom har skapt undring og opplevelse for reisende gjennom mange hundre år. Et ikonisk fjell og et geologisk monument over prosesser som skaper landskapet vårt.

Torghatten med sitt særpregede hull tvers igjennom, er en av de mest markante attraksjonene på Helgelandskysten. Hullet som er 160 m langt, 20 m bredt og 35 m høyt oppleves som en mektig katedral. Når vi drar til fjellet for vandring, er det ikke bare for å oppleve den katedrallignende følelsen vi får inne i hullet, men også for å komme til toppen, det er der vi virkelig får skue utover et øyrike med 10045 øyer, holmer og skjær. Fjellet ligger 14 km fra Brønnøysund Lufthavn, helt sør på øya Torget.

Torghatten, med sitt særpregede hull tvers igjennom. 258 m.o.h. Det eventyrlige fjellet ligger 15 km fra Brønnøysund sentrum og er omspunnet av sagn og myter. Fjellet bærer vitnesbyrd om iskalde naturkrefter og geologiske prosesser, og er et sentralt geosted i Trollfjell Geopark. Vi anbefaler å gå både stien til hullet, opp på toppen og rundt fjellet. 1-3 timers tur.

Kjør RV 17 mot Torget. Følg skilting mot Indre Torget/Torghatten. Fjelltrimskiltet står ved P- plassen som man bruker når man skal opp til Torghatthullet.Vi tilbyr nå guidet vandringstur i det sagnomsuste fjellet.
Turen tar ca 4 timer.
Avgang hver dag i perioden 01.08.-31.10. - kl. 12:00
Vi henter deg/dere på Brønnøysund Lufthavn eller på det aktuelle overnattingsstedet.

Vi anbefaler at du har gode sko, gjerne hansker og vindtett bekledning.
Det er alltid godt med litt energipåfyll når man når toppen, så ta gjerne med litt nøtter/sjokolade og drikke.

Guiden tar deg med på en reise gjennom et vitnesbyrd fra istiden, hvordan fjellet ble til og selvsagt røpes noen hemmeligheter i og om fjellet. Du får høre om "Landet som steg opp av havet" og sagnet Trollfjell i Nord sin betydning for folket som bodde her den gang de var avhengig av landemerkene.

Kr 950.- pr.pers. inkludert transport fra sentrum/flyplass.
For mer informasjon, kontakt Visithelgeland på epost. post@visithelgeland.com eller 75018000.

Fjellet Torghatten ligger helt sør på øya Torget. Følg hovedgata fra Brønnøysund sentrum, mot flyplassen, der er det skiltet videre på FV 54 over Brønnøybrua og sørover langs øya Torget.

Sømna v/Sømna kommune

Servicetorget Tel. 75 01 50 00. Åpent hele året, dagtid. Kystvn. 84a, 8920 Sømna.

Mosjøen Via Ferrata - Nord-Norges første!

Bli med på en bratt, luftig og spennende opplevelse med garantert gåsehud og kribling i magen!

Du kan nå få oppleve Nord Norges aller første via ferrata i Mosjøen, byen midt i Norge. Via ferrata er italiensk og betyr jernsti, og du får en sikker og spennende tur opp jernstien i Øyfjellet.

Via ferrataen i Mosjøen er tilrettelagt med fast montert wire i fjellet. Det er også lagt inn jernbøyler som kan brukes som trinn eller klatregrep. Ruten er klassifisert som B/C, det vil si lett til middels vanskelig, og kan dermed gi en utfordring og en spennende opplevelse for de fleste – spesielt de som ikke har noen klatreerfaring fra før.

Beskrivelse av turen
Turen varer totalt 5-6 timer og går opp til ca 660 høydemeter hvorav via ferrataen er på 400 meter. Det kreves at du er i normalt god form og tåler en luftig opplevelse. Det er ikke nødvendig med klatreerfaring fra før, da via ferrataen er en tilrettelagt rute med wire som fast sikring og trinn for å klatre og holde seg i.

Du får utdelt hjelm og klatresele som tilpasses hver enkelt. I tillegg brukes det en falldemper som har to slynger med karabinkroker. Disse festes til wiren og flyttes en og en forbi ankerfestene i fjellet. Dette gjør at du hele tiden er festet til wiren. Det er maks 3 meter mellom hvert ankerfeste.

Første delen av turen går via en nybygd sherpasti opp Trongskaret i Øyfjellet. Videre følges fjellet inn til selve ferrataen rundt 350 meter over havet. Herfra blir det klatring til toppen, som ligger på ca 660 meter over havet. Instruksjoner vil bli gitt før start.

Medbragt utstyr
Det anbefales at du bruker stødige tursko/fjellsko som sitter godt. Det kan bli kjølig i fjellet - selv på sommeren, så ta gjerne med vindtett jakke og bukse, buff/lue og en ekstra genser i sekken. Hansker anbefales, og kan få kjøpt hos guiden før start. Ta med en lett dagstursekk, vann og matpakke.

Startpunkt og pris
Turen starter ved foten av Øyfjellet, på veien mot Marsøra. Kommer du fra Mosjøen sentrum eller E6 følger du skilt mot flyplassen. Kjør over brua og ta første til høyre og kjør forbi Biltilsynet/Mosjøen Trafikkstasjon. Du får da parkeringsplassen på høyre hånd.

Det er 12 års aldersgrense og alle turer krever guide.

Prisen er kr 850,- pr person.

Alle turer bookes online på www.naturligehelgeland.no


8656 Mosjøen

E-post: post@naturligehelgeland.no
Nettside: http://www.naturligehelgeland.no/mosjoenviaferrata/

Trollvar naturpark

Aktiviteter, spenning og utfordringer venter både store og små i Trollvar naturpark som ligger flott til mellom 3 elver, ca 7 km fra Mosjøen sentrum.

Morsomme aktiviteter

I naturparken kan du prøve deg på øksekasting, promillebrillefotball, paintball, bueskyting, armbrøst, luftgevær, laserskyting, trågokarter, trampoline, jungle safari og sprettert. Her er også hinderløype med forskjellige aktiviteter, zipline, stolpeklatring og mange andre morsomme ting du kan prøve.

 Ved Seniorplassen er det køte, bålplass og muligheter for å kjøpe seg kaffe og noe å bite i. I parken kan du også overnatte i telt, lavvo eller hva med å ligge i en hengekøye mellom trærne og bare nyte stillheten.

 Vinteraktiviteter

Det er flere akebakker i parken, som Hoppetusso, Slangen og  Renno. Du kan ake i raftekano, rafteflåte og og ikke minst, snowtube, kjempeartige akeringer. For deg som ønsker å se på stjernehimmelen finnes det flere stjernekikkerter og parken arrangerer astronomikvelder rett som det er.

 Utleie

Parken har både grillhytte, badestamp og badstue, telt, lavvo, hengekøyer og kano for utleie. Det er også mulig å bestille mat og drikke for grupper, både små og store. Ta kontakt for informasjon og priser.

Viktig informasjon

Besøk i Trollvar naturpark må alltid avtales på forhånd.  Du kan bestille plass enten på telefon: 900 11 404 eller på epost: post@trollvar.no 

Noen regler for parken
  • Hunder skal ALLTID holdes i band.
  • All motorisert ferdsel i, over eller gjennom parken er ikke tillatt..
  • Det er ikke tillatt å bryte grener av og/eller skade trær på annen måte.
  • Bålbrenning kun på opparbeidede bålplasser.
  • Bading i Trolltjern er ikke tillatt.
  • Trollvar naturpark fraskriver seg alt ansvar for skade på personer i parken, kun skader personer el.lign. som er oppstått under aktiviteter i regi av Trollvar naturpark.
  • Kast ikke søppel eller papir i parken eller området rundt.

 Vis naturvett!

Hvordan finne fram?

Trollvar naturpark ligger ca 7 km fra Mosjøen sentrum, i Tverådalen. Kjør brua over elva Vefsna og mot flyplassen. Ta av til høyre ved Nes, skiltet Naturpark. Kjør veien innover dalen ca 700 meter og du finner parken på høyre side av veien.


                
 

Guidet kajakktur på Tomma

Under sommeren arrangeres det daglig 3 timers guidet kajakktur på Tomma. Turen går for det meste i skjermet farvann mellom holmene ved Tomsvika.

Du er i ørnens rike og du vil i løpet av turen ha gode sjanser for å oppleve denne majestetiske fuglen på nært hold. Vi gjør et strandhugg på en av de fine, små strendene hvor vi koser oss. Kajakk med utstyr og gode tørrdrakter er inkludert. Det er ikke et absolutt krav om våttkort for å delta på denne turen. Veiledning vil bli gitt.

Turene starter ved Småbåthavna i Tomsvika hver dag klokken 11:00 med 1-8 deltagere. Turen må bestilles senest dagen før. 

Pris: 1.300,-  Inkl. kajakk med utstyr samt tørrdrakt og sko (1.000,-  Med eget utstyr)

Vandring og fiske ved Røssvatnet

Røssvatnet er Norges nest største innsjø. Den ligger i Hattfjelldal og Hemnes kommuner i Nordland fylke, 383 moh. Røssvatnet ble oppdemt og regulert i 1957, og frem til da var Femunden Norges nest største innsjø. Røssvatnet har mange fine strender som innbyr til utflukter og båtliv. Selv om badetemparaturen ikke er den høyeste, går det an å teste svømmeferdighetene på godværsdager. Båt med påhengsmotor eller kano kan leies på Stekvasselv gård. Terrenget rundt Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell - og tindebestigning - og brevandring for de erfarne.

Fiske

Det er Statskog som er grunneier og selger fiskekort. Det er begrensninger på antall garn. Fiskefangsten består vanligvis av ørret og røye i størrelsen 200 - 400 g. Kvaliteten på Røya er meget bra selv om den ikke er så storvokst. Stekvassdalen med Stekvatnet og elva som slynger seg innover den flate dalen omkranset av fjell er en flott opplevelse å ta med seg. Med kano kommer en nær innpå omgivelsene og kommer fram der det ellers kan være vanskelig til fots. Elva er ikke farbar nedenfor Stekvatnet på grunn av skummende fosser og stryk.

Fra svenskegrensen i øst kommer Storelva. Den slynger seg gjennom et flatt og rolig parti (Stillelva) omkranset av gress og skogbevokste flater - et område ideelt for fiske, kanopadling og camping. Videre østover gjennom Tängvassdalentil Rönes er det en gammel ferdselvei over grensen.

Vandring

Terrenget rundt Nord-Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell - og tindebestigning - og brevandring for de erfarne. Stedet er også en naturlig stopp for de de som vandrer Norge på langs og følger "Nordlandsruta". På nord- og vestsiden av Okstindene har Hemnes turistforening flere hytter av god standard, og et sammenhengende løypenett går rundt fjellmassivet. Rabothytta, som ble ferdig i august 2014, er en attraksjon med sin spesielle arkitektur og beliggenhet ved brekanten.

Om høsten er det flotte jaktterrenget populært blant småviltjegere. Da er det også bær- og sopptid med rik og gavmild natur.


ByfestVeko i Mosjøen

ByfestVeko heter festivalen som går av stabelen i Sjøgato i Mosjøen en hel uke i begynnelsen av juli. 

Sjøgato, med sine vakre 1800-tallshus, er Mosjøens perle. Her finner du hotell, gjestehus, pub, restauranter, museum, gjestebrygger og mye mer. Under ByfestVeko syder gata av liv både på dagtid og kveldstid. Da arrangeres det konserter og utstillinger, buskspell og teater, bunadstog og andre "tog". I tillegg er en av dagene viet til barna med mange ulike aktiviteter.

En av de store happeningene som finner sted er konserten med DDE i Gilles Garden fredag den 6. juli. Billetter til konserten kjøpes på www.gilles.no. Det blir mange flere - både profesjonelle og amatørband som spiller denne uka, følg med - program legges ut fortløpende på facebooksiden, https://www.facebook.com/ByfestVeko/ 

ByfestVeko avsluttes med Byfesten lørdag den 7. juli. Da stenges hele gata for biltrafikk og det åpnes for en skikkelig flott fest. 7-8 ulike band i  hver sin sjanger, spiller på 7 ulike steder fra Fru Haugans Hotel i sør til Gilles Cafe i nord. Her er det noe for enhver smak. Alle restaurantene har servering av god mat og drikke.

Byfesten samler mellom 4- og 5000 glade feststemte mennesker i den ca 800 meter lange Sjøgato.

Samme dag som ByfestVeko avsluttes, lørdag den 7. juli, åpner Galleria Kunstfestival som går fram til 14. juli. Kunstfestivalen byr på utstillinger av både kjente og ukjente kunstnere, amatører og profesjonelle og foregår i de gamle husene i Sjøgata. Her kan du oppleve kunst på ei strekning på rundt 800 meter i tillegg til annen underholdning. For informasjon, sjekk facebook: https://www.facebook.com/galleriakunstfestival/ eller www.galleria.no 

Her er det bare å glede seg til 2 uker med tettpakket program for enhver smak!

Det er i Mosjøen det skjer!

Galleri Stokland

I et sjarmerende gammelt trehus i hjertet av Sjøgato i Mosjøen finner du Galleri Stokland. Her møter du fargeglad energi og kreativitet i alt fra billedkunst, strikk, sølvsmykker, glassblåsing og keramikk. Galleriet har er rikt utvalg av lokalt håndverk til store og små anledninger.

Farger og struktur er viktige elementer i Kirsti Stokland sine bilder i fotografikk/mixed media. Spreke, vakre eller rolige, - de fargerike motivene tilbys som innrammede bilder og trykk, eller i materialer som lerret, pleksiglass, aluminium og glass. Du finner også et stort utvalg av kunstkort.

Vefsn kommunes byvåpen, den flotte hanen, får du kjøpt på luer, panneband og sokker fra Strikkedesign. Populært er også strikkede nordlandsbunader til barn. Ellers finner du egendesignede kjoler, jakker, pulsvarmere og sjal i mange varianter.

Innen tekstil er det Sy Spesialisten, Tody og KariSøm, som har et flott utvalg av duker, tekstilbilder, strikke- og toalettvesker, punger og poser, ulike vesker fra artige selskapsvesker til røff dongeri. Jerseyluer i et utall mønstre og farger, inkludert trykk med tekst. Skinnfell med trykk – og mye mer!

Mosjøgutten Julian Finne arbeider som glassblåser på Blåst i Tromsø og har fast utstilling i galleriet bl.a. med sine vakre glassvaser.

Wenches keramikk tilbyr artige krus, engler, hjerter, velkommenskilt og pyntegjenstander.

Velkommen skal du være, galleriet gleder seg til å vise deg rundt!

Sjøgata 25
8656 Mosjøen

Telefon: 97 11 55 88
E-post: kirstok@online.no
Nettside: http://www.kirstistokland.no/ FB og instagram: galleriStokland

Mosjøen Zipline

Her får du et skikkelig adrenalinkick og magesug du sjelden har opplevd. Fra Storfjellet (ved Øyfjellet) kan du nå ta ziplinen rett ned i hagen til Nord Norges eldste hotell, Fru Haugans Hotel. Naturlige Helgeland arrangerer turene og garanterer gåsehudopplevelse.

Ziplinen er på hele 700 meter og har et toppunkt på 70 moh. Herfra suser du over lakseelva Vefsna, hele tiden med nydelig utsikt over nærområdet og velkjente Sjøgata i Mosjøen sentrum. Fastspent med kroppssele til en kraftig wire og et automatisk bremsesystem, får du en sikker opplevelse av å fly! Turene går hver dag hele sommeren.

Pris kr 790,-. Kroppssele, trinse og hjelm er inkludert. Oppmøte på parkeringsplassen til Marsøra Friluftsområde 15 minutter før avgang. Klær etter vær og gjerne hansker (kan kjøpes hos guiden). Fra 10 år, (du må veie minimum 30 kg eller max 110 kg).

Mer informasjon: post@naturligehelgeland.no eller Merethe Kvandal tlf nr. 98901249

Telefon: 98901249
E-post: post@naturligehelgeland.no
Nettside: www.naturligehelgeland.no

Nordland Teater

Nordland Teater har flere forestillinger ved Teaterscenen i Mo i Rana og med ansvar for turnévirksomhet i Nordlands kommuner.

Teateret forestår «Vinterlysfestivalen» i februar, har egen «Unge Nordland» med forestillinger for barn og unge, samt samarbeider med «Musikk i Nordland» for fler-mediale fremførelser.

Fasiliteter ved Mo i Rana:

Hovedscenen, 218 plasser
Blackbox, 120 plasser
Teaterkafeen, 120 plasser og kafé

Rådhusgata 1
8602 Mo i Rana

Telefon: 75 13 48 48
E-post: marked@nordlandteater.no
Nettside: http://www.nordlandteater.no

Amtmannsstua Feriehus

Amtmannsstua er et autentisk tømmerhus fra ca år 1800. Huset ligger 1,2 km fra FV17, Kystriksveien i Sømna. Å bo i et så gammelt hus som Amtmannsstua er i seg selv en opplevelse, men her er også mange andre muligheter til aktiviteter og opplevelser. 2 dame- og 2 herresykler er inkludert i leien.

I området rundt Amtmannsstua har du muligheten til fiske i sjø og innsjø, fugletitting, beversafari, vandring, sykkelturer, tilgang til flotte strender mm.

Dyrelivet rundt Amtmannsstua:
Det er mye HUMLER rundt amtmannsstua og i umiddelbar nærhet. En kan komme ganske så tett på humlene. Dette trolig fordi de er vandt til at folk kommer nær. Det er flest humler i aktivitet i juni, juli og august.
På denne tiden er det også mange blomsterfluer. Det er også en del biller å se. Når sommerfuglene kommer flagrende er sommeren perfekt. I villnisshagen bor minst en frosk og på ettersommeren kommer padder forbi. Froskene og paddene viser seg ikke så ofte.

Det hekker og bor mange ulike fugler omkring gardstunet.
Vertskapet bidrar gjerne med gode tips og kan organisere turer. Det sagnomsuste fjellet Torghatten, som ligger rett sør for Brønnøysund, kan nås i løpet av en times tid.

Huset har to etasjer med ett soverom og ett bad i 1. etasje. I andre etasje er det 7 soverom.
1.etasje: Inngangsparti med gang, bad/toalett og soverommet «Kontoret» som ligger i tilbygget fra 1950-tallet. I denne «ny-delen» er det ikke dørterskler. Det er laget overganger ved dørstokkene med tanke på framkommelighet for bevegelseshemmede i resten av 1. etasje (den eldst delen).
Badet har varmekabler, dusj, toalett, handvask og vaskemaskin med integrert tørketrommel.

Kontoret: Dette soverommet er spesielt tilpasset bevegelseshemmede/rullestolbrukere Kontoret har også direkte tilgang til badet med toalett, uten terskler. Senga er 200x130. Enkel innredning. 5,6 m2. Her var det før spiskammers og et lite kontor. Dobbeltrom hvis en aksepterer at senga er noe smal.
Kjøkkenet: Her er et klaffbord med plass til 8 - 10 personer. En stor gammel vedkomfyr til oppvarming og eventuelt matlaging, (elektriske varmeovner er også tilgjengelig), elektrisk komfyr, stålbenk/oppvaskbenk, reparert lokalprodusert kjøkkenbenk (fra ca 1950). Kokeutstyr og service til 10-12 personer. Kaffetrakter og mokkabrygger. Kjøleskap med liten fryser i gangen.

Stua: Bord med sitteplasser for 10 personer. Her er flere sitteplasser blant annet to utskårne bryllupsstoler som ble laget av husets aller siste beboer, Per. Kaminen fyres med ved og gir raskt god varme.
Kårkjøkkenet: Dette rommet fungerte tidligere som et lite kjøkken, med en liten vedovn og en liten hjemmesnekret benk fra 1800- tallet. Her er det nå et par stoler og bokhylle med litt litteratur, informasjon og oppslagsbøker fra Sømna, Helgeland, Nordland og Nord-Norge.

Kårstua: Dette var kårfolket sin stue og oppholdsrom. I dag er nok dette bestestua i huset med sitteplasser for ca 10 personer. En gyngestol, et staselig pyntespeil og portretter av forfedre/mødre er med og skaper stemningen i rommet. Vedovn til oppvarming.

2. etasje er det 7 soverom. I delen fra 1950-tallet er det 2 soverom (Nyloftet og Hagen). De øvrige rommene ligger i det opprinnelige huset.

"Nyloftet" vender ut mot gardstunet. Her er det 2 senger (begge L200x75), nattbord og skatoll er fra 50-tallet. 9 m2. Dobbeltrom.

"Hagen" ligger i husets sør-østre hjørne og har god utsikt til hagen. Noen minner fra barndommen på 50-tallet pynter rommet. Her det ei eldre seng (L183x75). 5,9 m2. Enkeltrom.

"Kjøkkenloftet" er like stort som kjøkkenet under, 17 m2. Vindu til gardstunet og hagen. Her er det ganske god plass og ekstraseng kan settes inn. Her er 2 senger, ei eldre seng (L195x 95) og ei gammel skuvseng (L186x120). Dobbeltrom/ trippelrom.

Grønn-rommet ("Berners grønne rom") Har vindu mot hagen. Her er vaskesell og ei gammel seng (L176 x95). 6,3 m2. Enkeltrom.

Blå-rommet ("Berners blå rom) Dette rommet har også vindu mot hagen. Her er vaskestell og ei eldre seng (L198 x 90). 6,3 m2. Enkeltrom.

Ovidia – rommet: Dette rommet har vindu mot hagen. Noen av bestemor Ovidias eiendeler pynter rommet. Her er vaskestell og ei gammel skuvseng (L178/182 x 120). 7,5 m2. Dobbeltrom.

Amtmannens rom: Rommet er under reparasjon og tilrettelegging. Regner med at det blir ferdig i juni 2018. Dette rommet er 17 m2 stort og er enderommet mot vest. Rommet har 3 vinduer. Vi regner med at 2 -4 personer kan sove her.

Det er altså bare ett bad med dusj og WC i huset. Rommene som ligger lengst unna badet Grønnrommet, Blårommet, Ovidia-rommet og Amtmannens rom har gammeldags vaskestell (vannmugge og vaskefat).
Kjørsvikveien 19
8920 Sømna

Når kommer sørfra og kjører FV17 fra Vennesund, tar du av til høyre, merket Kjørsvikveien på FV33. Amtmannsstua ligger 1,2 km fra hovedveien FV17. Amtmannsstua er skiltet ved FV33, høyre side. Kommer du nordfra langs FV17, kjører du gjennom Vik sentrum ca 2 km fra Sømna Kro og Gjestegård, og tar av til venstre, mot øst på FV33, merket Kjørsvikveien.

E-post: berit@amtmannsstua.no
Nettside: https://www.amtmannsstua.no

Nikolaisenbrygga på vakre Helgeland

Den nyrestaurerte Nikolaisenbrygga befinner seg i fantastiske omgivelser i vakre Bardal i Leirfjord, med mulighet for fisking rett fra balkongen, og turløyper i nærområdet.

Nikolaisenbrygga ligger ved utløpet av Bardelselva hvor det kan fiskes både laks og ørret.
Overnattingsmulighetene hos Nikolaisenbrygga har høy standard og består av en leilighet med to soverom (5 sengeplasser) og tre dobbeltrom med bad. Her er det selvfølgelig TV, Wifi og utvask inkludert.

Leilighet med 2 soverom (5 sengeplasser) kr. 2 200,-
Dobbeltrom med bad kr. 1 000,-

Innergårdsveien 6
8897 Bardal

For å komme seg til Bardal og Nikolaisenbrygga må man kjøre fra Sandnessjøen mot Levang og fortsette forbi denne avkjørselen til du er passert Bardal Camping. Etter noen hundre meter vil du se en bru på din høyre side med to store røde bygg på hver side av denne. Du har nå ankommet Nikolaisenbrygga (og Helgeland Museums Wangbrygga).

Telefon: 99235630
E-post: liiren@icloud.com
Nettside: https://www.facebook.com/pg/Nikolaisenbrygga-p%C3%A5-vakre-Helgeland-1947872398827771/photos/?ref=page_internal

Meløy Adventure

Her er det duket for opplevelser – og Meløy Adventure legger til rette for at du og din gruppe skal kunne få et hyggelig og varig minne fra Helgelandskysten, de tilbyr morsomme opplevelser i storslagen natur.

Ta kontakt med Meløy Adventure og få informasjon om hvilke muligheter som finnes for den årstiden som er aktuell for ditt arrangement.

Meløy Adventure tilbyr blant annet:
RIB-tur, fjelltur, sykkeltur og breturer.

Meløy Adventure tilbyr skreddersydde opplegg for sine gjester.
For de som kjører Tesla har Meløy Adventure destinasjonslader.

FORBERED DEG PÅ ET EVENTYR I MELØY – MELØY ADVENTURE

Øvregate 2
8160 Glomfjord

Telefon: 91540866
E-post: post@meloyadventure.no
Nettside: www.meloyadventure.no

Isfiske i Velfjord, Brønnøy

Fra hytta ser man utover Kalbekkvika hvor røya svømmer i tallrike stimer under isen. Mange nøyer seg med å gå 50 meter fra hytta, og der biter det som regel godt.

Sjansene for å få en av Storvatnets grove ørreter er også tilstede. For de med større utforskertrang ligger det en rekke gode ørretvann i områdene rundt Vassbygda. Oppe på Søbergsvatn finner man i tillegg til flott fjellørret, en tre-lavvo man kan overnatte i.

Hytta på Kalbekkvika er av det komfortable slaget. Med innlagt strøm, vann og et moderne kjøkken er det svært enkelt å avslutte dagene på best tenkelige vis. Et bedre måltid tilberedt med dagens fangst. I tillegg er hytten utstyrt med dusj, WC og badstu. Hyttelivet i Kalbekkvika er fullstendig ukomplisert.

Postboks 3
7980 Terråk

Fra Brønnøysund, følg FV 76 mot E6 Brenna. Ca 45 km fra Brønnøysund sentrum, ta av hovedvei til høyre, mot Kalbekkvika. GPS koordinater til hytta er: UTM 7240273-33W0389480

Telefon: 75034028
E-post: post@plahte.no
Nettside: http://www.plahte.no

Laksefiske i Røssåga

Røssåga er ei elv i Hemnes kommune i Nordland. Den har sitt utspring fra Røssvatnet og renner nordover gjennom til den munner ut i Sørfjorden, en arm av Ranfjorden ved tettstedet Bjerka. Fra øst kommer sideelvene Bleikvasselv, Bjuråga og Leirelva.

Elva Røssåga, som slynger seg gjennom bygda, er i dag en meget god lakse-elv. I «gamle dager», da engelske lorder fisket her, kunne man få laks på opptil 25 kg, og fremdeles i dag kan elva by på en og annen storfangst.

De fleste laksene som blir fanget ligger imidlertid på mellom 5 og 10 kg, mens ørreten vanligvis ligger på mellom 2 og 10 kg.

Elva egner seg ypperlig for stangfiske/fluefiske. Campingen disponerer eget fiskevall som er lett tilgjengelig og godt tilrettelagt med gapahuker og egen fluesone.

Havblikk - Aurora Restaurant

Aurora Restaurant og Livescene serverer mat basert på gode lokale råvarer av høy kvalitet, og er en "Nesna-møter-Verden-fusion".

Målet til Aurora Restaurant og Livescene er å være en av Helgelands beste restauranter!
Livescenen har stadig besøk av store og små artister, lokale så vel som internasjonale.
Det er fire moderne konferanserom, fra 2 til 80 personer, i tilknytning til restauranten.

Hos Aurora Restaurant og Livescene får du gode arbeidsforhold og fleksible løsninger. Null stress, mas og jag.

De tilrettelegger et skreddersydd program, med opplevelser som skaper god teambuilding, og minner for livet!

Hos Aurora Restaurant og Livescene på kysten får du løftet blikket.

Sjåberget 3
8700 Nesna

Tel. +47 75 05 65 40
Email: post@havblikk.no
Website: http://www.havblikk.no

Vefsna Lodge

På gården Vefsna Lodge, finner du den spesielle restauranten Emmas Kammers som blant annet tilbyr nydelig hjemmelaget mat til grupper på mellom 6 - 30 personer.

Gården ble ryddet rundt år 1661 og deler av langhuset ble da satt opp. I Emmas Kammers er den gamle tømringen bevart slik at restauranten har fått et helt spesielt og stemningsfullt særpreg. Her kan du samle gode venner, kollegaer eller familien til en 3-retters smakfull opplevelse.

I Vefsna Lodge kan du også ha møter for 6 - 20 personer og overnatting i dobbeltrom eller enkeltrom med kapasitet på 6-7 personer.

Overnattingsrommene i 2. etasje er nyrenoverte, lyse og sjarmerende. Alle rom deler bad. Rommene Emma, Karen og Mikal er dobbeltrom mens Birgith er enkeltrom.

Vefsna Lodge ligger vakkert til ved elva Vefsnas bredd i Grane kommune, ca 3 km fra E6 ved Grane tettsted. Nærmeste by er Mosjøen, ca 30 km nordover langs E6.

Valryggen
8680 Trofors

Telefon: 996 90 036.
E-post: lotte.forsmo@gmail.com
Nettside: https://www.facebook.com/pg/vefsnalodge/about/?ref=page_internal

Havkanten

Velkommen til Havkanten i Husvær, et eventyrlig sted på vakre Helgelandskysten. Dette er et perfekt sted for deg som elsker hav, fjell og vakker natur.

Havkanten tilbyr fiske rett fra kaikanten eller fra fiskebåter/skjærgårdsjeeper som kan leies. Øyriket rundt Husvær er perfekt for kajakkpadling, grunne farvann, trange sund og kritthvite sandstrender. Om kvelden kan du nyte stillheten og kveldssolen med et glass vin på terrassen eller i puben.

Havkanten setter sammen pakker med opplevelser for selskapsgrupper så vel som private. Typisk kan en slik pakke inneholde;
- Overnatting
- Fisketurer (skjærgårdsjeeper fås leid av Havkanten).
- Havfiske fra en 70 fot stor fiskebåt med overnattingsmuligheter
- Havsafari i store hurtiggående Ribber.
- Guidede kajakkturer
- Kulinariske opplevelser med kortreist/selvfanget mat
- Kosekvelder med trubadur/band, eller du kan selv stå for underholdningen ved å
plugge inn gitaren og spille fra en fullt utstyrt scene.


Boenhetene med totalt 11 soverom er innredet med kunstneriske detaljer som bare må oppleves.

1. boenhet/leilighet på 131m² i 2. etasjen med kjøkken/oppholdsrom, 2 bad, 2 toaletter og 7 soverom. Her er det stor terrasse med panoramautsikt mot De Syv Søstre og Dønnamannen.

2. boenhet/leilighet på 149m² med stue, kjøkken, bad og 2 soverom, fordelt på 2 etasjer. Her er det 2 terrasser også med panoramautsikt mot den sagnomsuste fjellkjeden De Syv Søstre.


Ellers har vi selvsagt også toalettfasiliteter og tilgjengelig WiFi.

Kjørarveien 75, Husvær
8843 Brasøy

Ta fergen fra Søvik Fergekai (ligger 5 min kjøring fra Sandnessjøen lufthavn) over til Brasøy fergekai. Følg deretter hovedveien i 4 km til du har passert bruen over fra Brasøy til Husvær. Kjør et lite stykke videre til du ser skilting til venstre til Havkanten. Følg denne veien 800 meter til du ser Havkanten på høyre side mot havet.

Telefon: 90514692
E-post: post@havkanten.no
Nettside: www.havkanten.no

Helgeland Museum avd. Rana - Stenneset Friluftsmuseum

På Stenneset kan du vandre blant 25 ulike historiske bygninger fra hele Rana.

Stenneset friluftsmuseum ligger i fredelige omgivelser ved FV12, 8 km fra Mo sentrum.
Her drives også selskapslokaler med god mat og drikke for bedrifter, bryllup, fødselsdager, julebord m.m.

Hvert år i midten av juni arrangeres den tradisjonelle Stennesdagen.

Ved FV12, ca åtte km fra sentrum av Mo i Rana. Skiltet avkjøring.

Telefon: 75 11 01 33
E-post: rana@helgelandmuseum.no
Nettside: http://helgelandmuseum.no/avdelinger/rana/

Båtturer til Emårsøy - bli med på unike opplevelser i Vegaøyan verdensarvområde.

Bli med på en reise tilbake i tid og opplev hvordan det var å bo på et husmannssted på en liten øy. Vertskapet guider dere gjennom et fantastisk øylandskap, - vakker natur i kontrast til det harde livet kystbonden levde her ute i havgapet.

Vertskapet forteller om de som faktisk bodde i disse husene, og tar dere med tilbake til fiskerbondens liv fra 1800-tallet og frem til vår tid.

Anbefalt litteratur: "De usynlige" av Roy Jakobsen.

Tidspunkter: Turene går mid juni - mid august. Eller på bestilling for grupper.
Avgang: Fra Nes på Vega. Guiding ut til Emårsøy, og guiding på øya.
Varighet: ca 3 timer. Enkel servering.


8980 Vega

Telefon: 75035388

Myken seng og suppe (stengt sesongen 2020)

Her snakker vi unik overnatting! Myken B&B holder til i en nedlagt skole, ytterst i havet på Helgeland. Her tilbyr de overnatting og deilig enkel hjemmelaget mat som deilige supper, smørbrød og blåskjell. I den gamle gymsalen kan du sitte komfortabelt, nyte Norges vakreste utsikt og spise suppe basert på havets råvarer. De har Norges eneste innendørs campingplass - alltid godt vær! Vognene er vintage og innredet som komfortable dobbeltrom.

I kaféen kan du sitte komfortabelt i myke sofaer og nyte Norges vakreste utsikt. De serverer frokost, lunsj, middag, kaffe, kaker og edle dråper fra øyas destilleri.

Ønsker du overnatting har du flere muligheter. Både lærerværelset, kjemilabben og skolekjøkkenet er omgjort til komfortable dobbeltrom. Bad deler du med de andre overnattingsgjester.

Er du ute etter en helt unik opplevelse er biblioteket stedet: Innendørs, på den gamle skolen på den bilfrie øya, finner du campingplassen. Her kan du leie deg en liten, vintage campingvogn som er omgjort til komfortabel soveplass for to. På campingplassens fellesareal kan du slappe av i fluktstolen under palmene.


8181 Myken

Avstanden til nærmeste fastland er nesten 32 km. Nøyaktig posisjon for Myken fyr er 66°45′52″N, 12°28′37″Ø.Letteste veien til Myken er med båt fra Tonnes eller Vågaholmen. Fra Bodø eller Sandnessjøen kan man ta Nordlandsekspressen (hurtigbåt) til Tonnes, hvor man kan bytte til båten som betjener Rødøyruta til Myken. Det er også mulig å ta toget til Mo i Rana, og buss/bil derfra til Tonnes. Kommer du med bil sørfra kjører man E6 til Mo i Rana, før du tar av ut mot havgapet. For den som kommer med bil nordfra er Vågaholmen ofte det mest praktiske alternativet. Rødøyruta går også innom Vågaholmen. Det er gratis parkering på Tonnes. Det er ingen biltrafikk på Myken. Stedet har i flere hundre år har vært heimplassen til noen få mennesker, aldri mer enn 150. De lave, småkuperte øyene og holmene har gitt ly mot uværet og beite til noen kyr og sauer.

Telefon: 93440078
E-post: post@mykenbnb.no
Nettside: https://www.sengogsuppe.no/

Ravnfloget Via Ferrata og Vegatrappa

Ravnfloget Via Ferrata er en spektakulær klatreløype som tar deg til toppen av Ravnfloget. Ute på vestsiden av øya Vega, like ovenfor rullesteinstranden, finner du innsteget til klatreløypene som tar deg 225 meter rett opp fjellveggen.

Ravnfloget Via Ferrata er en spektakulær klatreløype som tar deg til toppen av Ravnfloget. Ute på vestsiden av øya Vega, like ovenfor rullesteinstranden, finner du innsteget til klatreløypene som tar deg 225 meter rett opp fjellveggen. Fra parkeringsplassen på Sundsvoll og opp til innfeste er det laget en fin sti gjennom et spennende landskap. Turen tar i underkant av 30 min rolig gange og har 100 høydemeter

Her finner du to løyper, en «grønn» og en «svart» som møter hverandre halvveis opp i fjellveggen. Klatreturen tar omtrent 1,5 time fra start til du er oppe ved toppen av fjellveggen. Underveis i løypen er det to spektakulære rasteplasser, hvor du kan ta en liten pause og nyte utsikten som i seg selv er en opplevelse. 

Du er avhengig av Guide og klatreutstyr for å ta turen. Selve klatreløypen er en luftig og spennende utfordring både fysisk og psykisk. Med profesjonelle og flinke guider, og godt sikret løype, er dette en tur som kan gjennomføres av de aller fleste. 

"Å klatre i Ravnfloget har vært en drøm for mange. Et barskt fjell som stort sett har vært lekeplass for ravn og havørn."

Løypa avsluttes med en «Nepalbru» hvor du går på en line over den store sprekken i fjellet. Broen er et høydepunkt for de som liker en utfordring, men hvis det blir for skummelt kan du avslutte turen før broen og følge en sti de siste meterne til toppen. 

Pris: 890,- voksen / 400,- kr barn
Gruppe: 690,- pp. / 300,- pp. barn (min. 10 personer) 

Sjekk ut Ravnfloget.no for mer informasjon.

Vegatrappa

Vegatrappa er et fint alternativ hvis du vil opp til den unike utsikten, uten klatring og guide. Fra parkeringsplassen følger du en sti og noen korte trapper rundt 400 meter før du møter første trinn. Underveis går du forbi storsteinen, en flott rasteplass, samt. en rekke skulpturer langs løypa. Trappen er på rundt 2000 trinn, med flere stoppesteder undervis. Siste del svinger inn under klatreløypa og inn i fjellsprekken før du når toppen og blir møtt med en utsikt mot øya søla og hele vega verdensarvriket.

Enten du velger klatreseler eller trappetrinn er Ravnfloget en absolutt anbefaling til de som besøker Vega. 


God tur!

Varntresk Utleie og Turisme

Varntresk ligger ved Norges nest største innsjø, Røssvatn i Hattfjelldal kommune. Den lille koselige bygda er stedet for deg som liker å slappe av i harmoni med naturen.

I Varntreskområdet kan du gå fine turer til fots, på ski eller benytte deg av skuterløypene som går rett utenfor stuedøra. Og uansett hvor du ferdes kan du nyte utsikten til Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten (1916 moh) eller majestetiske Hjartfjellet (1458 moh).

Varntresk Utleie og turisme tilbyr to fine leiligheter, båter og kajakker for utleie. Hovedleiligheten er 105 m2 og har tre soverom med 8 sengeplasser, flott bad med dusjkabinett, stor stue og kjøkken med alt av utstyr. Leiligheten har også bredbånd og parabol.

Sokkelleiligheten er 90 m2 og har to soverom og 5 sengeplasser, et flott bad, kjøkken med alt av utstyr og en koselig stue. Også denne leiligheten har bredbånd og parabol. Begge leilighetene er nyoppusset og ligger vakkert til i terrenget.

Det er fine forhold for fiske (stang, dorging og isfiske) i flere vatn i nærheten og du kan leie både båt og isfiskeutstyr. Om vinteren kjøres det opp skiløyper langt til fjells og det er flotte områder for skuterkjøring med et stort løypenett. I tillegg er området et eldorado for småviltjakt.

Varntresk Ytre 13
8690 Hattfjelldal

Ca 40 km fra Hattfjelldal sentrum mot Tärnaby. Ta av ved skilt merket Varntresk.

Telefon: 468 79 002
E-post: edvarei@online.no
Nettside: http://www.varntresk.com/

Fjellstuo Mat og Overnatting

Fjellstuo Mat og Overnatting finner du i Fjellfolkets hus i sentrum av Hattfjelldal. Herfra er det nært til gode naturopplevelser både sommer og vinter.

Fjellstuo tilbyr nye og moderne rom. Frokostbuffet er inkludert og serveres i kafeen. Det er også anledning til å kjøpe lunsj og middag.

Fjellfolkets hus er et service- og næringsbygg og huser, i tillegg til Fjellstuo, også turistinformasjon, museum, møterom, minibank og flere ulike bedrifter.

Det er kort vei for deg som liker fiske og vandring, randonee, ski- eller scooterturer. Fjellet Hatten anbefales og gir flott utsikt.

I turistinformasjonen finner du informasjon om andre vandreruter, vinteropplevelser og fiskemuligheter og her kan du også kjøpe kart.

Det er gratis parkering og tilgang til El-ladestasjon samt tømmestasjon for bobiler.

Hattfjelldalsvollen 1
8690 Hattfjelldal

Telefon: 903 69 941
E-post: fjellstuo@gmail.com
Nettside: http://www.fjellfolketshus.no/fjellstuo/

Snøfjellet - Innerstøtten (744 moh)

Snøfjellet er bare 20 minutters kjøretur fra Mo i Rana. Denne turen er for den som vil starte topptursesongen tidlig, her er det som navnet sier mye snø. Ønsker man å trene seg opp til topptursesongen, eller bare å få noen svinger i et fint terreng som ikke er altfor bratt så er denne plassen å anbefale. Det vil bestandig være spor opp Snøfjellet, det letter turen opp og gjør det veldig vanskelig å gå feil. Ned er det bestandig nok snø å ta av da nedkjøringen kan gjøres på et stort område.

Foto: Maja Torseth

Topptur Strandtindan (1173moh)

Turen til Strandtindan starter ved veienden i Vassvatnet. Turen går rett opp lia til Kvandskardet. Om vinteren kan du krysse Kvannskardvannet og de to andre vatnene hvis isen holder. Fra det siste vannet går du opp en liten dal og følger ryggen mot nord til toppen av Strandtinden.

Fotograf: Lars Berge

Strandtinden. Foto: Lars Berge

Fotograf: Lars Berge

Severdigheter: Utsikten!

Kartblad: Statens kartverk, kartblad 1827 I

Startpunkt:Ved veienden i Vassvatnet.

Parkering:Det er en parkeringsplass omlag 100 meter før du kommer til veienden og gården der.

Omfang av tur: Du må regne med å bruke 5- 6 timer til topps.

Det Romantiske Huset

Et koselige alternativ til hotell ved ditt opphold på Helgeland. Opplev øyriket Herøy, kjent som det aller vakreste av Helgelandskysten. Nye suiter og dobbeltrom med oppreide senger, bad, kjøkken og balkong. Solnedgangen utover sjøen må bare oppleves.

Det romantiske huset har to suiter, 37-41 m2 inklusive balkong, med panoramautsikt ut over sjøen mot vest. Og vi har to dobbeltrom, 18-23m2 inkl. balkong, med utsikt mor øst og De syv søstre. Alle har oppreide senger, eget bad og egen balkong. Alle rom har kjøkken og det er i tillegg også mulig å bestille frokost.
Den magiske stemningen om kvelden med den røde himmelen som lyser opp sjøen, samtidig som rådyrene fredelig beiter i hagen, må oppleves. Velkommen som vår gjest!

Besøk vår hjemmeside www.detromantiskehuset.no for å se hvordan vi har det.

Myrvangveien 6
Herøy

Det romantiske huset ligger ca 2,5 km nordøst fra kommunesenteret på Herøy.Du kan komme deg til Herøy med bil, buss, båt, sykkel eller kajakk. Vi har gode forbindelser med ferger fra Sandnessjøen eller fra Søvik. Fergeleiet på Søvik ligger ikke langt fra Sandnessjøen flyplass. Vi har også hurtigbåtforbindelser fra Vega og fra Sandnessjøen. Det går også å reise med tog til Mosjøen og buss derfra til Helgelandskysten. Vi er gjerne behjelpelig med å hente og bringe fra fergeleiet / hurtigbåtkaien på Herøy eller Dønna. Vi har parkeringsplass rett utenfor huset for deg som kommer med bil.

E-post: post@detromantiskehuset.no
Nettside: https://www.detromantiskehuset.no/home

Visit Nesna - Bli med i RIB ut til havørnas rike - midt i Helgelands flotte skjærgård.

VisitNesna tar deg med for å møte den majestetiske fuglen på nært hold, samtidig som du får høre spennende historier fra den tradisjonsrike kysten vår. Vi navigerer trygt mellom øyer og holmer for å gi deg de gode opplevelsene - kaffen smaker best når den nytes på en kritthvit sandstrand!

Helgelandskystens spektakulære skjærgård er hjem til en av verdens største bestander av havørn. Den majestetiske fuglen var nesten utryddet da den ble fredet på slutten av 60-tallet, men siden da har bestanden vokst kraftig - noe som synes godt når man ferdes med båt i skjærgården

Det flotte dyret er Nord-Europas største rovfugl med et vingespenn på opp mot 2.5 meter. Å få oppleve fuglen på nært hold er både spennende og storslagent.


En RIB-tur er en frisk og trygg opplevelse som man kan gjøre hele året. Spesielt fint er det å dra ut med båt i det vakre vinterlyset her nord. Sikkerhet og våre passasjerers trygghet er vår øverste prioritet, og alle passasjerer blir utstyrt med flytedrakt og redningsvest.

Telefon: 95099976
E-post: post@visitnesna.no
Nettside: www.visitnesna.no

ExploRana - Guidede turer

ExploRana tilbyr en rekke aktiviteter, blant annet Nordlys-safari til byguiding.

Nordlys-safari: Opplev Aurora Borealis og ta flotte bilder!

Guiding: Lær om Polarsirkelbyen, eller ta en tur til Norges nest største isbreer!

Svartiskiosken - Den lille kaféen ved Norges nest største isbre. Ta en pause enten før eller etter du besøker breen!

Let us be Your guide to adventure!

Koksvergsgate 1
8622 Mo i Rana

Telefon: 464 16 205
E-post: post@explorana.no
Nettside: https://www.explorana.no/

Helgelandstrappa

I Øyfjellet i Mosjøen finner du den spektakulære Helgelandstrappa som teller 3.000 trinn og er Norges lengste steintrapp.

Det er Sherpaer fra Nepal som har bygd trappa som, når den står helt ferdig i 2020, vil gå helt opp til toppen av fjellet, 818 meter over havet.

Trappa rangeres på topp 5-lista over de fineste trappene i Norge, med topp steinkvalitet. Trinnene er 2 meter brede slik at 3 personer kan gå i bredden. Flere steder langs trappeløypa er det bygd "hvilesteder" som ligger naturlig til i terrenget.

Du finner Helgelandstrappa i et idyllisk turområde ca 1 km fra sentrum av Mosjøen, på andre siden av lakseelva Vefsna.

Det var for øvrig Hennes Majestet Dronning Sonja som foretok den offisielle åpningen av trappa den 6. juli i 2019. 

Mer informasjon kan du finne på Facebook/Helgelandstrappa. Turistkontoret i Sjøgata 2 har bykart som viser veien til denne flotte attraksjonen.

 

Blomsterbua Mat & Vin

I den historiske Sjøgata i Mosjøen finner du Blomsterbua Mat & Vin. Lokalene er flott utsmykket med et lekkert interiør som passer enhver anledning.

Blomsterbua Mat & Vin byr på en rikholdig lunsjmeny med varme smørbrød, supper og salater.

Kveldsmenyen består av hvite og røde pizzavarianter hvor man har både den klassiske med chorizo og parmaskinke, men også nordisk inspirerte pizzaer med souvas og tyttebær.

Restaurantens "Tapas for 2", der alt det beste på menyen er samlet, er også å anbefale. 2 smaker hjemmelaget Gelato står på dessertmenyen.

Et rikholdig vinkart, mange gode ølbrygg, en smakfull cocktailliste og hyggelig betjening frister også til mange besøk i denne restauranten.

Sjøgata 29
8656 Mosjøen

Telefon: 906 63 696
E-post: post@blomsterbuamatogvin.no
Nettside: http://www.blomsterbuamatogvin.no/

Clarion Collection Hotel Helma

Clarion Collection Hotel Helma ligger i hjertet av Mo i Rana. Her bor du i hjemmekoselige omgivelser og med både teater, kino og kjøpesenter rundt hjørnet. Frokost, Afternoon Sweets og Evening Meal er alltid inkludert i prisen når du bor her.

Måltider inkludert
På Hotel Helma serveres det ikke bare en god frokost hver morgen, men også Afternoon Sweets på ettermiddagen. På kvelden settes detogså frem Evening Meal med både kald og varm mat - alt inkludert i romprisen.Konferanse- og møteromI konferanseavdelingen finnes møterom for opp til 100 personer. Dette rommet kan benyttes som det er, eller det kan deles i to, hvor den ene delen rommer 60 personer og den andre delen rommer 40 personer. Her finnes oppkobling til projektor.

I sentrum av Mo i Rana
Hotellet ligger i sentrum av Mo i Rana, med gåavstand til både shopping og byens kulturtilbud som teater og kino. Området rundt er preget av fantastisk natur, med gode muligheter for både spaserturer og joggeturer. Om du kommer med bil, når du fjellet og havet på en 30 minutters kjøretur.

Handikaptilpassede rom
Hotel Helma er tilpasset for rullestolsbrukere og de tilbyr 11 handikaptilpassede rom.

Thomas Westens gate 2
8624 Mo i Rana

Telefon: 78101180
E-post: cc.helma@choice.no
Nettside: https://www.nordicchoicehotels.com/hotels/norway/mo-i-rana/clarion-collection-hotel-helma/?utm_medium=Business_Advantage&utm_source=Tripadvisor&utm_campaign=Business_Advantage&utm_content=clarion_collection_hotel_helma

Krokstrand - overnatting

Krokstrand ligger i Rana kommune og er et flott utgangspunkt for aktivt friluftsliv og fjellturer i nærområdet. Det ligger i et naturskjønt område ved E6 på sørsiden av Saltfjellet 17 km. sør for Polarsirkelen og 60 km. nord for Mo i Rana. Her det caravan, campingplass og de tilbyr også romutleie.

The area around Krokstrand is known for its beautiful pine forest and dry climate. Krokstrand is a very good starting point for mountain tours all year round. The area borders on Saltfjellet / Svartisen National Park in the north and west. In addition, there are great hiking areas with good hunting and fishing opportunities eastwards towards Sweden.

There are nice opportunities for short and long walks. Among other things, you will find nice hiking trails in the surrounding area around Krokstrand. Up towards Saltfjellet is Bolnatinden, the Arctic Circle Center, cycling on the old road over Saltfjellet and Nasa Silver Mine (cultural monuments) fine starting point for fine nature experiences.

With Virvassdalen as a starting point you go to Virvatnet and Blereksvassdraget you can go fishing. In Virvassdalen there is also the possibility of touring the Andfjelltoppen. Cycling with a mountain bike in the Virvass Valley will also be recommended.

With Storvoll as a starting point you can head inland to Stormdalen, which is a valley and is a side valley to Dunderlandsdalen. This mountain valley has great diversity of species and several interesting cultural monuments, including the mountain farms Bredek, Nordre and Søndre Stormdalen farm and Granneset. The valley is located in Saltfjellet-Svartisen National Park.

There is also the possibility to start or stop at Krokstrand in connection with a several day hikes in Saltfjellet National Park, here is the widespread paths that is easy to follow. Among other things you can start at Saltfjellet and end at Storvoll, the trip will take about 3 days. Hiking to and from the wind farm with accommodation in Virvatnet will take 3 days. A walk to Ammarnes will take 5 days.

At Krokstrand there is a caravan site with year-round pitches for 40 wagons. Own service building with shower and toilets. Campsite with 14 simple summer cabins and 40 motorhome / caravan spaces. Own service building with washing machine and kitchen.


Saltfjellveien 1579,
8630 Storforshei Phone: 95166002 
Email: post@krokstrand.as

Saltfjellveien 1579,
8630 Storforshei

Telefon: 95166002 
E-post: post@krokstrand.as

Torshavn i Lurøy

Torshavn er en flott restaurant. I juli og august er det kafé og spisested på Torshavn. Her serveres det alt fra smørbrød, kaffe, vafler, is og kaker – gjerne med en lokal tvist, til herlige retter basert på lokale råvarer og kortreist mat. Bestill mat og ta med på turen til hytta eller med Loke og Tors Hammer. Torshavn har lokaler og egne rom for lukkede selskaper eller arrangement. Her kan de tilby en komplett pakke med mat, transport, opplevelse og overnatting. Alle rettigheter. – med ferske lokale råvarer, kortreist mat og gode smaker. Velkommen til Torshavn - kafé og spisested!

Kombiner besøket på Torshavn med overnatting på Røssøygården. Røssøygården er et perfekt utgangspunkt for å fantastiske opplevelser på Helgelandskysten. Med fjell, hav og natur i umiddelbar nærhet, og med alle øyene og områdene rundt så har man uendelige muligheter. Og opplevelsestilbud som båtturer, fisketurer, kajakkturer, fjellturer, dykking, lokale matopplevelser mv. er bare noe av det man kan se frem til ved et opphold på Røssøygården.

Røssøygården er åpent hele året til både turister og bedrifter i inn og utland som overnattingssted, basecamp for opplevelser på Helgelandskysten, samt for kurs og konferanse.

Røssøygården har 9 soverom med overnattingsmuligheter for opp til 20 personer, konferansefasiliteter til 20-22 personer, felles stue, spisestue og kjøkken.

Transport
Det er også mulighet for å booke seg turer med båter; ribben “Tors Hammer” og en Targa 32 “Loke” som brukes til opplevelsesturer og transport for besøkende. De henter og bringer langs hele Helgelandskysten, både lange og korte distanser.


8766 Lurøy

Torshavn ligger på Lurøya ved gamle rådhuset (nå Rådhusplassen) og butikken på Helgeland i Nordland fylke. Lurøya er tilknyttet fastlandet med ferge (Onøy – Stokkvågen).

Telefon: 41235282
E-post: svein.bekke@gmail.com
Nettside: www.luroe.no

Røssøygården i Lurøy

Vil du besøke, leve, yte, oppleve, eksistere, være i verdens vakreste omgivelser? Der Røssøygården i Lurøy plassen for deg. Røssøygården er en av de vakreste perlene midt i hjertet av Helgelandskysten!

På idylliske Røssøya i Lurøy kommune ligger Røssøygården. Her kan du oppleve en gård med verdighet og sjel fra 1854. Her er det mange muligheter for gode opplevelser.

Røssøygården er et perfekt utgangspunkt for å fantastiske opplevelser på Helgelandskysten. Med fjell, hav og natur i umiddelbar nærhet, og med alle øyene og områdene rundt så har man uendelige muligheter. Og opplevelsestilbud som båtturer, fisketurer, kajakkturer, fjellturer, dykking, lokale matopplevelser mv. er bare noe av det man kan se frem til ved et opphold på Røssøygården.

Røssøygården er åpent hele året til både turister og bedrifter i inn og utland som overnattingssted, basecamp for opplevelser på Helgelandskysten, samt for kurs og konferanse.

Røssøygården har 9 soverom med overnattingsmuligheter for opp til 20 personer, konferansefasiliteter til 20-22 personer, felles stue, spisestue og kjøkken.

Gode opplevelser på Torshavn
Å bo på Røssøya kan kombineres med et besøk på Torshavn- som er en flott restaurant og et kurslokale.
I juli og august er det kafé og spisested på Torshavn. Her serveres det alt fra smørbrød, kaffe, vafler, is og kaker – gjerne med en lokal tvist, til herlige retter basert på lokale råvarer og kortreist mat.

Bestill mat og ta med på turen til hytta eller med Loke og Tors Hammer. Torshavn har lokaler og egne rom for lukkede selskaper eller arrangement. Her kan de tilby en komplett pakke med mat, transport, opplevelse og overnatting.

Alle rettigheter. – med ferske lokale råvarer, kortreist mat og gode smaker. Velkommen til Torshavn - kafé og spisested!

Transport
Det er også mulighet for å booke seg turer med båter; ribben “Tors Hammer” og en Targa 32 “Loke” som brukes til opplevelsesturer og transport for besøkende. De henter og bringer langs hele Helgelandskysten, både lange og korte distanser.


8766

Telefon: 41235282
E-post: svein.bekke@gmail.com
Nettside: www.luroe.no

Scooterturer i vakkert vinterlandskap

På Helgeland finnes det mange flotte snøscooterløyper og Mosjøen Scooterutleie hjelper deg med å finne de beste.

Utleie

Mosjøen Scooterutleie tilbyr utleie av snøscootere som f.eks Polaris Swithback 600 sp 144, Polaris Voyageur 600 144, Polaris Adventure 550 155 , Polaris Widetrack 550 m. flere.

Mosjøen scooterutleie har også utleie av bekledning, sko og hjelm. De tilbyr også å transportere utstyr til og fra, både ved leie og ved arrangerte turer.

Med eller uten guide

Du kan leie deg scooter og dra på egenhånd eller du kan få med deg en guide. Turene legges opp etter ønske og blir tilpasset både grupper og enkeltpersoner. 

Vefsn, Grane, Hattfjelldal og Hemnes kommuner har nå sammenkoblede snøscooterløyper på over 500 km i meget variert natur. Her vil du oppleve alt fra skogkledde åser og daler til fjell og vidder. Og i alle kommunene er det mange gode muligheter for isfiske. Og kanskje får du sett det magiske nordlyset også?

Fra hattfjelldal går det også løyper over til Sverige. 

Kjøp av løypekort

Løypekort selges via appen GoMap og på www.gomap.no. Her får du online beskrivelse av løypenett, aktuelle tilbud og fasiliteter.

Kontaktinformasjon

Mosjøen Scooterutleie holder til i Lensegata 16, 8656 Mosjøen. De kan kontakes via epost: scooterutleie@olsrud.no eller even@olsrud.no. Telefon til Even Nyhagen, 91 68 43 40. Du finner dem også på facebook @scooterutleie eller Mosjøen snøscooterutleie.

Furuheim Gård

I ei frodig fjellbygd på indre Helgeland, med Børgefjell som nabo og elva Susna like ved, finner du Furuheim gård. Her tilbys det overnatting, servering av lokal mat og gode opplevelser!

30 km fra Hattfjelldal sentrum, på sørsiden av Susendal, ligger Furuheim gård i et fascinerende kulturlandskap og er en av innfallsportene til Børgefjell nasjonalpark. Her kan du leie hus for overnatting, slappe av og lade batteriene. Du er også velkommen til å stikke innom for et kortere besøk (med mulighet for matservering på bestilling), hvis du heller ønsker det.

På gården ønsker vertskapet, Trine og Morten, deg hjertelig velkommen! Eldstesønnen på gården, Ole Martin, har hovedansvaret for fjøsdrifta med storfe og sammen driver de Furuheim med turisme og servering som tilleggsnæringer. Et innblikk i gårdens innholdsrike hverdag og aktiviteter verdsettes hos mange av gårdens besøkende. Opplev sjarmerende landliv i idylliske omgivelser!

Ønsker du å leie hus for overnatting på gården, kan du velge mellom Tømmerstua eller Kårstua. Tømmerstua er ei nyrestaurert og koselig stue og Kårstua er det opprinnelige kårhuset på gården – begge med god standard og alle nødvendige fasiliteter som trengs for et behagelig opphold. Gården har totalt 15 oppredde sengeplasser, fordelt på 8 rom. Begge hus har godt utrustede kjøkken med kjøleskap, fryser, oppvaskmaskin og komfyr. Bad inneholder toalett, dusj og vaskemaskin. TV og trådløst internett er også tilgjengelig.

Furuheim gård og området rundt er rik på aktiviteter og opplevelser. Noen av dem er sesongavhengige, mens andre kan oppleves året rundt. Av aktiviteter i nærheten kan det nevnes gode forhold for sykling i Susendal, vandring og jakt i Børgefjell og fiske i elva Susna. Det er også mulighet å få sett elg og rein i perioder i Susendalsområdet, særlig på vårparten.

Gården er en del av Fjellfolket Helgeland – et samarbeid mellom flere produsenter av lokal mat av ypperste råvarer. Furuheim gård kan på bestilling tilby matservering av retter som inneholder bla. kjøtt av hjort, rein, lam og geit, oster fra geit og ku + fisk, både røkt og raket.

Gården tilbyr også guiding i Susendal med fokus på nybyggerhistorie og fram til i dag. Natur og kultur byr på interessante opplevelser. Et flott landskap, rik på historie og kultur er vel verdt et besøk!

Vertskapet på Furuheim gård ønsker deg hjertelig velkommen og håper du får et behagelig opphold! Ta gjerne kontakt med dersom du har noen spørsmål.

Sørsiveien 864
8690 Hattfjelldal

Ca 30 km fra Hattfjelldal sentrum.

Telefon: 928 48 356
E-post: post@furuheimgaard.no
Nettside: https://www.furuheimgaard.no/

Vega Verdensarvsenter

Verdensarvsenteret på Vega ligger vakkert til på Gardsøy. Her får du lære mer om livet ute i Vegaøyan om hvordan ærfugldrift og fiskerbondeliv førte til UNESCOs Verdensarvstatus. I løpet av besøket kan du se, høre, smake og lukte verdensarven. Senteret er et kompetanse-, formidlings- og besøkssenter for natur- og kulturverdiene i Vegaøyan Verdensarv.

Senteret skal også være en diskusjonsarena for lokalsamfunnet og bidra til lokal verdiskaping. Nå jobbes det videre med utvikling av området rundt senteret for uteaktiviteter og læring, for bl.a. barn og unge. 

Vegaøyan ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv i 2004. Begrunnelsen var at "Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike traisjonen med ærfugledrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen."

Åpningstider 2020

01.01.- 12.05.2020 - Åpent etter avtale

13.05.-13.09.2020 - Åpent hver dag kl. 10.00-17.00


Vega Verdensarvsenter ligger på Gardsøy, ca 9 km fra hurtigbåtkaia på Rørøy og ca 16 km fra ferjeleiet på Igerøy. Fra Gladstad på Vega følger du FV81 til du tar av mot Holand på FV89, ca 5 km fra Gladstad.Gardsøyveien, 8980 Vega

Telefon:   94135162
E-post:    post@verdensarvvega.no
Nettside: https://www.verdensarvvega.no

Adventure Vega

Adventure Vega ønsker alle besøkende velkommen til opplevelser i Unesco Verdensarvområdet Vega. Noe av det Adventure Vega kan tilby er båtturer, havørnsafari, guidede fjellturer, jaktturer, utleie av båt og kajakk og seilturer med erfarne seilere. Som formidler av opplevelser er det viktig for Adventure Vega å tilby ekte og bærekraftige opplevelser i Vegaøyan verdensarvområde.

Her er noen av turene Adventure Vega tilbyr.

VIL DU DRA PÅ KAJAKKTUR PÅ EGENHÅND?
Hos Adventure Vega kan du leie kajakk (Vega Designs Expeditions 515 HV) med drakt og full utstyrspakke. Utstyrspakken inkluderer telt til 2 personer, sovepose, primus, kjelesett, termos og startpakke til bål.
Prisen inkluderer transport t/r kai til ferge/hurtigbåt.

GUIDET KAJAKKTUR I VERDENSARVOMRÅDET
Turen går fra Vega og ut i Vegaøyan verdensarvområde. Der blir det blir padling, fisking, matlaging i det fri, kos rundt bålet, overnatting i telt og kanskje en allsang. Det blir gjort strandhugg på flere øyer og du får høre historier fra livet “ut i øyan” før og nå.

Alle turer inkluderer lunsj, selvfølgelig med en smak av Vega.
Adventure Vega kan skreddersy opplevelser ut i fra dine ønsker, både til grupper og enkeltpersoner.
Begge turene kan bookes på www.visithelgeland.com

Risbakkveien 1
8980 Vega

Du kommer deg til Vega, enten med bilferje fra FV 17, ferjeleiet på Horn til Igerøy på Vega, eller med Hurtigbåt fra Brønnøysund sentrum. Nærmere veibeskrivelse til møteplass for de enkelte turene vil bli gitt ved bestilling.

Telefon: 959 73 616
E-post: post@adventurevega.no
Nettside: https://www.visitvega.no/adventure-vega

Rorbuer Norsk Havbrukssenter

Langs vannkanten i Toftsundet ligger Norsk Havbrukssenter sine rorbuer. Rett ved Laksens rike. Her er det godt å kjenne været mot rutene!

Nye rorbuer med skandinavisk design. Rorbuene ble ferdigstilt i 2018 og ligger helt i vannkanten ved Norsk Havbrukssenter på Toft.

Hver rorbu har 1 soverom med 2 senger, og mulighet for 2 sengeplasser på hemsen.
Alle rorbuene har kjøkken med oppvaskmaskin, kjøleskap/fryser og vannkoker. Eget bad med dusj og toalett. Sengetøy/ håndklær og rengjøring er inkludert i prisen.
Store vindu mot sjøen og god adkomst med bil.
Fri Wi-Fi er tilgjengelig over hele overnattingsstedet.

Innsjekking:
Gjester kan sjekke inn fra kl. 15:00. Vennligst gi beskjed ved ankomst etter kl 16:00.

Utsjekking:
Rorbua er tilgjengelig frem til kl. 10:00 på avreisedagen.

Innsjekking utenom resepsjonens åpningstid må avtales på forhånd på telefon 75 57 75 00 eller mail: post@havbrukssenter.no

ÅPNINGSTIDER RESEPSJON:
Man-Fre 11:00 - 16:00
Lør/Søn stengt

Toft
8909 Brønnøysund

Rorbuene er på Norsk Havbrukssenter sitt anlegg og ligger på Toft, 7 km fra Brønnøysund sentrum. Følg hovedveien gjennom sentrum, over den flotte Brønnøysundbrua og mot fjellet Torghatten. Ta av fra hovedvei etter 6 km, merket med Toft. Til Toft kan man komme med bil, båt eller sykkel. Det går rutebuss fra Brønnøysund (som også går via Torghatten) Det er visningsanlegg for havbruk, kafè og restaurant, gjestekai og bobilparkering på anlegget.

Telefon: 75577500
E-post: post@havbrukssenter.no
Nettside: http://www.havbrukssenter.no/kjennvaeret

Restauranthuset Tipperary

Restauranthuset Tipperary ligger midt i gågata i Mosjøen og er et innholdsrikt hus.

I første etasje finner du den stilige restauranten Tippen Gastro. Her bys det på alt fra lammeskank og fisk til nydelige biffretter, spareribs, salater og pastaretter. Her serveres det også gode lunsjretter.

Vegg i vegg ligger Tippen Bar, en uhøytidelig og trivelig brun bar . Og i andre etasje finner du Tippen Intim som arrangerer dansekvelder og konserter flere ganger i året.

Strandgata 15
8656 Mosjøen

Telefon: 474 78 920
E-post: tippen@cafebaren.com
Nettside: Facebook: Tippen Gastro, Tippen Bar, Tippen Intim

Tippen Gastro

Tippen Gastro ligger i restauranthuset Tipperary midt i gågata i Mosjøen. Her bys det på nydelig mat i stilige omgivelser.

På menyen står det alt fra lammeskank og fisk til nydelige biffretter, spareribs, salater og pastaretter. Her serveres det også gode lunsjretter. Og med hyggelig og blid betjening, skulle alt ligge til rette for en koselig og smakfull opplevelse.

Etter maten anbefales det en tur inn i Tippen Bar som ligger vegg i vegg. Denne brune baren er trivelig, uhøytidelig og byr på godt utvalg, vennlige bartendere og god stemning.

I andre etasje finner du Tippen Intim. Her arrangeres det alt fra dansekvelder med topp dansemusikk til ulike konserter med både norske og internasjonale musikere. Lokalet egner seg både til store konserter med inntil 350 gjester og små intimkonserter.

Strandgata 15
8656 Mosjøen

Telefon: 474 78 920
E-post: tippen@cafebaren.com
Nettside: Facebook: Tippen Gastro, Tippen Bar, Tippen Intim

Helgelandstrappa

I Øyfjellet i Mosjøen finner du den spektakulære Helgelandstrappa som pr i dag har 3.000 trinn.

Det er Sherpaer fra Nepal som har bygd trappa som trolig blir Norges lengste når den står helt ferdig. Da vil den ha 2.500 trinn og gå helt opp til toppen av fjellet, 818 meter over havet.

Trappa rangeres på topp 5-lista over de fineste trappene i Norge, med topp steinkvalitet. Trinnene er 2 meter brede slik at 3 personer kan gå i bredden. Flere steder langs trappeløypa er det bygd "hvilesteder" som ligger naturlig til i terrenget.

Du finner Helgelandstrappa i et idyllisk turområde ca 1 km fra sentrum av Mosjøen, på andre siden av lakseelva Vefsna. Det var for øvrig Dronning Sonja som foretok den offisielle åpningen av trappa den 6. juli i år.

Marsøra
Mosjøen

Nettside: https://www.facebook.com/helgelandstrappa/

Krokstrand

Krokstrand ligger i Rana kommune og er et flott utgangspunkt for aktivt friluftsliv og fjellturer i nærområdet. Det ligger i et naturskjønt område ved E6 på sørsiden av Saltfjellet 17 km. sør for Polarsirkelen og 60 km. nord for Mo i Rana. Her er det kafè og det er også etablert ladestasjon på stedet.

Området rundt Krokstrand er kjent for sin flotte furuskog og tørre klima. Krokstrand er et svært godt utgangspunkt for fjellturer hele året.
Området grenser til Saltfjellet / Svartisen Nasjonalpark i nord og vest. I tillegg er det flotte turområder med gode jakt- og fiskemuligheter østover mot Sverige.

Det er fine muligheter for korte og lange turer. Blant annet finner du fine turstier i nærområdet rundt Krokstrand. Opp mot Saltfjellet er Bolnatinden, Polarsirkelsenteret, sykling på gamleveien over Saltfjellet og Nasa Sølvgruver (kulturminner) fine utgangspunkt for fine naturopplevelser.

Med Virvassdalen som utgangspunkt du dra til Virvatnet og Blereksvassdraget og fiske. I Virvassdalen er det også mulighet for topptur til Andfjelltoppen. Å sykle med terrengsykkel i Virvassdalen vil også være anbefalt.

Med Storvoll som utgangspunkt kan man dra innover Stormdalen, som er et dalføre og er en sidedal til Dunderlandsdalen. Denne fjelldalen har stort artsmangfold og flere interessante kulturminner, blant annet fjellgårdene Bredek, Nordre og Søndre Stormdalen gård og Granneset. Dalen ligger i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Det er også etablert ladestasjon på stedet.

Det er også mulighet å starte eller slutte på Krokstrand i forbindelse med en flere dagers vandringstur i Saltfjellet Nasjonalpark, her er det utbredt stinett som er lett å følge. Blant annet kan du starte på Saltfjellet og ende på Storvoll, turen vil ta omtrent 3 dager. Vandring t/r Vindelkroken med overnatting i Virvatnet vil ta 3 dager. En vandring til Ammarnes vil ta 5 dager.

Saltfjellveien 1579,
8630 Storforshei

Telefon: 95166002 
E-post: post@krokstrand.as

Aaslid Polar

Aaslid Polar tilbyr hundesledeturer med Alaska Huskyer i flott fjellterreng i vakre Susendalen i Hattfjelldal, like ved Børgefjell nasjonalpark.

Aaslid Polar tar deg med på en fantastisk opplevelse med glade hunder som gleder seg til å være med på tur. Du får ditt eget hundespann med Alaska Huskyer, ivrige og entusiastiske hunder som elsker å trekke. Du er med og seler på hundene og blir kjent med dem før dere legger ut på turen.

Hundekjøring er en ekte villmarksopplevelse langt fra storbyens mas og jag. På sleden bak hundespannet er det kun deg, dine nye firbeinte venner og fjellets stillhet.

Kveldstur med hodelykt er en helt spesiell opplevelse, spesielt dersom nordlyset danser over himmelen. Susendalen ligger i et naturområde der kunstig lys ikke forstyrrer og sannsynligheten for å se nordlyset er derfor stor.

Det er mulig å bestille en måltidsopplevelse på turen. Da serveres Fjellfolkets mat som er laget av lokale råvarer produsert i rein natur og med et utvalg som varierer etter sesong. Bålkaffe hører også med til måltidet.

Susendalsveien 3216
8690 Hattfjelldal

Telefon: 950 71 162
E-post: linda.mari@aaslid.no
Nettside: Facebook: Aaslid Polar

Helgeland Museum avd. Rana - Bredek Fjellgård

Bredek Fjellgård- Fjellgården er en historisk perle ved foten av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, ca 1 times gange fra E6 ved Bjøllånes.

Gården ble bebodd på 1830-tallet og det var drift her frem til 1965 da den ble nedlagt og fraflyttet. Rana Museum overtok driften i 1972. I dag er fjellgården et yndet turmål. Innmarken og engene holdes i hevd av Statsskog, som er grunneier her.Området rundt Saltfjellet- Svartisen er et av de eldste og viktigste området for samiske kulturminner.

Det er funnet flere spor etter samiske bosetninger, såkalte stallotufter som stammer fra middelalderen.Åpen gård på Bredek arrangeres vanligvis i august – en fin anledning til å ta turen opp i fjellet.

Cirka en times gange fra E6 ved Bjøllånes, 40 km nord for Mo i Rana.

Cirka en times gange fra E6 ved Bjøllånes, 40 km nord for Mo i Rana.

Telefon: 75 11 01 33
E-post: rana@helgelandmuseum.no
Nettside: http://helgelandmuseum.no/avdelinger/rana/

Topptur Tomskjevelen (922 moh)

Når godværet endelig slo til , så var det som det sto i manuset for en fortelling om en perfekt dag på ski. Tomskjevelen, snøfall, oppskinn, gromme ski og bra turfølge.

Det snødde tungt fredag kveld og det har snødd i høyden de siste dagen. Påskeaften klokka 0700 lå det 10 cm snø på Nesna tettsted, det var kuldegrader og klar blå himmel. Her var det bare å kaste seg rundt å dra på tur. I maksvær er det mange alternativer på Helgeland, men få tilbyr likevel ei pakke som du kan får på Tomskjevelen. Det er et flott fjell på 922 meter, superb utsikt, fin helling og lite skredutsatt.

Selv med nattas snøfall er det lite snø opp til 200 meter over havet, og vi trasket en god stund for å nå snøgrensa. Veien opp er gitt av seg sjøl og vi kunne beundre havørnene som lå og fløt på termikken, vi kunne se utover Lurøy og Aldra, Handnesøya og Sjonfjellet.

Lengre opp dukker de Syv søstre og Dønnamann opp bak Breitomma. En ensom seilbåt krysset seg ut fra Nesna og inn i Stigfjorden. Utsikten er helt suveren, men også skituppene blir behørig studert når vi traverserer opp toppflanken som bikker opp mot 30 grader. En får ikke noe gratis, men det er heldig vis ikke så langt.

I følge norgeskart.no er det cirka 700 meter å gå med en stigning på 322 meter. Det kjennes i beina. Sola tar i kinn og nakke, og trekken avkjøler en svett panne.


På toppen: Det er deilig å nå toppen! Fv Sondre Langseth, Ronny Mathisen, Espen Langseth, Robert Jensen og Kristian Sivertsen.

På toppen er det å kaste av seg trøya, mens brisen kjærtegner en svett kropp med sine kuldegrader. Det er ikke fristende, men hvis en skal kose seg må en ha tørre klær og mat i kroppen. Vi tar de obligatoriske bildene på toppen, spiser sjokolade, røsker av skifeller og spenner fast støvla. Det er en del stein i snøen og det kan være smart å bruke hjelm.

Bonus

Så er det bonusen igjen. 700 høydemeter med kremføre, flott myk snø over hele fjellet. På toppen er det kaldsnø og spruten står rundt beina nedover. Av alt slags skiføre på fjellet er dette det beste. Snøen gir mot til store svinger i høy fart, eller korte lekne svinger. Det gjelder å ha litt saft i beina igjen til nedoverturen, men når en får sånn forhold er som om energilagrene blir fylt opp igjen av pur glede. Vi svinger, fotograferer og ler oss ned til skoggrensa, sklir over lyng og buskas på små snøflekker og prøver å finne så langt ned det går an uten å ta av skiene. 

Vi kommer oss nesten ned til Forslandsvannet, men der er det stopp. Skia på sekken og trasking ned til bilen. Skjelven i beina, lette gnagsår, tørst og varm. Akkurat sånn det skal være. Påskefjellet er magisk.

Telemark: Espen Langseth følger falllinja med Dønnamann i bakgrunn

Perspektiv: Kristian Sivertsen svinger seg ned toppflanken på et av Helgelands fineste skifjell. Utsikten er mot Tortenviktind, , Sjona, Handnesøya og Sjonfjellet .

Kaldsnø: Kristian Sivertsen senker brutalt farta i puddersnøen på Tomma.5436 Opptur: Bratt og tungt, men opptur er lik nedtur og nedtur er opptur!

Galleri: Bratt lunsj på galleri Helgeland. En velfortjent matbit i bratta. Kristian Sivertsen og Ronny Mathisen

I godstolen hjemme ser en at det er mange mennesker som har vært på mange fjell, fjærer og veier over hele Helgeland denne påskelørdagen, alle melder om supert føre og gode opplevelser. Helgeland har alt du trenger i påsken, det kan fiskes, fin-gås, fjæra er sjenerøs, fjellene er gjestmilde og asfalten er bar for sykkel og gange. Alt vi trenger er en dæsj med sol og litt godvær!

Lurøy gård – en renessansehage under polarsirkelen

På Lurøy ligger renessansehagen ved polarsirkelen. Kanskje verdens nordligste i sitt slag. Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740. Her er det mulig å leie seg rom og et helt hus .

De første renessansehagene ble anlagt i Italia så tidlig som på begynnelsen av 1400-tallet. Det som kjennetegnet disse hagene var den regelrette og symmetriske formen, fontener og kanaler. Det er grunn til å tro at det i Norge ble anlagt mindre prangende hager enn i Sør-Europa. På Lurøy finnes det ingen fontener eller storslåtte dimensjoner, men selve anlegget med beplantninger i parterrer er likt. Staudene er plantet på geometrisk like senger, kantet med gress og er en symmetrisk flate dekorasjon som også ligger aksialt i forhold til hovedbygningen. Det tok nok noen år før renessansen hadde funnet veien nordover til Norge, etterhvert kom også barokkhagen og landskapshagen og fordrev de fleste renessansehager. I dag er det få renessansehager i Norge som er holdt i sin opprinnelige form.

Generasjonene har kommet og gått, og rundt 1890 fikk også hagen på Lurøy anlagt en landskapshage i engelsk stil. Denne stilen preges av slyngende stier, beplantning av løvtrær og vann. På Lurøy ble det anlagt en kunstig dam nord i hagen, og varmekjære treslag som eik og blodbøk ble plantet inn.

Besøk gjerne hagen vår. Du kan på egen hånd vandre fritt og la freden og roen senke seg mens du kjenner duften av alba roser og skjærsmin kile deg i nesen. Ønsker du omvisning må du ta kontakt på forhånd.
Lurøygården drives i dag som et aktivt gårdsbruk. Her driver vi melkeproduksjon i ny og moderne fjøs, og på gården finner du hestene Tornado og Maja, hunden Milla og gårdskatten Fibi. Vi ligger ved foten av Lurøyfjellet (689 moh.) og i umiddelbar nærhet til havet med fine badestrender og gode muligheter for kajakkpadling og sjøliv.

Vi tilbyr omvisning og servering i gammelhuset for grupper inntil 30 personer. Ta kontakt så skredder syr vi et tilbud. Lokalene er godt egnet for små selskaper og mindre møter. Dette kan f.eks. være både lunsj og treretters middag som vi tilpasser etter dine behov og ønsker. Vi bruker i størst mulig grad lokale råvarer og storfekjøtt og noen melkeprodukter fra egen produksjon. I Lurøygården vektlegger vi tradisjon og kvalitet, og ønsker å servere hjemmelagd, rustikk tradisjonskost. I bakstehuset har vi plass for små grupper på 10-12 personer. Her serverer vi deg gjerne pizza direkte fra steinovnen eller fingermatretter.

Gårdskafeen er åpen på sommeren og ved enkelte anledninger ellers i året. Her serverer vi hjemmebakte kaker, lefser og gomme fra Lurøy samt enkle lunsjretter. Åpningstider annonseres på Facebook «Lurøygården» og på hjemmesiden Lurøygården.no
De tilbyr vi også overnatting i historiske omgivelser. I 2 og 3 etasje i gammelhuset har de 9 sengeplasser tilgjengelig. Rommene deler på 2 bad og prisen er inkludert heimlaga frokost.

De har i tillegg et helt hus til utleie med 12 sengeplasser. Her er det selvhushold. Det er fordelt på 5 soverom, 4 doble rom samt et familierom med 4 sengeplasser. 2 bad/toaletter, stort godt utstyrt kjøkken og stort oppholdsrom. Terrasse med badestamp som kan fyres opp på bestilling. Ellers vaskemasin/tørketrommel, internett, tv og møteromsutstyr. Flott for grupper eller større familier.


Lurøygårdsveien 7
8766 Lurøy

Telefon: 990 22 490

Bestill restaurantopplevelse på Hildurs Urterarium

Hver tirsdag, onsdag, torsdag, og fredag i sommer inviterer Hildurs Urterarium dere inn til en helt spesiell matopplevelse. Velkommen til et unikt møte med Helgelands historie, mat, natur og kultur.

På restaurant Sagastua rett nord for Brønnøysund inviteres du bokstavelig talt inn i huset til vertskapet på Tilrem. Sagastua restaurant er en av Kystriksveien og Helgelands mest hjemmekoselige og spesielle restauranter.

Restaurantpakke: 3 eller 5 retters meny (mulighet for å bestille vinpakke). Besøk i urtehagen inkludert.
Tidspunkt: Middagen starter kl. 1900
Bestilling: Bordbestilling senest dagen før innen kl. 1200. Men ring gjerne også samme dag, det ordner seg kanskje ! Tel. 4151513

ANDRE DAGER/TIDSPUNKT: Restaurant Sagastua er åpen for servering i sin kveldsrestaurant alle dager hele året på bestilling. Ta kontakt på 4151513.

Transport:
Hildurs ligger bare 7 km nord for Brønnøysund sentrum.
Buss kl. 1820 fra sentrum. Taxi retur.
Taxi ca kr. 50 - 100 per person avhengig av antall, dag og tidspunkt.

Tilrem
8900 Brønnøysund

E-post: urterar@frisurf.no

Velfjordferie

I Velfjord finner du et mangfold av muligheter for de som er interessert i naturopplevelser og friluftsliv. Den store variasjonen i naturen har lagt forholdene godt til rette for alle typer utflukter og aktiviteter, sommer som vinter. Velfjordferie ligger flott til ved fjorden. Kort vei til fiskeplasser og fjellturer! Til sammen har vi 12 leiligheter, 46 sengeplasser i enkeltsenger med maksimalt 2 personer per rom. Eiendommen har vann på to sider. Anlegget fikk sin nåværende form i 1993, men er kontinuerlig restaurert og vedlikeholdt.

Vi befinner oss like sør for polarsirkelen. Det betyr lys døgnet rundt fra midten av mai til slutten av juli. Det er ofte vindstille om natten. Nattfiske er derfor populært.
Velfjord har et enestående turterreng både for familier og for den spreke turgåer. Lomsdal/Visten Nasjonalpark er bare ett av mange alternativ. For turgåere anbefaler vi spesielt september - oktober med klar luft og gnistrende høstfarger.

Mer om tilbudet:
Fire av leilighetene ligger i hovedbygget, nr. 1 - 6, mens åtte ligger i annekset nr 10 - 17. Størrelser på boenhetene er fra 2-9 personer. Oppredde, gode senger, rammemadrasser på 90 cm eller mer. Hver gjest har eget skap. Alle leiligheter har romslige bad og kjøkken, satellitt-TV og trådløst internett. Kjøkkenet er godt utstyrt.
Vi har 20 båter til utleie på anlegget. 9 båter med 25 HK motor, 11 har 40 Hk motor og styrekonsoll. Alle ligger ved vår private marina.


8960 HOMMELSTØ

Telefon: 41 61 38 00
E-post: sigmundaa@icloud.com
Nettside: http://www.velfjordferie.no

Halibutskole Vandve

Den tidligere skolen på Vandve er nå et utleieanlegg for turister som liker å fiske eller ønsker å nyte den omkringliggende naturen. Individuelle grupper / familier eller større grupper ønskes velkommen til den romslige og unike innkvarteringen. Nyt ditt opphold, og få samtidig muligheten til et innblikk i kunsten å blåse glass ved glassblåserverkstedet til Olaf Hoena.

• 2 rom for 1-2 personer (2900 NOK / uke)
• 3 rom for 2-4 personer (4600 NOK / uke)
• 4 toaletter, 2 baderom med dusjer
• 2 kjøkken / oppholdsrom
• gymsal med forskjellig sportsutstyr, samt kajakk og sykler
• WiFi, TV
• Båt til leie (Ekkolodd, kartplotter, sjøkart, redningsutstyr og kveitekroker)
• sløyehus, frysemuligheter og et tørkerom
• lokal guide

Vandveveien 23
8830 Vandve

Ferge fra Solfjellsjøen på Dønna ut til øya Vandve.

Telefon: 75053710 / 93825332
E-post: halibutskole.vandve@gmail.com
Nettside: halibutskole-vandve.de

Laksforsen - tradisjonsmat i generasjoner

Laksforsen ligger ved E6 i Grane med panoramautsikt over det vakre fossefallet med samme navn.

Nyt et måltid i restauranten som har spektakulær utsikt over Laksforsen, det vakre 17 m høye fossefallet i Grane. Ser du godt etter kan du se laksens himmelske sprang i sine stadige mislykkede forsøk på å ta seg videre oppover elva.

Laksforsen er en familiedrevet restaurant der gammel og ung har jobbet side om side i alle år. Mattradisjonene står sterkt og oppskriftene er ofte arvet fra bestemødre og oldemødre. Laks er alltid på menyen, men også andre gode tradisjonsrike retter, som f.eks kjøttkakene som kommer fra oldemor og er en familiehemmelighet.

På Laksforsen finner du også en stor og innholdsrik gavebutikk med suvenirer i alle prisklasser. Og i underetasjen har Helgeland Museum utstillinger der du får et innblikk i historien langs lakseelva Vefsna.

Grane
8680 Trofors

Grane, ca 30 km sør for Mosjøen og ca 13 km nord for Trofors. Fra Trondheim ca 360 km, fra Bodø ca 350 km.

Telefon: 75 18 21 82
E-post: laksta@online.no
Nettside: http://www.laksforsen.no

Overnatting Til Elise fra Marius

Til Elise tilbyr overnatting i idylliske omgivelser.

De har seks dobbeltrom og ett familierom til disposisjon. Rommene ligger i andreetasje med flott utsikt til havet og naturen, og alle rommene har eget bad og inngang. Ett av rommene ligger imidlertid i førsteetasje, og er handicap-vennlig. Alle rommene er helt nyoppusset, og har dermed høy standard.

En nydelig frokost er inkludert i alle priser.

Overnattingen hos Til Elise passer fint for grupper da de tilbyr 14 sengeplasser (16-18 med familierommet) fordelt på syv forskjellige rom. Overnatting her kan også tilpasses for firbeinte.

Nesnaveien 1083
8725 Utskarpen

Til fots Litt langt å gå, med mindre du bor i Utskarpen bygd. Med sykkel Vi ønsker alle syklister velkommen og har sykkelstativ og utstyr til enkel reparasjon tilgjengelig. Med bil Fra Kystriksvegen (Nesna) tar du FV17/FV 12 mot Mo i Rana. Fra Kystriksvegen (Tonnes) tar du til venstre i krysset FV17/Fv12 mot Mo i Rana. Fra Mo i Rana: Kjør Fv12 mot Nesna/Tonnes. Fra Bodø med tog: Fra Bodø med tog: Ca 2 timer 40 minutter. Fra Mosjøen tog; Mosjøen-Mo i Rana: ca. 1 time Fra Mo i Rana 35 minutter med bil (en drøy halvtime). Fra Oslo Fly til Røssvoll flyplass. Flyselskap Widerøe. Direktefly Oslo-Mo i Rana 1 time 42 minutter . Leiebilselskap Hertz, Avis, Sixt eller Rent a wreck. Taxi Mo taxisentral Kommer du som gruppe? Vi kan bistå med organisering av fellestransport. Ta kontakt for mer informasjon.

Telefon: 958 95 308
E-post: elise@tilelise.com
Nettside: http://www.tilelise.com/

Restaurant Til Elise fra Marius

Til Elise fra Marius "Fra beite til bord» en matdestinasjon på Helgeland! Denne flotte restauranten tilbyr inspirerende retter med fokus på lokale kvalitetsråvarer. Restauranten drives av to svært kompetente og lidenskapelige kokker med lang erfaring fra inn- og utland, og begge to har til og med erfaring fra kokkelandslaget.

Til Elise tilbyr både mat fra Storstua, som er tilpasset grupper og selskaper, og Matbaren, hvor det serveres ulike småretter. Rettene og menyene blir skreddersydd på kreativt vis, og følger sesongens råvarer og vil dessuten endres fra uke til uke. Kokkene kan samtidig tilrettelegge dersom du har noen spesielle behov.

I storstua kan man få tilrettelagt sitt selskap fra A til Å, enten man planlegger bedriftsmiddag, konfirmasjon eller bursdag. Bord i Storstua må forhåndsbookes.

Kapasitet i storstua er 40 personer, men den kan fint bookes sammen med Matbaren til større grupper. Det er til og med muligheter for å kombinere ulike aktiviteter med en middag i Storstua, som for eksempel matkurs, musserende smaking, mat- og vin-quiz og ulike teambuildingsaktiviteter. Her er med andre ord mulighetene mange!

Nesnaveien 1083
8725 Utskarpen

Til fots Litt langt å gå, med mindre du bor i Utskarpen bygd. Med sykkel Vi ønsker alle syklister velkommen og har sykkelstativ og utstyr til enkel reparasjon tilgjengelig. Med bil Fra Kystriksvegen (Nesna) tar du FV17/FV 12 mot Mo i Rana. Fra Kystriksvegen (Tonnes) tar du til venstre i krysset FV17/Fv12 mot Mo i Rana. Fra Mo i Rana: Kjør Fv12 mot Nesna/Tonnes. Fra Bodø med tog: Fra Bodø med tog: Ca 2 timer 40 minutter. Fra Mosjøen tog; Mosjøen-Mo i Rana: ca. 1 time Fra Mo i Rana 35 minutter med bil (en drøy halvtime). Fra Oslo Fly til Røssvoll flyplass. Flyselskap Widerøe. Direktefly Oslo-Mo i Rana 1 time 42 minutter . Leiebilselskap Hertz, Avis, Sixt eller Rent a wreck. Taxi Mo taxisentral Kommer du som gruppe? Vi kan bistå med organisering av fellestransport. Ta kontakt for mer informasjon.

Telefon: 958 95 308
E-post: elise@tilelise.com
Nettside: http://www.tilelise.com/

Sykkelutleie på Nesna

Hos Havblikk Camping kan du leie sykler og alt av utstyr du trenger til lange og korte sykkelturer. Der får du også med deg alt du trenger av ekstrautstyr som hjelm, lappesaker, lås og pumpe. Syklene som leies ut er av merket Xeed Eco 3 Sport hybrid. Det er også mulighet for å leie 2 junior sykler.

I utgangspunkt i Nesna har du mulighet for å ta med deg sykkelen ut på Nesnas øyrike.

Her er det mulig å få noen rolige fine dager på lite trafikkerte veier som gir naturopplevelsene en ny dimensjon. Nesna har tre flotte øyer som hver har sitt å by på. Korte avstander gjør opplevelsene lett tilgjengelig.

Sjøvegen 34
8700 Nesna

E-post: post@havblikknesna.no

Zipline Mosjøen

Vil du ha spenning, litt sug i magen, kanskje en luftig opplevelse og kjenne på adrenalinet? Da er Zipline i Mosjøen noe av det mest spennende du kan gjøre på Helgeland!

Zipline i Mosjøen

Zipline gir deg et skikkelig adrenalin-kick og magesug du sjelden har opplevd.

zipline mosjøen Zipline i Mosjøen - Foto: Hans Petter Sørensen 

Fra Storfjellet (ved Øyfjellet) kan du nå ta ziplinen rett ned i hagen til Nord Norges eldste hotell, Fru Haugans Hotel. Ziplinen er på hele 700 meter og starter vel 70 meter opp i fjellet. Herfra suser du over lakseelva Vefsna, hele tiden med nydelig utsikt over nærområdet og velkjente historiske Sjøgata i Mosjøen sentrum.

Fastspent med kroppssele til en kraftig wire og et automatisk bremsesystem, gir dette deg en sikker opplevelse av å fly!  Guiden følger deg fra hotellet til starten i Storfjellet og du blir trygt mottatt på landingsplattformen av en ny guide. 

Priser og billetter for Mosjøen Zipline

Biletter bookes oline eller ved turistinformasjonen i Mosjøen eller hos Naturlige Helgeland. 

Zipline i Mosjøen Fra starten av Zipline i Mosjøen mot sjøgata og hotellet - Foto: Hans Petter Sørensen 

Kombiner Zipline i Mosjøen med klatring i Norges nordligste Via Ferrata!

Via ferrata er italiensk for jernsti, og er en tilrettelagt klatrerute i fjellet. Det er fastmontert en wire i fjellet som en kobler seg til fra klatreselen med en falldemper. Ruten i Øyfjellet rett utenfor sentrum av Mosjøen er lagt der man kan finne naturlige grep og trinn som feste og enkelte steder er det også satt inn jernbøyler.

Turen gir deg muligheter til å prøve fjellklatring i trygge omgivelser og uten særlige forkunnskaper. Ruten er klassifisert som B/C, det vil si lett til middels vanskelig, og kan dermed gi en utfordring og en spennende opplevelse til de fleste som ikke har klatreerfaring fra før. For en actionfylt dag anbefaler vi å starte dagen med Via ferrata, for så å avsutte med Zipline på vei ned!

Topptur Bomfjellet (1311 moh)

Kommer du deg opp på Bomfjellet er belønningen en fantastisk utsikt. Fra toppen har du panoramautsikt over store deler av Rana. Nedkjøringen er upåklagelig! Alle høydemetrene bestiges jevnt og trutt over en avstand på fire-fem kilometer.

I følge Rana turistforening  er det beste utgangspunkt for denne turen  Ørtfjellet/Tørrbekkmoen. Avhengig av hvor du parkerer bilen kan du følge traktorveg opp gjennom granskogen. Her er det ikke mulig å gå feil. Vel ute av skogen er det bare å sette kursen direkte nordøstover mot toppen.

Selve toppen er forholdsvis lang og flat. Utsikten er fantastisk på klare dager. Fjellets form og beliggenhet gir en usedvanlig bra panoramautsikt. Det anbefales å ta turen til østenden av toppen, som stuper noen hundre meter ned i Eiterådalen og har utsikt mot blant annet Ørtfjelltinden.

Kilde: Rana turistforening

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.

Topptur Okstindan (Oksskolten 1916 moh)

Det er elleve fjelltopper som omkranse Okstindbreen, med den 1.916 meter høye Oksskolten som det høyeste fjellet. Alle toppene innebærer anstrengende dagsturer som krever god fysisk form. Belønningen på toppen av Oksskolten er panoramautsikten over Okstindbreen, de andre ti toppene, hele den vakre Helgelandskysten fra Vega i sør til Lofotodden i nord og Tärnafjällen i Sverige.

Severdigheter: Fantastisk utsikt i alle retninger.

Overnatting tett på fjellene

Gressvasshytta er en koselig, ubetjent hytte i Hemnes kommune i Nordland, helt inn mot svenskegrensa. Hytta ligger under Okstindan.

Kjennsvasshytta har 28 sengeplasser, er fullt utstyrt og har innlagt strøm og sommervatn. Hytta ligger ved Kjensvatnet og er et fint utgangspunkt til Okstindbreen. 

Gråfjellhytta ligger spektakulært til på vestsida av Okstindbreen 1008 moh. Her har du utsikt i alle himmelretninger og bare halvannen kilometer opp til brekanten på Vestisen.  Ny hytte ble  åpnet til påske 2007. Den har tre soverom og hems og 12 madrasser med tepper. Den har sengeklær til 16 personer og godt utstyrt kjøkken. Hytta er moderne og godt utstyrt.

Gråfjellhytta ligger en liten time fra Okstindbreen, og er et ypperlig utgangspunkt for skiturer til breen. Værforholdene er naturligvis skiftende, og det kan væreharde vinder her oppe.

Rabothytta er en del av hytte- og løypenettet rundt Okstindan på Helgeland. Hytta ligger 1200 moh. helt inntil Okstindbreen. Arkitekturen er særegen. Hytta er tegnet av de verdenskjente arkitektene Jarmund/Vigsnæs Arkitekter.

Med 30 sengeplasser er det rom for en hel skoleklasse. Eller det er plass til flere familier eller grupper i de 7 soverommene i hytta. Det er også eget soverom for folk med hund. Hytta har fått navnet Rabothytta etter den franske geologen og turisten Charles Rabot som kartla områder på Helgeland på slutten av 1800-tallet. Hytta åpnet offisielt den 16. august 2014.

Parkering: Leirskardalen, Inderdalen, Gressvasshytta 

Startpunkt: Leirskardalen, Inderdalen, Gressvasshytta

Okstindene

Oksskolten er den aller høyeste med sine 1916 meter over havet. Turen opp er bratt og lang, men verdt hver svetteperle. Ryggen kan følges hele veien opp og gir fantastisk utsikt over Okstindbreen og fjellene rundt.

Andre Okstinder: Sør for høyden merket 1353 m.o.h. er det greit å komme seg ned på selve breen. Herfra kan du fortsette til topper som Okstinden (1804 m.o.h.), Tvillingtindan (1717 m.o.h.) og Vesttinden (1708 m.o.h). De aller sprekeste kan rekke alle på en dag.

Obs: Vær klar over at Okstindbreen kan skjule sprekker og dermed setter krav til brekunnskap og forsiktighet.

Kilde: www.ut.no

Kommune:     Hemnes

Type Tur:    VinterturerKorgen Camping - fisk laks i Røssåga

Korgen Camping ligger idyllisk til ved elva Røssåga, 37 km sør for Polarsirkelbyen Mo I Rana. Plassen ligger tilbaketrukket fra E6 og byr på en rolig og familievennlig atmosfære uten sjenerende trafikkstøy. Her er det lett å finne roen. OBS! IKKE BOOKBAR ONLINE! SEND EPOST ELLER RING FOR FORESPØRSEL OM OVERNATTING.

Korgen Camping har fem vinterisolerte helårshytter med ett eller to soverom tilgjengelig hele året.
I juni, juli og august finnes også åtte firemannshytter med enkel standard tilgjengelig. I samme periode er sanitæranlegget med toaletter, dusj, vaskemaskin og tørketrommel åpent.

Har plass til ca. 30 caravans/bobiler/telt. 30 strømuttak (220V)

Tilbyr sanitæranlegg med toaletter, dusj, vaskemaskin og tørketrommel, felleskjøkken med oppholdsrom, utegrill, årestue, lekeplass m/trampoline. Gratis trådløst internett. Myggfritt.

LAKSEFISKE:
Elva Røssåga, som slynger seg gjennom bygda, er i dag en meget god lakse-elv. I «gamle dager», da engelske lorder fisket her, kunne man få laks på opptil 25 kg, og fremdeles i dag kan elva by på en og annen storfangst. De fleste laksene som blir fanget ligger imidlertid på mellom 5 og 10 kg, mens ørreten vanligvis ligger på mellom 2 og 10 kg. Elva egner seg ypperlig for stangfiske/fluefiske. Campingen disponerer eget fiskevall som er lett tilgjengelig og godt tilrettelagt med gapahuker og egen fluesone.

VANDRING:
Korgen Camping er et ypperlig utgangspunkt for turer i den vakre naturen som preger området. Fiskerike vatn byr på spennende fiskeopplevelser både sommer og vinter. Okstindanområdet med Nord-Norges høyeste fjell på 1916 moh er et populært turmål. Rabothytta, som ligger spektakulært til helt ved brekanten er absolutt verdt et besøk. Korgfjellet, som gamle E6 gjør lett tilgjengelig på sommerstid, har alt man kan ønske seg av turmuligheter og vakker utsikt. Korgen Camping gir tilgang til fjord og fjell i hele spekteret fra smul sjø til evig snø.

Korgsjøen 5b
8646 Korgen

Telefon: 47374978
E-post: post@korgen-camping.no
Nettside: www.korgen-camping.no

Topptur Lukttinden (1343 moh)

Lukttinden byr på fantastisk bynær skikjøring og er av mange ansett som den flotteste og mest spektakulære toppen i Vefsn. Toppen ligger på 1348 moh. Fra parkering ved gården på Kammen har du vel 1100 høydemeter foran deg. 

Turen er vanlig å gå utpå vårparten når snøen har satt seg og skredfaren er mindre. På grunn av bratthet bør den ikke gåes ved skredfare. Vær også obs på at det kan være vanskelig å gå ved skare/isforhold. Nedkjøringen er ofte veldig bra. I de svakt konkave helningene som følger nesten hele fjellsiden nedover kan det samles mye fin snø. Siden er også nordvendt, som betyr at du kan være heldig og nyte puddersnø godt ut i juni.

Inntegnet spor (nedenfor) viser logg fra en tur med nedkjøring. Inntegnet spor begynner på skogsveien ved gården og tar tidlig opp gjennom skogen mot bekken i dalen mellom Nordtinden og Lukttinden. Er du ukjent kan det lønne seg å gå skogsveien til du ser høyspenten. I skogen går noen småelver som kan være vanskelige å krysse, ellers er det ganske greit å finne vei opp til høyspentlinja. På sen vår kan det være mulig å spare noen meter ved å kjøre skogsveien til endes. 

Fra bekken (ca 400moh) mellom Nordtinden og Lukttinden er det to alternativer opp på ryggen av Lukttinden: 

  • Alternativ 1. Fra elva, gå mot høyre (SV) og gå rett opp det bratte henget på det korteste og slakeste. Her er det ganske bratt, med opptil 40 grader helning. Man bør vise stor varsomhet og snu ved tvil. Dersom snøforholdene tillater det er dette en fin vei opp på ryggen. Inntegnet spor viser dette alternativet. 
  • Alternativ 2: Du kan følge dalen litt videre inn mot sørøst og så følge den noe mindre bratte ryggen opp til høyre, som er en vanlig rute sommerstid. Her er det likevel ganske bratt, opp i 30 grader, og man bør også her vise stor varsomhet ved skredfare. Her er det i tillegg overhengende skavler med utløpsområde mot denne ryggen, og jeg velger derfor heller å legge inn Alternativ 1 som hovedspor. 

Vel oppe på ryggen er du på ca 720 moh. Herifra er turen videre enkel. Følg ryggen rett opp. Unngå å gå på kanten til høyre (SV), her er det stupbratt. Det er jevnt bratt oppover, mellom ca 20-30 grader, før du på slutten må gjennom et nytt bratt heng på ca 35 grader for å nå toppen. Her er det ofte ganske isete. Vel oppe byr Lukttinden på en fantastisk utsikt.

Vær obs på skavlen som dannes på nordøstsiden av varden. Skavler bryter 45 grader i snøen og kan dra deg med selv om du står på fast grunn. Det er stup på begge sider. 

Vestover ser du ut til kysten, med Lovund og De Syv Søstre. I øst ser du til Okstindan, i sør har du Dårtindan, Middagsfjellet og videre Røssvatnet.

God tur!

Turbeskrivelsen er skrevet av Håvard Berg

Topptur Hjartfjelltinden (1458 moh)

På 1458 moh ligger Hjartfjelltinden på grensen mellom Hattfjelldal og Hemnes. Fra Hjartfjelltinden ser du Okstindmassivet, De syv søstre i Alstahaug og det meste av Røssvatnet.

Severdigheter: Fantastisk utsikt i alle retninger.

Parkering: Nordbukta i Røssvatnet, hvis det er trygg is på vatnet kan man starte ved kirken. Kortest vei er over isen. Eventuelt kjør helt til veien stopper og parker her.

Kommune: Hemnes      

Omfang av tur: 3- 4 timer

Type Tur:    Vinterturer

;">

Topptur Tortenviktinden (1027 moh)

For å nå Tortenviktinden må du kjøre Rv17 til Flostrand i Sjona og parkere ved grendehuset. Gå vest/nordvestover gjennom krattskog til snaufjellet. Drei sør vestover forbi Sautuva og videre mellom de to vannene og opp den bratte bakken til toppen på 1027 moh.

Severdigheter: Fantastisk utsikt i alle retninger.

Kartblad:  Rana turkart, vest. Statens kartverk, kartblad 1927 IV.

Startpunkt: Flostrand grendehus

Parkering: Flostrand grendehus

Omfang av tur: 7 km, 3 timer en veg

Kommune:      Rana.

Type Tur:    Vinterturer

Topptur Jørntinden (1038 moh)

Grei topptur ved Røsvatnet. Gå fra Granli gård ved Røsvassbukta, rett opp lia sørvestover. Toppen ligger på 1038 moh. Den kan også nås fra Tustervasssiden av fjellet. Herfra må man regne omlag 4,5 timer til toppen.

Severdigheter: Flott utsikt i alle retninger, spesielt sørover Røsvatnet.

Kartblad: Statens kartverk, kartblad 1926 I og Turkart for Hemnes

Startpunkt: Ved Granli gård, Røsvassbukta

Parkering: Ved vegen

Omfang av tur: ca 4 km, sterk stigning

Type terreng: Fastmark, bjørkeskog og snaufjell

Guiding: Kontakt Naturlige Helgeland 

Topptur Kjærringtinden (1395 moh)

Dette er topptur i gromklassen lengst sør i Hemnes kommune. Start ved fylkesveg til Hattfjelldal, P-plass ved Skarpvika. Gå vestover skrått opp og følg en bekk bratt opp fjellhenget, forbi høyde 665 og videre opptil et tjern ved 1097 moh. Deretter opp til fjellkammen og følg denne sørover til Kjerringtinden (1395 moh). Her får du praktfull utsikt i alle retninger. Herfra ses store deler av Indre Helgeland

Parkering: Ved P-plass

Startpunkt: Ved fylkesvegen Hemnes-Hattfjelldal, Skarpvika ca 2 km fra brua over Straumen.

Omfang av tur: ca 6 km, mye stigning. Beregn en dag på denne turen.

Type terreng: Stortsett snaufjell

Anbefalte avstikkere: Du er på toppen!

Annet: Toppen kan også nås med start lenger sør, på siden mot Hattfjelldal. 

Kartblad:Statens kartverk, kartblad 1926 I og Turkart for Hemnes

Guiding: Naturlige Helgeland

Kjærringtinden

Topptur Høgtuva (1276 moh)

Høgtuva, opplev fantastisk utsikt og flott nedkjøring! For å komme dit må du forlate E6 ved Røssvoll, kjør forbi flyplassen og fortsett på nordsiden av Langvatnet. Passer Ravnåga og følg skilting mot Melfjordbotn. Parker ved veistasjonen i Leirdalen. Gå i sårvestlig retning mot ryggen av Høgtuva. Følg ryggen til toppen på Høgtuva på 1270 moh. På toppen får du vakker utsikt i alle retninger, Høgtuvbreen i vest.


Foto: Irene Hølmo

Startpunkt: Melfjordveien/Leirdalen ved veistasjon

Kartblad:Rana turkart, vest, og statens kartverk, kartblad 1927 I.

Parkering: Melfjordveien/Leirdalen ved veistasjon.

Omfang av tur: Ca 10 km, 6 timer, tur/retur.

Type terreng: Høyfjellsterreng ,krevende.

Aktuelt nettsted: www.ranaturistforening.no og www.ut.no

Anbefalte avstikkere: Kan fortsettes mot Høgtuvbreen.

Guidet padletur på fantastiske Støtt

Visste du at Støtt består av et fantastisk øyrike som egner seg ypperlig for padling. Støtt er i den stille fjæring hvor det også er vindstille når det mange andre steder er vind fra sørøst.

Støtt Brygge tar deg med på en guidet tur langs de naturskjønne øyene. Spør de om et tilbud. De har også utleie av kajakk med utstyr og drakter.  Du kan få kjøpt turkart hos de og ved overnatting får man turkart på forespørsel.

Utleie kajakk 1 dag.  Kr 500,- Nødvendig utstyr følger med.

Utleie tørrdrakt 1 dag.  Kr 450,-

For å leie kajakk må du ha våtkort eller tilsvarende ferdigheter.

Kurs kan kjøres på forespørsel.

Ta Nordlandsekspressen til Støtt
Det er enkelt å komme seg til Støtt. Nordlandsekspressen har hver ettermiddag anløp nordfra (Fra Bodø), og hver morgen sørfra (Fra Sandnessjøen/Ørnes). Det gjør det mulig med både dagsturer og overnattingsturer.


8159 Støtt

Ta Nordlandsespressen til Støtt Det er enkelt å komme seg til Støtt. Nordlandsekspressen har hver ettermiddag anløp nordfra (Fra Bodø), og hver morgen sørfra (Fra Sandnessjøen/Ørnes). Det gjør det mulig med både dagsturer (Avgang 1020 fra Ørnes, tilbake ca 1700 til Ørnes) og overnattingsturer.

Telefon: 75750915
E-post: eaa@stott.no
Nettside: www.stott.no

Helgeland Havhus

Havhus på Tomma Helgeland Havhus gir deg den unike muligheten til å leie et havhus på fantastiske Tomma!

I den vakreste skjærgården i Nesna kommune finner du Helgelandskystens mest spektakulære overnattingsmuligheter. På en 90 kvm og en 200 kvm stor flåte på vannet står det to stilfull hus med panoramavinduer i front.

Leier du et av havhusene får du fritt disponere en speilbåt med fiskeutstyr under hele oppholdet. I tillegg er det mulig å leie jacuzzi, denne står nemlig plassert på flåta!

Se for deg en sommerkveld i solnedgangen, hvor du sitter i jacuzzien midt ute på vannet, med noe godt i glasset mens du nyter utsikten. Magisk. Dersom du ønsker å utforske øya leier vi også ut sykler. Ta deg en tur på sykkelen for å oppleve øya i et behagelig tempo.

Telefon: 95828606
E-post: post@havhus.no
Nettside: https://www.havhus.no/

Træna Overnatting

Trænas nyeste overnattingssted, sentralt med nydelig utsikt over øya!

Træna Overnatting. tilbyr overnatting i forskjellige rom. Dobbeltrom med eget bad, større familierom/leiligheter og mindre rom med bad på gangen.

Det er også også et stort fellesrom med nydelig utsikt over øya.
Her kan du spise frokost eller holde konferanser/møter.

Beskrivelse av rommene:

Dobbeltrom med bad i 2. etasje
I 2. etasje har vi store dobbeltrom med eget bad. Skrivepult i alle rom. Vinduer mot sør eller nord.

Dobbeltrom i 1. etasje med fellesbad
Lyse dobbeltrom i 1. etasje med fellesbad på gangen, der fire rom deler 2 bad. Skrivepult i alle rom. Vinduer mot sør.

Leilighet m 2 soverom og stue, 2. etasje
I 2. etasje har vi en stor leilighet med 2 dobbeltrom, kjøkken, bad og stue. I stuen er det sovesofa og godt med plass hvis man er mange.

Leilighet i 1.etasje med 1 soverom, stue, kjøkken og bad
Dobbeltrom og stue med sovesofa, kjøkken og bad.

Kubbhågen 13
8770 Træna

Ligger sentralt på øya, rett ovenfor kirken og ca. 250 meter fra kai og butikk.

Telefon: 91812679
E-post: booking@trenaovernatting.no
Nettside: http://www.trenaovernatting.no/

Med hundeslede i magisk vinterlandskap

Bli med på en uforglemmelig opplevelse i Helgelands magiske vinterlandskap sammen med firbeinte venner.

Glade trekkhunder

Aaslid Polar holder til i Susendalen i Hattfjelldal og tilbyr hundesledeturer med Alaska Huskyer, en sterk, ivrig og glad hund som trives som trekkhund. Hundene er alltid glade for å dra på tur og kan ikke komme seg fort nok av sted. Du kan glede deg til en ekte villmarksopplevelse langt fra byens mas og jag. På sleden bak hundespannet føler du deg i ett med naturelementene. Du hører snøen knirke, du føler vinden i ansiktet, du trekker inn herlig fjelluft og opplever naturen i samspill med dine firbeinte venner.

 Nordlystur

Kveldskjøring med hodelykt er en eksotisk opplevelse, spesielt om du skulle være så heldig å få se nordlyset danse over himmelen. Susendalen ligger i et naturområde der kunstig lys ikke forstyrrer og det er derfor stor sjanse for å få se nordlyset.

 Opplæring

Før turen starter får du opplæring i hvordan du skal håndtere hundene og sleden. Her hjelper alle til med å sele på hundene og sette de i spannet. På selve turen bytter man på å kjøre sitt eget spann og å være passasjer.

Lokalmat og bålkaffe

 Aaslid Polar tilbyr også måltidsopplevelser på turene. Aller helst serveres det Fjellfolkets mat som er lokale råvarer produsert i rein natur. Bålkaffe hører alltid med. Mat og kaffe må bestilles. Pris etter avtale. 

 Priser og bestilling

Halvdagstur (3 timer): Voksne kr 950,-, barn kr 500,-.

Heldagstur (5 timer): Voksne kr 1.500,-, barn kr 1.000,-.

Alle turer er inkludert guide og hundespann. Evnt transport samt mat på turen kommer i tillegg. Oppmøtested avtales.

NB! Det er også muligheter for hundesledekjøring i Mosjøen etter avtale.

 

Aaslid Polar, Susendalsveien 3216, 8690 Hattfjelldal

Telefon +47 950 71 162

Epost: linda.mari@aaslid.no

 

Hemnes turistinformasjon

Telefon 48 29 58 11. Åpent 01.07. – 10.08. Circle K v/E6 i Korgen