Dolstad kirke i Mosjøen

Dolstad kirke er vigslet til St. Mikael og den første kirken på Dolstad kan ha vært oppsatt allerede før år 1200.

Dagens kirke sto ferdig i 1735 og er Nord-Norges eldste åttekantede korskirke. Dåpsengelen er fra 1783 og brukes ennå den dag i dag som døpefont.

Dolstad kirke har plass til ca 500 besøkende, den er rikt dekorert og meget vakker. Helgeland Museum tilbyr guiding i kirken etter avtale.

Du finner Dolstad kirke ca 1,5 km fra sentrum av Mosjøen, i Austerbygdveien 10. 

Sykkelutleie Mosjøen

Sykkelutleie fra turistinformasjonen i Mosjøen. Syklene egner seg godt til by-sykling og sentrumsnære sykkelturer. Inkludert i leien er sykkelhjelm, lappesaker, pumpe og sykkelveske.

Vi hjelper deg gjerne med planleggingen om du ønsker det. Ta kontakt på e-post: mosjoen@visithelgeland.com eller på telefon + 47 75 01 80 00/Mosjøen.

Syklene må hentes og leveres i åpningstiden til turistinformasjonen.

Åpningstider sommersesong: 20.06. - 10.08.
kl 09:00 - 18:00 (11:00 - 17:00).

Sjøgata 2
8656 Mosjøen

E-post: mosjoen@visithelgeland.com

Hattfjelldal kommune v/Fjellfolkets hus,

Tel. 456 18 350 Åpent hele året, utvidet åpn.tid sommer 10-18 til 8.aug. Hattfjelldalsvollen 1, 8690 Hattfjelldal.

Lurøy v/Grønsvik kystfort,

Tel. 75 11 01 85 - luroy@helgelandmuseum.no Åpent 11.06. – 20.08. 8735 Stokkvågen.

Bindal v/Bindal kommune,

Servicetorget, - Tel. 75 03 25 00. Åpent hele året, dagtid. Oldervikv. 5, 7980 Terråk.

Sykkelutleie Ørnes

I samarbeid Helgeland Reiseliv har Ørnes Hotell fra våren 2015 sykkelutleie på Ørnes. Du kan leie sykler og alt av utstyr du trenger til lange og korte sykkelturer. Der får du også med deg alt du trenger av ekstrautstyr som hjelm, lappesaker, lås og pumpe. Syklene som leies ut er av merket DBS Rallar.

Postboks 173 - Havneveien 12
8151 Ørnes

Telefon: +4775754599
E-post: info@orneshotel.no

Bønå Villmarkssenter

Bønå Villmarkssenter ligger i en vill og nesten uberørt natur, lengst inne i Vistenfjorden, midt i Norge.

Ved Bønå Villmarkssenter er det gode fiskemuligheter både i fjorden, men ikke minst etter laks og ørret i elver og vann. Her kan du jakte på rype, skogsfugl og elg.
Overnatting i gamme eller lavo, hytte eller et eldre nyrestaurert hus.

Gården tilbyr forøvrig:
Villmarksuker for skoleklasser
Guidede turer til fjells eller til grotter m/hulemaleri
Utleie av kano og båt med motor
Ridning
Salg av fiskekort
Overnatting i gamme (4 pers.) ved Kronglevatnet
Overnatting i lavvo (12 pers.) ved Kronglevatnet eller Bønåvatnet


8870 Visthus

Nærmeste by: Brønnøysund 

Telefon: 75037620
E-post: bonaagaard@gmail.com
Nettside: http://www.bonaa.no

Helgeland Museum avd. Vevelstad

Kom til Vevelstad og opplev begivenhetsrik kultur og historie gjennom 6 000 år!

Besøk museets mangfoldige miljøutstilling; tekstiler og porselen fra 1800-tallet, rikt utstyrt snekkerverksted og Nordlandsbåter. Rundt museet finnes det mange spennende fornminner; bergkunst og gravhauger. I Barnas fjøs kan de yngste selv stelle dyrene. Selv om dyrene er i tre og ikke sier stort, er dette en populær opplevelse.

Vollastua, et Nordlandshus, ble flyttet til Vevelstad bygdetun i 1981. Huset gjennomgikk en grundig restaurering for få år siden av museumshåndverkere. Opprinnelig ble huset, som av er laftet tømmer, oppført på gårdsbruket Volden på Høyholm i 1840-årene. Det vil si, deler av huset stammer fra denne tiden. Den minste stuen, kjøkkenet og inngangspartiet skriver seg fra den første byggefasen, mens storstuen og andre etasje kom til i 1874.

På museet kan du også se en utstilling om bergkunsten i området. Det er flere spennende lokaliteter som er tilrettelagt for besøkende med opparbeidede stier og gode informasjonsskilt. Her kan du også oppleve en interessant mineralutstilling med prøver fra et større område på Helgelandskysten.

Besøk også museumsbutikken som har spennende produkter for en hver smak. Her er det et godt utvalg av ulike produkter; fra lokalproduserte husflidsvarer til nydelige glassprodukter fra Hadeland Glassverk. Det er også mulighet for å kjøpe en deilig kopp kaffe


8976 Vevelstad

Telefon: 950 64 695
E-post: vevelstad@helgelandmuseum.no
Nettside: http://www.helgelandmuseum.no

Helgeland Museum avd. Velfjord Bygdemuseum

Velfjord Bygdemuseum har åpent hele året med arrangementer, utstillinger, butikk og kafé i Hommelstø. Her flyttet museet inn vinteren 2015 og ligger idyllisk til ved fjorden i de gamle lokalene til Velfjord Samvirkelag. Museet ""Minnetun"" ble innviet allerede i 1953 og består av en samling bygninger og gjenstander fra Velfjord. Museet ligger vakkert til på Strøm, 4 km øst for Hommelstø, og er en perle sommer som vinter.

Velfjord Bygdemuseum har åpent hele året med arrangementer, utstillinger, butikk og kafé i Hommelstø. Her flyttet museet inn vinteren 2015 og ligger idyllisk til ved fjorden i de gamle lokalene til Velfjord Samvirkelag.

Museet "Minnetun" ble innviet allerede i 1953 og består av en samling bygninger og gjenstander fra Velfjord. Museet ligger vakkert til på Strøm, 4 km øst for Hommelstø, og er en perle sommer som vinter.

Guiding tlf. +47 751 101 74 / +47 99 36 35 94

Gamle Samvirkelaget
8960 Velfjord

Telefon: 75110174
E-post: hellee@helgelandmuseum.no
Nettside: www.helgelandmuseum.no

Tosbotn Camping

Overnatting i hytter av ulik størrelse

Tosbotn Camping tilbyr overnatting i komfortable hytter med ett, to eller 3 soverom. I tillegg plasser for bobil/campingvogn og telt. Trådløst nettverk tilgjengelig for campingens gjester.


Tosbotn er et fantastisk utgangspunkt for turer i Lomsdalen/Visten nasjonalpark. Vi anbefaler fjellfiske etter fjellørret. 

Havfiske: Det er et bra fiske i Tosenfjord. Som torsk, sei, uer, steinbit og kveite. Vi leier ut 6 stk båter, og har eget sløyehus til disposisjon.

Telefon: 75026150Tosbotn Camping ligger ved Tosenveien - RV 76. Fra E6, ta av mot Brønnøysund ved Brenna nord for Majavatn. Det er 25 km fra E6 til Tosbotn. Fra Brønnøysund, langs RV 17, ca 10 km fra sør for Brønnøysund, ta av mot Mosjøen på RV 76. Avstand fra Brønnøysund til Tosbotn er 75 km. Avstander: Bodø - Tosbotn: 410 km Mosjøen - Tosbotn: 90 km Brønnøysund - Tosbotn: 75 km Trondheim - Tosbotn: 350 km

E-post: mhermann1955@gmail.com
Nettside: http://www.tosbotn-camping.no

Vega Camping

Vega Camping ligger idyllisk til ved Floavannet på østsiden av Vega.

Vega Camping har 24 strømuttak for de som ønsker strøm. Nytt servicebygg med høy standard stod ferdig i 2006. Her finnes wc, dusj, kjøkken med oppvaskkum, vaskemaskin, tørketrommel, komfyr, microbølgeovn, vaffeljern og strykejern.
Campingen kan tilby åpent servicebygg hele året, og ønsker helårscampere hjertelig velkommen.

Hos Vega Camping kan du leie sykkel til både barn og voksene, båt og kano, eller bli med på kveldstur med seilbåt. Her er fine bade- og fiskemuligheter og merkede turløyper i gangavstand fra Campingen.

Vega Camping har 2 hytter til leie og 1 stor camingvogn med fortelt, og i andre etasje på servicebygget finnes 2 hybelleiligheter.
Både hyttene og leilighetene er utstyrt med senger, puter, dyner og sittegrupe. Kjøkkenbenk med oppvaskkum og varmt og kaldt vann, kjøleskap, kokelate, koketilbehør, servise og bestikk. Alle boenhetene har også ei informasjonsmappe med brosjyrer og informasjon om Vega.

Leilighetene:

"Terassen" har faktisk en stor terasse, hvor du kan nyte kveldsola ute en fin sommerdag. Leiligheta er ca 20 m2, og har 2 enkle senger og en dobbel sovesofa.

På sørsida har vi "Loftet", som er ca 30 m2. Den inneholder et soverom med 1 familiekøye + 1 enkel seng. I stua er det en dobbel sovesofa, som gjør at det tilsammen blir 6 sengeplasser.
Her er det også lov å ha hund med.

Hyttene:

Hytta "Frøya" på 15 m2 stod ferdig i 2009. Den har en liten sovealkove med familiekøye og en enkel sovesofa i stuen som tilsammen gir 4 sengeplasser.

Hytte nr 2 er "Embla" som stod ferdig sommeren 2011. Den er på 23 m2, og har 1 soverom med 120 cm bred seng og hems med plass til 3 - 4 stk. Hytta har i tillegg også et lite bad med dusj og toalett.

For priser og bestilling ta kontakt med Vega Camping direkte eller Helgeland Reiseliv.

Floaveien 20
8980 Vega

Telefon: 943 500 80
E-post: post@vegacamping.no
Nettside: http://vegacamping.no

Naturlige Helgeland

Naturlige Helgeland er totalleverandør av gode opplevelser på Helgeland.

Selskapet er lokalisert i Mosjøen som ligger som et hjerte på Helgeland og med kort vei til vakre Helgelandskysten, Børgefjellet eller Okstindene. 

Naturlige Helgeland arrangerer aktiviteter, opplevelser, gode måltider og gruppearrangement både sommer og vinter. Deres styrke er lang erfaring og lokalkunnskap som gjør at du er i trygge hender.  

Selskapet er stolte medeiere og drivere av Nord Norges nyeste opplevelser, spennende turer i Mosjøen via ferrata og zipline, men har også et vidt spekter av andre opplevelser å tilby som fotturer, kajakk, grotte, ski og sykkel.

Med omtanke og et ønske om å ivareta deg for en best mulig opplevelse, vil du garantert få mange øyeblikk du husker. 

Mer informasjon og forslag til aktiviteter og opplevelser finner du på www.naturligehelgeland.no.

Ta gjerne kontakt for skreddersydde arrangement for grupper og bedrifter.

Epost: post@naturligehelgeland.noStekvasselv Fjellgård

Velkommen til Stekvasselv! Gården ligger ved Nord-Røssvatnet i Hemnes kommune på Helgeland - eller midt i Norge om du vil - med Okstindan og Okstindbreen som bakgrunn. Området er vakkert og variert med turterreng av alle vanskelighetsgrader og mange alternative ruter. Her er også et utmerket jaktterreng.

Hos Gården Stekvasselv er det to utleiehus pluss rom til leie i hovedhuset. Det nyeste huset fra 1985 har fire soverom, stue, kjøkken, kjølerom, vaskerom, to bad og badstu. Huset er fullt utstyrt med alt som trengs til selvhushold.

Det eldre huset "Gammelstua" har sju sengeplasser fordelt på to rom. Huset er renovert med nytt kjøkken, bad og vaskerom. Husene er fullt utstyrt med alt som trengs til selvhushold.

Det tilbys også båt- og kanoutleie, og servering etter avtale.

Vertskapet
Ekteparet Kari og Håkon Økland eier og driver Stekvasselv Gård. De kjøpte gården i 1985 av Aasta og Harald Nilssen og har det meste av tiden drevet med melkeproduksjon fram til 2008.

Det har vært drevet med gårdsturisme i Stekvasselv siden tidlig på 1930-tallet, og stedet er derfor godt kjent blant mange fotturister i Nordland. Det har også vært mye ferdsel og kontakt over grensen til Sverige.

De er begge utdannent sivilagronomer ved Norges Landbrukshøgskole og har i tillegg til gårdsdriften bakgrunn fra undervisning, planlegging i landbruket, offentlig forvaltning, politikk og organisasjons- og menighetsarbeid.

Friluftsliv og naturopplevelser er viktig for dem, og de ønsker derfor å legge til rette for at andre også skal få del i den flotte naturen rundt Nord-Røssvatnet.


Aktiviteter
Røssvatnet har mange fine strender som innbyr til utflukter og båtliv. Selv om badetemparaturen ikke er den høyeste, går det an å teste svømmeferdighetene på godværsdager. Båt med påhengsmotor eller kano kan leies.

Det er Statskog som er grunneier og selger fiskekort. Det er begrensninger på antall garn. fiskefangsten består vanligvis av ørret og røye i størrelsen 200 - 400 g. Kvaliteten på Røya er meget bra selv om den ikke er så storvokst. Stekvassdalen med Stekvatnet og elva som slynger seg innover den flate dalen omkranset av fjell er en flott opplevelse å ta med seg. Med kano kommer en nær innpå omgivelsene og kommer fram der det ellers kan være vanskelig til fots. Elva er ikke farbar nedenfor Stekvatnet på grunn av skummende fosser og stryk.

Fra svenskegrensen i øst kommer Storelva. Den slynger seg gjennom et flatt og rolig parti (Stillelva) omkranset av gress og skogbevokste flater - et område ideelt for kanopadling og camping. Videre østover gjennom Tängvassdalen til Rönes er det en gammel ferdselvei over grensen.

Terrenget rundt Nord-Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell - og tindebestigning - og brevandring for de erfarne. Stedet er også en naturlig stopp for de de som vandrer Norge på langs og følger "Nordlandsruta". På nord- og vestsiden av Okstindene har Hemnes tursistforening flere hytter av god standard, og et sammenhengende løypenett går rundt fjellmassivet. Rabothytta, som ble ferdig i august 2014, er en attraksjon med sin spesielle arkitektur og beliggenhet ved brekanten.

Om høsten er det flott jaktterrenget populært blant småviltjegere. Da er det også bær- og sopptid med rikt og gavmild natur.

Naturen
Dette er nord-norsk fjellnatur fra 400 m.o.h. og oppover til de høyeste toppene i landsdelen (Oksskolten 1916 m.o.h.). Berggrunnen består hovedsaklig av skifer og kalkstein - noe som gir frodig vegetasjon med intense farger lang til fjells.

Utenom selve Okstindmassivet er landskapsformene avrundet med dalfører i flere retninger. Dette gjør området svært lett tilgjengelig og velegnet til fotturer. Øst for okstindene ligger Spjeltfjelldalen - et naturreservat vernet p.g.a det rike fuglelivet - spesielt trekk- og vadefugler. Nordlandsruta følger lia i østsiden av reservatet.

Røssvatnet er Norges nest største innsjø og regulert inntil 11m. dette gjør at strandsonen varierer mye gjennom året, men i normalår fylles vannet en god del opp utover sommeren. Fire store elver renner ut i Nord-Røsvatnet og der er flere fine sandstrender.

Stekvasselv
8647 Bleikvasslia

Det er flyplasser i Mo i rana og Mosjøen med flere daglige avganger til Bodø eller Trondheim og Nordlandsbanen (tog) har stasjon på Bjerka. Lokalt går det bussrute skoledager fra Mo i rana til Nord Røsvatnet. Henting i Korgen eller Bjerka kan avtales. Kommer du med bil nordfra, tar du av fra E6 i Korgen mot Bleikvassli og videre derfra mot Røsvatnet. Kommer du sørfra så anbefales "Villmarksveien" med avkjøring like nord for Majavatn mot Fiplingdal og Hattfjelldal og videre til Bleikvassli langs vestsiden av Røsvatnet. Kommer du til fots, så er det enklest å følge Nordlandsruta nord- eller sørfra. Fra øst over grensen fra Hemavan/Rönes gjennom Tängvassdalen - en tur på ca 5 timer.

Telefon: 916 70 540

Mosjøen Via Ferrata - Nord-Norges første!

Bli med på en bratt, luftig og spennende opplevelse med garantert gåsehud og kribling i magen!

Du kan nå få oppleve Nord Norges aller første via ferrata i Mosjøen, byen midt i Norge. Via ferrata er italiensk og betyr jernsti, og du får en sikker og spennende tur opp jernstien i Øyfjellet.

Via ferrataen i Mosjøen er tilrettelagt med fast montert wire i fjellet. Det er også lagt inn jernbøyler som kan brukes som trinn eller klatregrep. Ruten er klassifisert som B/C, det vil si lett til middels vanskelig, og kan dermed gi en utfordring og en spennende opplevelse for de fleste – spesielt de som ikke har noen klatreerfaring fra før.

Beskrivelse av turen
Turen varer totalt 5-6 timer og går opp til ca 660 høydemeter hvorav via ferrataen er på 400 meter. Det kreves at du er i normalt god form og tåler en luftig opplevelse. Det er ikke nødvendig med klatreerfaring fra før, da via ferrataen er en tilrettelagt rute med wire som fast sikring og trinn for å klatre og holde seg i.

Du får utdelt hjelm og klatresele som tilpasses hver enkelt. I tillegg brukes det en falldemper som har to slynger med karabinkroker. Disse festes til wiren og flyttes en og en forbi ankerfestene i fjellet. Dette gjør at du hele tiden er festet til wiren. Det er maks 3 meter mellom hvert ankerfeste.

Første delen av turen går via en nybygd sherpasti opp Trongskaret i Øyfjellet. Videre følges fjellet inn til selve ferrataen rundt 350 meter over havet. Herfra blir det klatring til toppen, som ligger på ca 660 meter over havet. Instruksjoner vil bli gitt før start.

Medbragt utstyr
Det anbefales at du bruker stødige tursko/fjellsko som sitter godt. Det kan bli kjølig i fjellet - selv på sommeren, så ta gjerne med vindtett jakke og bukse, buff/lue og en ekstra genser i sekken. Hansker anbefales, og kan få kjøpt hos guiden før start. Ta med en lett dagstursekk, vann og matpakke.

Startpunkt og pris
Turen starter ved foten av Øyfjellet, på veien mot Marsøra. Kommer du fra Mosjøen sentrum eller E6 følger du skilt mot flyplassen. Kjør over brua og ta første til høyre og kjør forbi Biltilsynet/Mosjøen Trafikkstasjon. Du får da parkeringsplassen på høyre hånd.

Det er 12 års aldersgrense og alle turer krever guide.

Prisen er kr 850,- pr person.

Alle turer bookes online på www.naturligehelgeland.no


8656 Mosjøen

E-post: post@naturligehelgeland.no
Nettside: http://www.naturligehelgeland.no/mosjoenviaferrata/

Sømna v/Sømna kommune

Servicetorget Tel. 75 01 50 00. Åpent hele året, dagtid. Kystvn. 84a, 8920 Sømna.

Trollvar naturpark

Trollvar naturpark ligger flott til mellom 3 elver, ca 7 km fra Mosjøen sentrum. På eiendommen ligger Trollsætet hvor Grauttrollet satt i over hundre år i håp om å få rømmegraut, men forgjeves.

I parken er det også jettegryter, insektsdammer og trolltjern. Det er muligheter for kanopadling i stille elv og elverafting i rolige stryk.  I tillegg kan du prøve deg i rodeooksen, paintball, bueskyting, stolpeklatring, øksekasting, tur til Rævskøro, grotten med skjelett, trågokartbane med pit stop og mye mye mer.

Vinteropplevelser

Prøv kulebakken, bakke med spretthopp, "bobbane" og en bratt bakke for bl. annet aking mm. Her kan dere også prøve dere på snørafting i rafteflåte eller kano og det ventes mye skrik og latter.

Utleie

Hyttene Kveldssol og Karandakøto er på samme område og passer utmerket til sammenkomster, blåturer mm. Grillhytten, badestampen og badstuen ligger idyllisk til ved Kvanndalselvens utløp i Tveråga. Også lavvo til utleie.

Viktig informasjon

Besøk i Trollvar naturpark skal ALLTID avtales på forhånd uansett hva du ønsker å være med på. Du ringer til Knut Tverå på telefon 900 11 404 eller sender en epost til post@trollvar.no

Se også trollvars webside, trollvar.no. 

Hvordan finne fram?

Trollvar naturpark ligger ca 7 km fra Mosjøen sentrum, i Tverådalen. Kjør over brua og mot flyplassen. Ta av til høyre ved nes, skiltet Naturpark. Kjør veien innover dalen, du kommer først til painballbanen. Kjør videre ca 700 meter og du finner parken på høyre side av veien.

Trollvar ber om at alle viser naturvett og folkeskikk i parken. 

                 

Ståltun

Kurs / konferense og alle typer selskap med overnatting i naturskjønne omgivelser. Kapasitet ca 30 personer. I nærheten av Svartisen, Grønligrotta, Setergrotta, Rausandaksla og Melfjordbotn. Flott og snøsikkert område for toppturer.

Bjørnådalen: Kjør E6 nordover fra Mo I Rana og ta til venstre ved skiltingen på Røssvoll. Følg så skiltene mot Svartisen, ta av ved andre avkjøring mot svartisen og følg veien over mot Langvassgrenda, til sammen 30 km fra Mo I Rana sentrum. Telefon: 916 29 972.
E-post: cafer@babettes.no

Bjørnådalen

Kjør E6 nordover fra Mo I Rana og ta til venstre ved skiltingen på Røssvoll. Følg så skiltene mot Svartisen, ta av ved andre avkjøring mot svartisen og følg veien over mot Langvassgrenda, til sammen 30 km fra Mo I Rana sentrum.

Telefon: 91629972
E-post: cafer@babettes.no

Guidet kajakktur på Tomma

Under sommeren arrangeres det daglig 3 timers guidet kajakktur på Tomma. Turen går for det meste i skjermet farvann mellom holmene ved Tomsvika.

Du er i ørnens rike og du vil i løpet av turen ha gode sjanser for å oppleve denne majestetiske fuglen på nært hold. Vi gjør et strandhugg på en av de fine, små strendene hvor vi koser oss. Kajakk med utstyr og gode tørrdrakter er inkludert. Det er ikke et absolutt krav om våttkort for å delta på denne turen. Veiledning vil bli gitt.

Turene starter ved Småbåthavna i Tomsvika hver dag klokken 11:00 med 1-8 deltagere. Turen må bestilles senest dagen før. 

Pris: 1.300,-  Inkl. kajakk med utstyr samt tørrdrakt og sko (1.000,-  Med eget utstyr)

Torghatten - en trolsk vandring

Torghatten, det hatteformede fjellet med hull tvers igjennom har skapt undring og opplevelse for reisende gjennom mange hundre år. Et ikonisk fjell og et geologisk monument over prosesser som skaper landskapet vårt.

Torghatten med sitt særpregede hull tvers igjennom, er en av de mest markante attraksjonene på Helgelandskysten. Hullet som er 160 m langt, 20 m bredt og 35 m høyt oppleves som en mektig katedral. Når vi drar til fjellet for vandring, er det ikke bare for å oppleve den katedrallignende følelsen vi får inne i hullet, men også for å komme til toppen, det er der vi virkelig får skue utover et øyrike med 10045 øyer, holmer og skjær. Fjellet ligger 14 km fra Brønnøysund Lufthavn, helt sør på øya Torget.

Torghatten, med sitt særpregede hull tvers igjennom. 258 m.o.h. Det eventyrlige fjellet ligger 15 km fra Brønnøysund sentrum og er omspunnet av sagn og myter. Fjellet bærer vitnesbyrd om iskalde naturkrefter og geologiske prosesser, og er et sentralt geosted i Trollfjell Geopark. Vi anbefaler å gå både stien til hullet, opp på toppen og rundt fjellet. 1-3 timers tur.

Kjør RV 17 mot Torget. Følg skilting mot Indre Torget/Torghatten. Fjelltrimskiltet står ved P- plassen som man bruker når man skal opp til Torghatthullet.Vi tilbyr nå guidet vandringstur i det sagnomsuste fjellet.
Turen tar ca 4 timer.
Avgang hver dag i perioden 01.08.-31.10. - kl. 12:00
Vi henter deg/dere på Brønnøysund Lufthavn eller på det aktuelle overnattingsstedet.

Vi anbefaler at du har gode sko, gjerne hansker og vindtett bekledning.
Det er alltid godt med litt energipåfyll når man når toppen, så ta gjerne med litt nøtter/sjokolade og drikke.

Guiden tar deg med på en reise gjennom et vitnesbyrd fra istiden, hvordan fjellet ble til og selvsagt røpes noen hemmeligheter i og om fjellet. Du får høre om "Landet som steg opp av havet" og sagnet Trollfjell i Nord sin betydning for folket som bodde her den gang de var avhengig av landemerkene.

Kr 950.- pr.pers. inkludert transport fra sentrum/flyplass.
For mer informasjon, kontakt Visithelgeland på epost. post@visithelgeland.com eller 75018000.

Fjellet Torghatten ligger helt sør på øya Torget. Følg hovedgata fra Brønnøysund sentrum, mot flyplassen, der er det skiltet videre på FV 54 over Brønnøybrua og sørover langs øya Torget.

De Historiske Gjestehusene i Mosjøen

I Sjøgata leier Kulturverkstedet ut historiske gjestehus. Det er fullt utrustede leiligheter,- koselig innredet og møblert i gammel stil. Her tilbys du en genuin mulighet til å kjenne deg hjemmehørende i en tid da menneskene ikke hadde det så travelt som i dag. Samtidig byr de på all den moderne komfort som nåtiden krever.

Som gjest i disse husene glir du rett inn i denne moderne industribyens historie. Kanskje har du tid til å besøke museumsbryggen for å få en innføring i hvordan det hele startet, den gang husene var nye og damene gikk rundt med lange skjørt og herrene hadde knebelsbarter?

Gjestehusene er innredet for selvhushold, som betyr at leietaker selv er ansvarlig for nødvendig renhold under oppholdet. Alle leilighetene har bad med dusj. Det er tv og mulighet for wi-fi i alle husene unntatt Ola Oktober- bryggen og Gabrielsengården. Vaskemaskin finnes i Stallen, Svenskloftet og Åbakken 2.

Det er ikke tillatt å ha med husdyr i de Historiske Gjestehusene. Røyking innendørs er heller ikke tillatt.

Det er utlevering av nøkler fra kafeen på Kulturverkstedet mellom kl. 0800 - 1500. Ved senere ankomst avtales utlevering av nøkler spesielt.

Utsjekk gjøres innen kl 12.00 og nye gjester er velkommen fra kl 15.00 på ankomstdagen.

Sjøgata
N -8656 Mosjøen

E-post: post@kulturverkstedet.net

Vegaøyan verdensarv

Vega og Vegaøyan - 6500 øyer, holmer og skjær; opplev en verdensarv å dra på tur i, hvor du kan padle, vandre eller sykle.

Ærfugler og dundyner

Vega og Vegaøyan er en verdensarv som viser hvordan øyværingene har levd i samspill med naturen i tusenvis av år; som fiskere, bønder og fuglevoktere. Aller mest spesielt er ærfugltradisjonen, der menneskene ute på øyene har laget hus og reir til de ville ærfuglene og passet dem mot alle farer. Når fuglene forlot reirene, kunne de til gjengjeld ta den dyrebare duna og lage verdens deiligste dyner av ederduna. De ble solgt til adelige, konger og fyrster. Og selv i dag har Norges konge og dronning dyner fra Vegaøyan Verdensarv!

I gamle fotspor

De første besøkende kom til Vega for allerede 11 000 år siden og slo seg ned. I dag kan du vandre i deres fotspor; oppleve fuglelivet og blomstrende orkideer, kjenne duften av sommer, sol hele døgnet eller sildrende sommerregn. Høre vinden ule og bølgene slå.

Båtturer

Bli med ut i øyene på guidete båtturer til dunværet Lånan og bli kjent med fuglevokterne. Turene går på tirsdager og fredager i juli. Og bli med til Vega Kystgård på onsdager i juli. Opplev sangen og fortellingene fra livet ute på øyene, smak på den gode lefsa fra Janne på Kjul og kaffen kokt i grua.

Vandring og opplevelser

Dra på vandretur i en eller flere av de 18 merkede turstiene som går både langs fjæra, over kystlynghei og opp i fjellene. Velg mellom de utfordrende toppturene for godt trente, til de lette, hyggelige turmålene som bare gir god utsikt. Utforsk livet under vann i snorkelstien på Eidem og bli med på å løse mysterier i «Oppdrag Vega», en digital skattejakt for barnefamilier og andre.

Ærfuglmuseum og kystkultur

Besøk E-huset Museum på Nes, bli med og hjelp en fuglevokter på Verdensarvutstillingen og besøk Lille Lånan med utstilling og håndverk fra dunværet Lånan. Dra videre til Vegstein og Kystlagets Brygge der du får bli kjent med kystkulturen, spise nystekte vafler og høre motorduren fra en gammel Marna i motorhuset. Og rundt hver en sving kan det være nye opplevelser som Ingers Lille Museum og gårdsmuseet på Risbakken, Kain Tappers skulpturer i Grimsøy som del av det internasjonalt anerkjente Skulpturlandskap Nordland og «Virvel» av Jon Audun Hauge.  

Ferdsel på naturens premisser

Vi vil gjerne passe godt på verdensarven med fugleliv og vakker natur. Besøkende i egen båt bes om å ta særlig hensyn i hekkesesongen 15. april til 31. juli og holde lav fart nært land og i sundene mellom øyene. Dyre- og fuglelivet med reirplasser er fredet mot skade, ødeleggelse og unødige forstyrrelser. Hundeeiere bes om ikke å ta hundene med på land i fugleværene på Vegaøyan i hekkesesongen. Båndtvang gjelder 1. april - 1. oktober.

 

Hemnes turistinformasjon

Telefon 48 29 58 11. Åpent 01.07. – 10.08. Circle K v/E6 i Korgen

Visit Vega

Tel. 75 03 53 88 - post@visitvega.no Åpent 01.06.2017 – 13.08.2017 Gladstad, 8980 Vega.

Augustbryggo Restaurant

Augstbryggo er en koselig og intim restaurant på kaikanten. Selve brygga var i gamle dager fiskemottak, og er oppusset tilsvarende slik fiskemottakene på Helgeland opprinnelig så ut. Her er det hovedfokus på sjømat.

Menyen varierer etter hvilke råvarer som er tilgjengelig hos den lokale leverandøren Seløy Fisk. Det serveres også kjøttretter og andre retter. I tillegg hjemmelagde kaker. På Augustbryggo vil du oppleve nydelig utsikt, god stemning og atmosfære. Her finnes også et meget populært lekerom for de yngste. Lokalene er velegnet for feiring av for eksempel konfirmasjon, bryllup og bursdager. Augustbryggo leverer kaker, koldtbord og turmat.
Det er også fine lokaler for blåturer, kurs og konferanser, med bredbånd og presentasjonsutstyr.
Alle rettigheter

Flatøyveien 38
8850 Herøy

Telefon: 47621805
E-post: info.augustbryggo@gmail.com
Nettside: http://www.augustbryggo.no

Helgeland Museum avd. Vega

E-huset museum er verdens eneste ærfuglmuseum.

Museet viser tradisjonen med ærfugl som husdyr. I E-huset museum kan du oppleve ærfugl-landskapet med sin spennende reir-arkitektur.

Museet befinner seg i ei gammel handelsbrygge, og eksteriør og interiør er intakt. Likevel er utstillingen er gitt et moderne design-uttrykk. Du får innblikk i den historiske bakgrunnen for tradisjonen og arbeidet med å rense og bearbeide dun til dyner. En perle av et museum som vi får svært god tilbakemelding på.


8980 Vega

Telefon: 75 11 01 94
E-post: vega@helgelandmuseum.no
Nettside: http://www.helgelandmuseum.no

Torghatten - Fjellet med hull tvers igjennom

Torghatten er det berømte fjellet med sitt særpregede hull tvers igjennom må du bare oppleve.


Mennesket blir lite når det vandrer gjennom det 160 m lange, 35 m høye og 15-20 m brede hullet i Torghatten som havet for tusener av år siden gravde ut. Turen opp langs den delvis preparerte stien tar ca 30 minutter. Ferdsel på eget ansvar.

Foto: Terje Rakke

Torghatten fjellet og historien

I følge sagnet om Helgelandsfjellene ble Torghatten dannet da Hestmannen i skuffet kjærlighet skjøt en pil etter Lekamøya som rømte fra ham. Kongen i Sømnafjellet så dette og kastet hatten sin imellom, og pilen gikk tvers gjennom hatten og dannet hullet. Så rant sola, og alle ble til stein.

Torghatten, tur til hullet

Den vanligste ruta opp til hullet i Torhatten er å benytte østsiden. Gåturen opp skjer på en godt opparbeidet sti og tar rundt 30-40 minutter med rolig gange. De eldste trappetrinnene på stien er for øvrig fra 1870-årene. Oppover lia går stien mer og mer inn i ei kløft med steile vegger.

Torghatten Magnar

Fantastisk utsikt

Øverst i ura er den beste utsikten inn i hullet. Snur du deg mot nord ser du Brønnøysund og De syv søstre i det fjerne. Utsikten er formidabel og her kan du virkelig se Helgelandskysten på sitt aller vakreste, med hundrevis av små øyer. Dette synet alene er verdt å ta turen opp til hullet som for øvrig er ca 160 m langt, 35 m høyt og rundt 20 m bredt. Det er også turløype rundt fjellet om du ønsker litt større utfordringer.

Hvordan kommer man seg til Torghatten? 

Torghatten er enkel å nå fra Brønnøysund sentrum over den vakre Brønnøysundbrua og videre langs fylkesvei 54 ca 12 km. På turen anbefales et stopp på Havbrukssenteret.

Brønnøysund har for øvrig egen flyplass, hurtigruteanløp og ligger langs kystriksveien (FV17).

NB! Husk godt fottøy og kamera.

Helgeland Museum avd. Grane

I Grane kan du besøke museum og nyte utsikten til det fantastiske fossefallet Laksforsen på samme tid.

Laksforsen natur- og kulturgalleri forteller historien om elva Vefsna, om bruk og rekreasjon ved et av Norges mest fantastiske fossefall. Du finner galleriet i Laksforsen Turistcafe som har panoramautsikt over fossen. Ta også turen til Trofors i Grane og besøk Grane bygdetun som har en rik samling av kulturhistoriske bygg.

Laksforsen
8680 Trofors

Natur- og kulturgalleriet ligger i underetasjen hos Laksforsen Turistcafe, ca 30 km fra Mosjøen og ca 8 km fra Trofors.

Telefon: 911 79 802
E-post: grane@helgelandmuseum.no
Nettside: http://www.helgelandmuseum.no

Helgeland Museum avd. Vefsn (Mosjøen)

Opplev historiske utstillinger i museets egen brygge, Jakobsenbrygga.

I Jacobsenbrygga i Sjøgata kan dere se byens historie samlet under ett tak. Brygga har også flere andre utstillinger i løpet av året. I museumsbutikken finner du litteratur og husflidsartikler. Få også med deg den flotte gamle Shellstasjonen. Både museet og shellstasjonen ligger i sentrum av Mosjøen.

Sjøgata 31B
8656 Mosjøen

Telefon: 75 11 01 21
E-post: vefsn@helgelandmuseum.no
Nettside: http://www.helgelandmuseum.no

Vassenget Park Overnatting

Vassenget ligger i landlige omgivelser ca 3 km fra Nevernes Havn og 6 km fra tettstedet Hommelstø.

Vassenget ligger fredelig og idyllisk ved innsjøen Storvatnet, nær fjordene Langfjorden og Velfjorden. Ved vannet ligger en grillhytte med plass til 10. Utenfor er det en skjønn bålplass og en badestamp der man kan kose seg i solnedgangen. Du får tilgang til båt både i innsjøen og i fjorden, hvis du ønsker det. Vi låner også ut sykler gratis til våre gjester.

Vassenget Park har 2 hus og 4 hytter med tilsammen 28 sengeplasser. Storhytta Rana er tilpasset for rullestolbrukere.

Nevernes
8960

Telefon: 75 02 19 10
E-post: post@neverneshavn.no
Nettside: http://www.neverneshavn.no/vassenget/

Storli Camping

Storli Camping ligger like ved E6, ca. 20 km nord for Mo i Rana.

Her tilbys hytter med enklere standard samt mulighet for å overnatte i bobil/campingvogn/telt.
Campingen har fiskerettigheter i Ranelva, og har en flott beliggenhet nær naturen og i nærheten av Arctic Circle Raceway.


8630 Storforshei

Telefon: 90618921 / 99372128
E-post: annsaete@online.no
Nettside: http://www.visithelgeland.com

Oscarbrygga - Hytter/Leiligheter/Robuer

Like under Polarsirkelen, på Tonnes, ligger Oscarbrygga. Oscarbrygga er plassert i vakker natur og rolige omgivelser.

Oscarbrygga tilbyr overnatting i rorbuer og rom på bryggekanten, med utsikt mot skipsleia og Hestmannen.

Restauranten har åpent daglig i sommersesongen. Her serveres det lokale fiskeretter og annen hjemmelaget mat.

Oscarbrygga er plassert i nærheten av fjell og natur, noe som gir mulighet for gåturer i vakre omgivelser. Samtidig tilbyr Oscarbrygga utleie av båt.


8750 Tonnes

Ta av Fv 17 mot Tonnes.

Telefon: 75 09 11 99
E-post: post@oscarbrygga.no
Nettside: http://www.oscarbrygga.no

Lille Lånan

Er du på Vega anbefaler vi et besøk på Lille Lånan. Dette er en utstilling som er satt opp av fuglevokterne fra Lånan. Lånan er det største egg- og dunværet i Vegaøyan, og fuglevokterne reiser hvert år utover for å passe på ærfuglene som hekker der.

På Lille Lånan får du et innblikk i ærfuglsesongen, fra fuglevokterne kommer i april til de reiser i august. Du får også lære mer om historien til fuglevokterne, og hvordan livet uti øyene var for tidligere generasjoner.

Lille Lånan har åpent hver dag hele sommeren fra kl. 10.30 til kl. 17. Det er gratis inngang.
Her selges dun produkter, bøker og en rekke andre produkter som er utviklet av Utværet Lånan.

Du finner Lille Lånan på Nes, ytterst på brygga i samme bygning som Vega Verdensarv har sin utstilling.

Les mer om Lånans aktiviteter og tilbud på http://www.lanan.no/
Ønsker du å være med på en båttur ut til Lånan arrangeres det hvert og guidede turer i sesongen. Mer informasjon om dager og priser finner du her: http://lanan.no/battur-til-lanan/

Opplev egg- og dunværet Lånan
Lånan er det største egg- og dunværet i Vegaøyene. Her blir den gamle tradisjonen med ærfugldrift holdt i hevd. I sommersesongen har du muligheten til å besøke fuglevokterne på Lånan og bli med på en historievandring i ærfuglens rike.

Fuglevoktere
Hvert år i april reiser fuglevokterne til Lånan for å klargjøre reirene til ærfuglene. I hele mai og juni er de "vertskap" for de ca 700 fuglene og verner dem mot farer i hekketiden. Til gjengjeld kommer fuglene tilbake til Lånan år etter år og gir vokterne verdifullt edderdun, egg og uforglemmelige naturopplevelser.

Edderdun
Når ærfuglene har forlatt reirene sanker fuglevokterne inn dunet og starter rengjøringen av dette. Alt gjøres for hånd, og edderdunet brukes til eksklusive edderdunsdyner og votter.

Båtturer fra Vega til Lånan
I sommersesongen arrangerer Visit Vega båtturer til Lånan 2 ganger pr uke. Båtturene går fra Nes på Vega kl. 14.30 hver tirsdag og fredag. På Lånan blir du møtt av fuglevokterne som tar deg med på en historievandring i ærfuglens rike. Det hele avsluttes med servering av mat og kaffe på låven hvor det er en bildeutstilling og et museum. Turen tar ca 4 timer.
For mer informasjon om priser, datoer og booking, besøk: http://lanan.no/battur-til-lanan/

Opplev ærfuglene i hekketiden
I fredningsperioden fra 1. juni til 1. juli kan det tilbys ærfuglsafari på Lånan. I denne perioden hekker det mellom 500 og 1000 ærfugler og all ferdsel på øya må skje sammen med en fuglevokter. Du får en unik nærkontakt med fuglene og en guidet tur rundt øya. Kaffe og lefse kan, om ønskelig, serveres hjemme hos en fuglevokter. Tid ca 2 timer. Bestilles hos hildegunn@lanan.no eller ring 452 72 654.

Lånansafari
Rundt 1. juli har de fleste ærfuglene forlatt Lånan og folk kan bevege seg litt friere rundt på øya. Nå er det høysesong for besøk og det er to båtanløp i uken i samarbeid med Visit Vega. Du kan også komme på egenhånd og få en guidet tur rundt øya der du får høre om Lånans historie og om arbeidet som fuglevokterne gjør. Et besøk på utstillingen i Låven hører også med. Kaffe og lefse hos en av fuglevokterne kan også bestilles. Tidsrom: 1. juli til 1. august. Bestilles hos hildegunn@lanan.no eller ring 452 72 654.

Overnatte på Lånan
Liker du å telte, kan du overnatte på Lånan etter 1. juli. Det er mange flotte steder å slå opp telt og du får tilgang både på vann og utedo. Kommer du med egen båt tilbys det båtplass ved flytekaia. Bestilles hos hildegunn@lanan.no eller ring 452 72 654.

Transport til Lånan
For å komme til Lånan må du ut i båt. Enten kan du følge båtturene fra Nes i juli eller du kan kontakte en av Lånans samarbeidspartnere som skysser deg utover, les mer her: http://lanan.no/batskyss/

Nes
8980 Vega

E-post: hildegunn@lanan.no

Polar Tours AS

Polar Tours er en turoperatør som driver med incomming trafikk i Salten og Helgeland, samt produserer og utfører oppdrag i hele landet.

Selskapet har avtaler med flere aktører og lager pakker og aktiviteter for alle typer grupper.
Lag/foreninger, skoleturer og aktiviteter for bedrifter er også noe som vi produserer.
Polar Tours har sjåfører med god lokal kunnskap og vi har et rikt utvalg på muligheter til guidede turer, både på Helgeland og i Salten.

O.T.Olsensgt.3
8622 Mo i Rana

Telefon: 755 63 000.
E-post: post@polartours.no
Nettside: http://www.polartours.no

Stokkatunet

Overnatting i sjarmerende gammelt nordlandshus fra slutten av 1700-tallet. Huset ligger på tunet til Stokka gård, 10 km sør for Sandnessjøen, rett nord for flyplassen.

Huset ligger i et idyllisk åkerlandskap med utsikt mot sjøen og øyene i vest. Gammelstua er nylig total-restaurert, men den har fått beholde sin gamle stil. Her er det fullt utstyrt kjøkken med oppvaskmaskin, bad i 2. etasje med wc, vask og badekar og vaskerom med wc og vaskemaskin i 1. etasje. Stue med tidsriktige møbler. Her er trådløst internett, men ingen TV. Det er 2 soverom i 1 etasje med 3 sengeplasser og 2 soverom i 2 etasje med 4 sengeplasser. På vestsiden av huset kan man usjenert nyte ettermiddags- og kveldssola.

Stokka
8800 Sandnessjøen

11 km sør for Sandnessjøen, rett nord for flyplassen.

Telefon: 971 01 676
E-post: kontakt@stokkatunet.no
Nettside: http://www.stokkatunet.no

Træna Rorbuferie

Træna Rorbuferie har flotte rorbuer med fantastisk utsikt. Det er mulighet for utflukter til Trænstaven og Sanna. -

5 av rorbuene er på 36 kvm og består av 2 soverom, bad, kjøkken, stue og entré. I tillegg kommer en terrasse på 15 kvm. De 4 andre rorbuene består av 2 leiligheter på 27 kvm. Hver leilighet har 1 soverom, bad, kjøkkenkrok, stue og entré. I servicebygget finnes det to adskilte kafèer som gjør det mulig å arrangere kurs, møter eller konferanser. I servicebygget er det også eget vaskeri.


8770 Træna

Telefon: 75 09 53 80
E-post: post@rorbuferien.no
Nettside: http://www.rorbuferien.no

Toft Rorbu

Pen velutstyrt rorbu av nyere dato ligger helt i sjøkanten ved Toftsundet.

Toft Rorbu ligger 7km fra Brønnøysund sentrum og 4 km fra Brønnøysundbrua. Ved rorbua ligger også Norsk havbrukssenter (et visningsanlegg for oppdrettslaks) . Det kjente fjellet Torghatten med hull gjennom ligger bare 10 km unna.

Kombinert stue/kjøkken, dusj/wc, TV. 2 soverom med dobbeltseng (4 soveplasser), stor balkong mot sjø, rullestolrampe.

I tilkytning er det anneks med familiekøye (3 sengeplasser) som kun kan leies i tilknytning til hoveddel.

Toft
8909 BRØNNØYSUND

Telefon: 90735208/ 96971508
E-post: arild.larsen@yahoo.no

Vennesund Camping

Campingplass beliggende like ved Vennesund ferjeleie.

Hytter av ulik størrelse og standard. Svært godt tilrettelagt for fiskeinteresserte.

Vennesund
8920 Sømna

Telefon: 75 02 73 75
E-post: info@vennesund.no
Nettside: http://www.vennesund.no

Yttervik camping

En perle ved Ranfjorden hvor en kan slappe av i idylliske omgivelser. Her kan du bade, leie båt, fiske i fjorden eller bare nyte den vakre utsikten.

Yttervik Camping ligger 16 km sør for Mo i Rana, med avkjørsel rett fra E6. I nærområdet vil du finne fine turstier og mange severdigheter. Med nærhet til Svartisen – Norges nest største isbre, kort vei til Polarsirkelen, samt flere interessante grotter rundt om i distriktet. Vi er del av et stykke Helgelandskyst som kan by på mange fine oppleveleser både til lands og til vanns. Du kan nyte dagene med å se på fuglelivet, vitne nordlyset eller fiske i den svært berikede fjorden, rett fra campingens egen kai. Campingen har også egen gjestebrygge.


Hyttene og leilighetene er mangfoldige, både med og uten dusj/wc samt nydelig fjordutsikt fra egen balkong. Campingplassen tilbyr 20+ oppstillingsplasser for bobil, campingvogn og/eller telt, samt mulighet for strømuttak. De tilbyr et svært moderne og velstelt sanitæranlegg med toalett, dusj, kjøkken, babyrom, vaskerom med tørketrommel og vaskemaskin. Yttervik camping har også gratis tilgang til trådløst internett på hele plassen. Campingen har plass til både store og små og tilbyr derfor en mengde aktiviteter. De har en lekeplass hvor en kan velge mellom å spille minigolf, biljard, bordtennis, spille volleyball eller hoppe på trampoline og fiske fra både fra land eller fra båt.

Sørlandsveien 874
8617 Dalsgrenda

Telefon: 75 16 45 65
E-post: ranjas@online.no
Nettside: http://www.yttervikcamping.no

Steinmo Bobilparkering

Idyllisk bobilparkering med fantastisk utsikt mot sjøen.

Stedet er et tilbud til dem som ønsker en rimelig plass for parkering/overnatting. Plassen har ikke sanitæranlegg, men gjester har mulighet for fylling av rent vann, tømming av spillvann, kjemikalieklosett og søppel. Plassen er selvbetjent.

Lauknes
8976 Vevelstad

Det er 12 km fra Steinmo Bobilparkering til Forvik og 6 km fra Steinmo Bobilparkering til Andalsvåg.

Telefon: 41928780
E-post: tarn-p@online.no

Laksforsen

Laksforsen ligger ved E6 i Grane med panoramautsikt over det vakre fossefallet med samme navn.

Nyt et måltid i restauranten som har spektakulær utsikt over Laksforsen, det vakre 17 m høye fossefallet i Grane. Ser du godt etter kan du se laksens himmelske sprang i sine stadige mislykkede forsøk på å ta seg videre oppover elva.

Laksforsen er en familierestaurant der gammel og ung har jobbet side om side i alle år og der mattradisjoner står sterkt, ofte arvet fra bestemødre og oldemødre. Laks er alltid på menyen, men også andre gode tradisjonsrike retter, som f.eks kjøttkakene som kommer fra oldemor og er en familiehemmelighet.

På Laksforsen finner du også en stor og innholdsrik butikk med suvenirer i alle prisklasser. Og  i underetasjen har Helgeland Museum utstillinger der du får et innblikk i historien langs lakseelva Vefsna. 

Beliggenhet: Ved E6 ca 30 km sør for Mosjøen.

Åpningstider 2018: 

24/3 - 31/5 11.00-19.00         01/6 - 24/6  10.00-20.00

25/6 - 12/8 09.00-21.00         13/8 - 31/8  10.00-20.00

01/9 - 26/9 11.00-1900

Telefon: 75 18 21 82
E-post: laksta@online.no
Nettside: http://www.laksforsen.no/wips/10046430
/

Brønnøy Kirke

Korskirke i stein fra 1870.

Brønnøy Kirke er en korskirke i stein fra 1870. Kirken er bygget i nygotisk stil hvor korvegg og inngangspartiet har kjerne fra middelalderen.

Beliggenhet: Sentrum

Storgata
8900 Brønnøysund

Telefon: 75 00 95 50

Sømna Kirke

Stor og vakker trekirke fra 1876 med vakker altertavle utført av kunstneren Ulving, som har røtter fra Ylvingen i Vega kommune.

For omvisning, kontakt Helgeland Museum, avd Sømna, tlf. 75 01 52 42.

Vik
8920 Sømna

Telefon: 75015242
E-post: somna@helgelandmuseum.no
Nettside: http://www.helgelandmuseum.no

Nevernes Havn

Nevernes Havn er et spennende tilbud for alle som er interessert i kunst og kulturhistorie.

Her finner du Brattåshuset med inventar og i havna vil det ligge fiskebåter, fangstredskaper og hvalfangerskute.

Nævernes Gaard ligger like ved havnen og huser et krigsmuseum, med en av Norges største private samlinger av krigseffekter fra 2. Verdenskrig.

Nevernes Havn kan i tillegg by på overnatting (Vassenget overnatting) og bespisning.


8960 Velfjord

Telefon: 99 57 53 12
E-post: post@neverneshavn.no
Nettside: http://www.neverneshavn.no/

Bøteriet restaurant på Dønna

Spisested og overnatting i ombygd brygge på Dønna.

Anlegget ligger idyllisk til på Val ved Åkerøy på Dønna. Det tar ca 20 min. med bil fra fergestedet Bjørn, og ca 25 min. med ferge fra Sandnessjøen. Bøteriet må oppleves! Maten er nydelig og bygget har en historie å fortelle.

Åkervågen
8820 Dønna

Telefon: 911 39 966
E-post: boteriet@yahoo.no
Nettside: http://www.boteriet.com

Dønnamannen 858 m.o.h

Dønnamannen er viden kjent fra sagnet om Helgelandsfjellene hvor han skulle våke over De Syv Søstre og Lekamøya. Som den elendige barnevakten han var, sovnet han og sover til den dag i dag. Han ligger som kjent på sin rygg og tar seg en lur ved siden av De Syv Søstre, og utgjør den sørlige delen av øya Dønna utenfor Sandnessjøen.

Det kjente fjellet er er en populær attraksjon for den som ønsker litt utfordring i fjellet. Mange ser på Dønnamannen som like utfordrende som De Syv Søstre, men hvilken som foretrekkes varierer fra person til annen.

Fra Sandnessjøen sentrum går det en ferge til Dønna på ca. 20minutter, før en biltur på 20 min tar dere til den flotte badestranden Breivika på vestsiden av Dønna. Det er også mulig å reise til Søvik Fergekai 16 km sør for Sandnessjøen, ta fergen i ca. 20 minutter og kjøre et kvarter til turstien starter på veien til Hagen på Dønna. Det er merkede løyper fra begge plasser. For nærmere informasjon ta kontakt med turistinformasjon i Sandnessjøen eller Herøy.

Det er viktig å være forsiktig med å gå opp dette fjellet, spesielt ved regnvær. Som alltid går man på egen risiko, men man skal være advart om glatte og løse steiner på de bratte partiene av denne turen. Dette er ikke en fjell for nybegynnere.


8820 Dønna

Telefon: 75 01 80 00

Handelsstedet Forvik

Gammelt handelsted på Forvik med kaffebrenneri, restaurant og overnatting. Handelsstedet Forvik ble etablert i 1792 av trønderen Søren Dass Brodtkorb som fikk handels- og gjestgiveribevilling, men alt på midten av 1600-tallet var stedet borgerleie en kort tid. Det var først på 1700-tallet at stedet fikk sin glanstid.

I den gamle kramboden på handelsstedet har vi vårt kaffebrenneri. Her kan du også kjøpe te, sjokolade, drops og sist men ikke minst alt du trenger for å brygge den perfekte kopp kaffe hjemme.
Vi er opptatt av bærekraftig produksjon, og mye av råkaffen vi kjøper er fra leverandører som er sertifisert av Rainforest-alliansen. En miljøvennlig produksjon og trygge økonomiske forhold for kaffebøndene og – plukkerne er viktig for oss.

Kaffebrenneriet er åpent hele året.
Har du ikke anledning til å komme til Forvik, husk at all vår kaffe kan bestilles i vår nettbutikk.

Forvikveien 169
8976 Vevelstad

Telefon: 98484000
E-post: post@handelsstedetforvik.no
Nettside: www.handelsstedetforvik.no

Svartisen - Engenbreen

Brearmen Engenbreen, som munner ut i Holandsfjorden i Meløy kommune, har opp gjennom tiden vært et naturlig turistmål for norske turister – såvel som utenlandske på grunn av sin lette tilgjengelighet.

Svartisen er Norges nest største isbre på hele 370 kvadratkilometer. Det er den isbreen på det europeiske fastland som har lavest beliggenhet, bare ca. 20 meter over havet. Det gjør den lett tilgjengelig for breturer og opplevelser.

For å komme deg over til Svartisen må du ta skyssbåt fra Holand som, ligger rett nedenfor turist informasjon.

Båtturen over tar ca. 10 minutter,
Fra kaiet på Svartisen er det ca. 2 km opp til Brestua og 4 km opp til selve breen.


Helgeland Museum avd. Sømna

Helgeland Museum, adv. Sømna bygdetun, ligger vakkert til ved kirken på Vik og har 12 gamle og restaurerte bygninger.

Museet fokuserer på landbrukshistorie og matkultur, og har en stor samling med jordbruksutstyr og husgeråd.

I den ene av museets bygninger er det bygd opp en bakerovn og fra museumsbutikken selges ferske brødvarer. Ved museet er det også kafe, et godt møtested i Sømna.


8920 Sømna

Telefon: 46922991
E-post: somna@helgelandmuseum.no
Nettside: http://helgelandmuseum.no

Scandic Hotel - Restaurant Syv Søstre

Scandic Hotel Syv Søstres restaurant beliggende på hotellet, i sentrum av Sandnessjøen, vegg i vegg med Kulturbadet og alle dets fasiliteter.

Scandic Syv Søstre - mellom fjell og fjord på Helgelandskysten! Sentralt i Sandnessjøen, med lokalmat på menyen og slående utsikter til vakker natur.
Scandic Syv Søstre er opptatt av den gode gjesteopplevelse. For gjestene skal det være som å komme hjem - til Helgeland. Lokal historie, matkultur og naturopplevelser er det de ønsker å formidle deg som gjest.

Torolv Kveldulvsonsgate 16
8800 Sandnessjøen

Telefon: 75 06 50 00
E-post: syvsostre@scandichotels.com
Nettside: https://www.scandichotels.no/hotell/norge/sandnessjoen/scandic-syv-sostre

Røssvatnet

Røssvatnet er Norges nest største innsjø. Den ligger i Hattfjelldal og Hemnes kommuner i Nordland fylke, 383 moh. Røssvatnet ble oppdemt og regulert i 1957, og frem til da var Femunden Norges nest største innsjø. Røssvatnet har mange fine strender som innbyr til utflukter og båtliv. Selv om badetemparaturen ikke er den høyeste, går det an å teste svømmeferdighetene på godværsdager. Båt med påhengsmotor eller kano kan leies på Stekvasselv gård. Terrenget rundt Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell - og tindebestigning - og brevandring for de erfarne.

Fiske

Det er Statskog som er grunneier og selger fiskekort. Det er begrensninger på antall garn. Fiskefangsten består vanligvis av ørret og røye i størrelsen 200 - 400 g. Kvaliteten på Røya er meget bra selv om den ikke er så storvokst. Stekvassdalen med Stekvatnet og elva som slynger seg innover den flate dalen omkranset av fjell er en flott opplevelse å ta med seg. Med kano kommer en nær innpå omgivelsene og kommer fram der det ellers kan være vanskelig til fots. Elva er ikke farbar nedenfor Stekvatnet på grunn av skummende fosser og stryk.

Fra svenskegrensen i øst kommer Storelva. Den slynger seg gjennom et flatt og rolig parti (Stillelva) omkranset av gress og skogbevokste flater - et område ideelt for fiske, kanopadling og camping. Videre østover gjennom Tängvassdalentil Rönes er det en gammel ferdselvei over grensen.

Vandring

Terrenget rundt Nord-Røssvatnet er varierende og gir mange turmuligheter både sommer og vinter - fra slake daler til fjell - og tindebestigning - og brevandring for de erfarne. Stedet er også en naturlig stopp for de de som vandrer Norge på langs og følger "Nordlandsruta". På nord- og vestsiden av Okstindene har Hemnes turistforening flere hytter av god standard, og et sammenhengende løypenett går rundt fjellmassivet. Rabothytta, som ble ferdig i august 2014, er en attraksjon med sin spesielle arkitektur og beliggenhet ved brekanten.

Om høsten er det flotte jaktterrenget populært blant småviltjegere. Da er det også bær- og sopptid med rik og gavmild natur.


Rafting i Auster-Vefsna

Rafting er vått, spennende og morsomt og nå er RiverNorth klar til å vise deg hva elva Auster-Vefsna i Grane/Hattfjelldal i Nordland har å by på.

Auster-Vefsna renner vekselvis gjennom juv og åpne partier fra Hattfjelldal og ned til Trofors i Grane. Karakteristisk for elva er morsomme stryk som ender i store basseng. Raftingen foregår i trygge omgivelser og passer for de fleste. Hvis vannstanden tillater det, kan det bli både bading og hopping fra klipper på veien nedover elva.

RiverNorth stiller alltid med to guider på hver tur og har gode sikkerhetsrutiner. Det er opplæring i padling og sikkerhet før hver tur. Aldersgrensen er i utgangspunktet 14 år, men det kan lages egne opplegg for familier med barn under 14 på forespørsel.

Praktisk informasjon
Turene gjennomføres med minimum 4 deltakere. Det er derfor viktig at du forhåndsbestiller enten ved å ringe eller sende en epost. Også enkeltpersoner kan bestille. Du får utdelt våtdrakt, våtsko, redningsvest, hjelm og åre.

Ta med bikini/badebukse samt ull- eller superundertøy. Ta gjerne også med ullsokker. Unngå bomullsplagg. Smykker og ikke-vanntette klokker bør tas av før turen.

Du deltar på eget ansvar og må underskrive ansvarsfraskrivelse før turen starter. Barn under 18 må ha skriftlig tillatelse fra foresatte for å være med.

Program
Oppmøte Grane bygdetun på Trofors, ca 500 meter fra E6 mot Hattfjelldal (RV73). Gjennomgang og informasjon om dagen, utdeling av utstyr. Tørre klær legges igjen på basen. Sikkerhetsgjennomgang og padletrening før strykene starter. Ved endt tur skiftes til tørre klær og det hele avsluttes med kaffe/te ved elvekanten.

Kurs
RiverNorth tilbyr også elvekajakk-kurs fra 3 timer til 2-dagers nybegynnerkurs. Du kan også bestille en tur i tandemkajakken, en eksklusiv, spenstig tur for èn person med guide. Turen foregår på samme strekke som raftingen. Ta kontakt for informasjon og priser.

Trofors
8680 Trofors

Ta av E6 fra Trofors og inn på RV73. Kjør forbi Esso-stasjonen og mot Hattfjelldal ca 200 meter. Basen ligger på Grane Bygdetun, på høyre side av veien.

Telefon: 466 22 098
E-post: mail@rivernorth.no
Nettside: http://www.rivernorth.no/

Lurøy gård – en renessansehage under polarsirkelen

På Lurøy ligger renessansehagen ved polarsirkelen. Kanskje verdens nordligste i sitt slag. Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740.

De første renessansehagene ble anlagt i Italia så tidlig som på begynnelsen av 1400-tallet. Det som kjennetegnet disse hagene var den regelrette og symmetriske formen, fontener og kanaler. Det er grunn til å tro at det i Norge ble anlagt mindre prangende hager enn i Sør-Europa. På Lurøy finnes det ingen fontener eller storslåtte dimensjoner, men selve anlegget med beplantninger i parterrer er likt. Staudene er plantet på geometrisk like senger, kantet med gress og er en symmetrisk flate dekorasjon som også ligger aksialt i forhold til hovedbygningen. Det tok nok noen år før renessansen hadde funnet veien nordover til Norge, etterhvert kom også barokkhagen og landskapshagen og fordrev de fleste renessansehager. I dag er det få renessansehager i Norge som er holdt i sin opprinnelige form.

Generasjonene har kommet og gått, og rundt 1890 fikk også hagen på Lurøy anlagt en landskapshage i engelsk stil. Denne stilen preges av slyngende stier, beplantning av løvtrær og vann. På Lurøy ble det anlagt en kunstig dam nord i hagen, og varmekjære treslag som eik og blodbøk ble plantet inn.

Besøk gjerne hagen vår. Du kan på egen hånd vandre fritt og la freden og roen senke seg mens du kjenner duften av alba roser og skjærsmin kile deg i nesen. Ønsker du omvisning må du ta kontakt på forhånd.
Lurøygården drives i dag som et aktivt gårdsbruk. Her driver vi melkeproduksjon i ny og moderne fjøs, og på gården finner du hestene Tornado og Maja, hunden Milla og gårdskatten Fibi. Vi ligger ved foten av Lurøyfjellet (689 moh.) og i umiddelbar nærhet til havet med fine badestrender og gode muligheter for kajakkpadling og sjøliv.

Vi tilbyr omvisning og servering i gammelhuset for grupper inntil 30 personer. Ta kontakt så skredder syr vi et tilbud. Lokalene er godt egnet for små selskaper og mindre møter. Dette kan f.eks. være både lunsj og treretters middag som vi tilpasser etter dine behov og ønsker. Vi bruker i størst mulig grad lokale råvarer og storfekjøtt og noen melkeprodukter fra egen produksjon. I Lurøygården vektlegger vi tradisjon og kvalitet, og ønsker å servere hjemmelagd, rustikk tradisjonskost. I bakstehuset har vi plass for små grupper på 10-12 personer. Her serverer vi deg gjerne pizza direkte fra steinovnen eller fingermatretter.

Gårdskafeen er åpen på sommeren og ved enkelte anledninger ellers i året. Her serverer vi hjemmebakte kaker, lefser og gomme fra Lurøy samt enkle lunsjretter. Åpningstider annonseres på Facebook «Lurøygården» og på hjemmesiden Lurøygården.no
Sommeren 2017 tilbyr vi også overnatting i historiske omgivelser. I 2 og 3 etasje i gammelhuset har vi 9 sengeplasser tilgjengelig. Rommene deler på 2 bad og prisen er inkludert heimlaga frokost.

Lurøygårdsveien 7
8766 Lurøy

Telefon: 990 22 490

Vega Opplevelsesferie

En opplevelse i Vegas fantastiske natur!

Vegas skjærgård er som skapt for kajakkpadling. Her er skjærgården på det bredeste, og størst i antall holmer og skjær. På Vega kan man padle dagsturer i trange sund og raste i lune viker (strender). Vega Opplevelsesferie har utleie av enkle og doble havkajakker, tørrdrakter, redningsvester, laminerte padlekart, 3-timers introkurs, 16 timers grunnkurs, sightseeing med båt og havfisketurer med gode historier.

Nes
8980 Vega

Telefon: 41 56 98 59/97 75 13 08
E-post: sjoh-nil@online.no
Nettside: http://www.vegaopplevelsesferie.no

Restaurantopplevelse på Hildurs Urterarium

Hver tirsdag, onsdag, torsdag, og fredag i sommer inviterer Hildurs Urterarium dere inn til en helt spesiell matopplevelse. Velkommen til et unikt møte med Helgelands historie, mat, natur og kultur.

På restaurant Sagastua rett nord for Brønnøysund inviteres du bokstavelig talt inn i huset til vertskapet på Tilrem. Sagastua restaurant er en av Kystriksveien og Helgelands mest hjemmekoselige og spesielle restauranter.

Restaurantpakke: 3 eller 5 retters meny (mulighet for å bestille vinpakke). Besøk i urtehagen inkludert.
Tidspunkt: Middagen starter kl. 1900
Bestilling: Bordbestilling senest dagen før innen kl. 1200. Men ring gjerne også samme dag, det ordner seg kanskje ! Tel. 75025212

ANDRE DAGER/TIDSPUNKT: Restaurant Sagastua er åpen for servering i sin kveldsrestaurant alle dager hele året på bestilling. Ta kontakt på 75025212.

Transport:
Hildurs ligger bare 7 km nord for Brønnøysund sentrum.
Buss kl. 1820 fra sentrum. Taxi retur.
Taxi ca kr. 50 - 100 per person avhengig av antall, dag og tidspunkt.

Tilrem
8900 Brønnøysund

E-post: urterar@frisurf.no

Båtturer til Emårsøy - bli med på unike opplevelser i Vegaøyan verdensarvområde.

Bli med på en reise tilbake i tid og opplev hvordan det var å bo på et husmannssted på en liten øy. Vertskapet guider dere gjennom et fantastisk øylandskap, - vakker natur i kontrast til det harde livet kystbonden levde her ute i havgapet.

Vertskapet forteller om de som faktisk bodde i disse husene, og tar dere med tilbake til fiskerbondens liv fra 1800-tallet og frem til vår tid.

Anbefalt litteratur: "De usynlige" av Roy Jakobsen.

Tidspunkter: Turene går mid juni - mid august. Eller på bestilling for grupper.
Avgang: Fra Nes på Vega. Guiding ut til Emårsøy, og guiding på øya.
Varighet: ca 3 timer. Enkel servering.


8980 Vega

Telefon: 75035388

Helgeland Museum avd. Rana - Bredek Fjellgård

Fjellgården er en historisk perle ved foten av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, ca 1 times gange fra E6 ved Bjøllånes.

Åpen gård på Bredek arrangeres vanligvis i august – en fin anledning til å ta turen opp i fjellet!

Cirka en times gange fra E6 ved Bjøllånes, 40 km nord for Mo i Rana.

Telefon: 75 11 01 33
E-post: rana@helgelandmuseum.no
Nettside: http://helgelandmuseum.no/avdelinger/rana/

Helgeland Museum avd. Rana - Stenneset Friluftsmuseum

På Stenneset kan du vandre blant 25 ulike historiske bygninger fra hele Rana.

Stenneset friluftsmuseum ligger i fredelige omgivelser ved FV12, 8 km fra Mo sentrum.
Her drives også selskapslokaler med god mat og drikke for bedrifter, bryllup, fødselsdager, julebord m.m.

Hvert år i midten av juni arrangeres den tradisjonelle Stennesdagen.

Ved FV12, ca åtte km fra sentrum av Mo i Rana. Skiltet avkjøring.

Telefon: 75 11 01 33
E-post: rana@helgelandmuseum.no
Nettside: http://helgelandmuseum.no/avdelinger/rana/

Helgeland Kajakk - våttkortkurs,utleie og guidede turer

Våttkortkurs,utleie og guidede turer

Helgeland Kajakk med base på den vakre øya Tomma tilbyr våttkortkurs, utleie av havkajakker og guidede turer av forskjellig lengde både på Tomma og i Mo i Rana. Bli rik på nye opplevelser midt i padleparadiset på Helgeland!

For mer info, se www.helgelandkajakk.no

Tomsvika
8723 Tomma

Telefon: 951 73 987
E-post: helgelandkajakk@gmail.com
Nettside: http://www.helgelandkajakk.no

Brønnøysund - Vega - Herøy - Dønna - Sandnessjøen - Brønnøysund

Med Brønnøysund som utgangspunkt kan du oppleve alt fra fjell med hull tvers igjennom til «Himmelblåøya», Vega Verdensarv og kulinariske opplevelser.

Total sykkeldistanse: Ca. 185 /193 km       

Deldistanse 1:    Brønnøysund – Torghatten – Brønnøysund ca. 34 km

Sykle over Brønnøysundbrua mot Torghatten. Vandreturen opp til det berømte Torghatthullet tar ca. 30 min og krever godt fottøy. Norsk Havbrukssenter på Toft ca. 6 km fra sentrum, er også verdt et besøk.

Deldistanse 2:     Brønnøysund – Vega ca. 17 – 25 km

Vega er et sykkelmekka med ca. 100 km veier som også fører til flotte turområder og badeplasser. Verdensarvområdet på Vegaøyene er et dypdykk i nordnorsk kulturhistorie og særpreget kystnatur. Ta hurtigbåt fra Brønnøysund sentrum, eller ferge fra Horn. På veien til Horn anbefales en stopp på Nord-Norges eneste mat og urtegård, ca. 8 km fra sentrum.

Langs veien fra Igerøy til Kirkøy kan du stoppe på Nes og se «Porten til verdensarven», eller du kan besøke en av restaurantene på Vega og få en kulinarisk opplevelse. Lei kajakk og ta en padletur i unike omgivelser. Du kan også ta hurtigbåt fra Brønnøysund til «Himmelblåøya» Ylvingen før du tar hurtigbåten videre til Rørøy på Vega.

Deldistanse 3:       Vega – Herøy – Dønna – Sandnessjøen ca. 64 km

Fra Vega tar du hurtigbåten til Herøy og sykler så videre til Dønna.  På denne ruten kan du oppleve idylliske småveier, hvite sandstrender, fugleliv, mausoleum, flotte kirker og fjellrekken De syv søstre.  Fra Bjørn på Dønna tar du ferge over til Sandnessjøen. Retur til Brønnøysund går langs den Nasjonale Sykkelrute 1 fra Sandnessjøen, via Tjøtta, Vevelstad og Horn.

 Deldistanse 4:   Sandnessjøen – Tjøtta – Forvik – Andalsvågen Bønnøysund – ca. 70 km

Fra Sandnessjøen sykler du langs FV 17 sørover og tar fergen til Forvik. På veien finnes mange opplevelser og aktiviteter. Frisk og rask etter en god dukkert på Botn Havsbad, sykler du til Tjøtta og tar ferge over til Forvik. Stopp gjerne på Tro og se skiløperen der, en nesten 4000 år gammel helleristning, og Forvik kan du skjemme deg bort litt med god mat og kaffe fra eget brenneri, eller overnatte. Derfra sykler på flate fine veier langs Vevelstadsundet med et flott landskap rikt på natur-opplevelser. På turen kan du stoppe på Vevelstad kirke, bygde-tunet, se «Opus for himmel og jord», før du kommer til Andalsvågen. Ta fergen over til Horn, og sykle siste biten inn til Brønnøysund. Avstand Sandnessjøen – Brønnøysund ca. 69 km. På turen anbefales en tur innom Handelsstedet Forvik på Vevelstad.

 

Rabothytta - Norges råeste turisthytte

Rabothytta er plassert over 1200 meter over havet, helt inntil brekanten på Okstindan. Stedet er fantastisk vakkert med utsikt til Okstindbreen og til Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten.

Charles Rabot

Rabothytta er oppkalt etter den franske fjellmannen og Norgesvennen Charles Rabot, som var spesielt glad i Helgeland og særlig Okstindan. Hytta er tegnet av de kjente arkitektene Jarmund/Vigsnæs og har en nøktern, men robust standard.

Løypenett for fjellfarende folk

Rabothytta ligger i Hemnes kommune i Nordland og kombinasjonen av natur og arkitektur gjør hytta til et mål i seg selv. Samtidig  er den også en del av løypenettet mellom tre andre hytter i området, Gressvasshytta, Kjensvasshytta og Gråfjellhytta.

Rabothytta stod  ferdig i midten av august 2014 og Hemnes Turistforening kan nå tilby et helhetlig løype- og hyttetilbud til fjellfarende folk som ønsker seg turer til Okstindan. Hytta har plass til 30 overnattingsgjester.

Beliggenheten er perfekt for allsidig bruk både sommer og vinter. Fra bilvei på sommerstid er det ca 1,5 timers gange opp til hytta i fint fjellterreng. Vinterstid vil samme tur ta omtrent dobbelt så lang tid.

Praktisk informasjon om Rabothytta

For overnattingsgjester:

I hyttekalenderen kan du reservere plass i Rabothytta. (Her kan du også reservere plass i Gressvasshytta, Gråfjellhytta og Kjensvasshytta). Husk at minst 1 person i følget må være medlem av ei DNT - forening, for eksempel Hemnes Turistforening og dere må ha med dere DNT-nøkkel. 

Prisen er 150,- pr natt for medlemmer og 300,- pr natt for eventuelle ikke-medlemmer du har med deg. Prisen for barn er kr 50,- pr natt.

Rabothytta har gass, ved og sengeklær, men du må likevel ha med enten lakenpose eller sovepose i tillegg til mat. Lakenpose kan du kjøpe hos Hemnes Turistforening.

For dagsbesøkende:

Det er mange som kun ønsker en dagstur til Rabothytta og da må dere huske på følgende: Skal dere inn i hytta må minst 1 i følget være medlem av ei DNT-forening og ha nøkkel. Andre gjester i hytta har ingen plikt til å slippe dere inn. Om de gjør det, er de også ansvarlig for besøket og bruken. Et dagsbesøk i hytta koster kr 50,- for medlemmer og kr 75,- for ikke-medlemmer.

Hvis du ikke ønsker å betale for dagsbesøk, må du gjerne bruke området rundt hytta og utedoen ved "Hugobuæ". 

Registrer deg:

Alle som går inn i hytta må skrive seg inn i besøksprotokollen. Denne brukes både for å registrere hvor mange som bruker hytta og for å følge opp betaling (som kan skje på nettbank). 

Adkomst og parkering

Kjør til Korgen og ta av mot Leirskardalen via anleggsveien opp Leirbotnet. Fra veien er det merket sti opp til Rabothytta. Fra Mo i Rana er det ca 40 km til Korgen og fra Mosjøen er det ca 50 km.

Husk at været kan skifte fort i fjellet så du bør ha på deg gode fjellsko og ta med rikelig med klær selv om været er fint når du starter. 

Okstindan Nord-Norges tak

Okstindan er er fjellmassiv med 11 tinder der Oksskolten, 1916 moh, er den høyeste. Tindene og breen viser et storslagent naturbilde og utsikten fra brekanten er upåklagelig i alle himmelretninger. Med utgangspunkt i Kjendsvasshytta, Gråfjellhytta eller Rabothytta, vil området være et eldorado for fjellfolk. 

Punktlig sjøfugl

I havområdet vest av Lovund samler lundefuglene seg til kurtise etter en hard høst og vinter. Vil de finne fram til Lovund på riktig dag?

Om lundkommardagen

Fra gammelt av har lovundfolket sagt at "lun`j kjæm" den 14. april. Det samme sier de på Færøyene - og på Finnmarkskysten. Dagen er også regnet som den første sommerdagen - og den dagen bjørnen forlater hiet i de nordsvenske traktene.

Lundefuglen på Lovund

Lundefuglen på Lovund forlater øya etter endt hekkesesong mot slutten av august. Da drar den ut i sitt rette element: havet utenfor Norge og Nordsjøen. Der ute lever den uten fast fotfeste gjennom en hard høst og vinter på stadig matjakt. Lunden, som i hekketida trykker seg sammen i store kolonier, sprer seg nå utover det store havet og er meget vanskelig å observere. Den fine fargedrakten forsvinner - og under fjærbyttet kan den knapt fly.

Formering av slekten

Når lyset kommer tilbake i januar/februar blir fuglen påmint om at den må gjøre sin plikt – å formere slekten. Fuglene, som nå er blitt rene i fargene og fått tilbake den staselige hornplaten på nebbet, trekker seg inn mot sitt hekkested. I slutten av februar kan fiskerne utenfor Træna melde om at de første lundene er observert - og ettersom tiden går kommer den nærmere og nærmere sitt sted: Lovund. Fra begynnelsen av april kan du ofte se fuglen beite i Lovundkoloniens nærområde: fjordkjeftene og havet på Helgeland.

Kurtisen

I havområdet vest av Lovund samles lundefuglene. De første fuglene kommer gjerne tidlig på ettermiddagen - og etter hvert som tiden går kommer det flere og flere fugler til. Det som foregår i flokken - kurtisen - kan vi bare ane. Fuglene samler seg i store "flak" som ligger og duver i havet - og enkelte ganger letter fuglene og gjør sine karakteristiske 8-tallsflygninger langs havflaten før de igjen setter seg. Så kommer disse flokkene høyere og høyere og snart aner vi dem over horisonten.

Hjemkomst

Og nå stiger spenningen: vil de innta Lundeura? Men ofte er fuglene mer opptatt av å vise seg frem for hverandre enn å finne sin stein - og dette "flokkspillet" er en fantastisk naturopplevelse. Så vil de plutselig ikke vente lenger. I hundrevis - tusenvis - kommer flokken inn, samler seg, gjør sine runder, flyr inn og ut før de første endelig viser veien hjem.” Lun`j e kommen!”

Norsk Havbrukssenter - Et innblikk i "Det norske Lakseeventyret"

Når dere befinner dere i vakre Brønnøysund er dere midt i smørøyet for en av Norges viktigste næringer.

Benytt anledningen til å ta ett besøk til Norsk Havbrukssenter, der dere får lære om moderne havbruk, Norges største vekstnæring. Dere får møte laksen, se hva den spiser og hvordan den lever.
Senteret tilbyr dere en titt i undervannskamera, fôring av laksen og dyktige lokalkjente guider som tar dere med rundt på oppdrettsanlegget.

Norsk Havbrukssenter tar hele året i mot turister og besøkende.
Det skreddersys gjerne egne opplegg for skoleklasser, barnehager, bedrifter og andre grupper.

Tidspunkt:
Omvisning utendørs hver dag kl. 13-14:30, ellers for grupper ved forespørsel.
Guidet omvisning (sommer 25.06-19.08.18): kl. 11:00 og 13:30.
Varighet: 1 – 1,5 t
Ved bestilling legger vi opp slik gjesten ønsker
Antall personer: 1 – 500 stk.
Pris: 130,-/60,- p. p.

Ønsker du også å se vår nye utstilling innendørs, hvor du kan oppleve:
-Akvarier, både fersk- og saltvann, med spennende miljøer.
-Havbruksnæringen i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv.
-En helt spesiell filmopplevelse! 360-graders film fra egne merder.
Er du under 12 år kan du følge Salmo Salar på omvisning. En spennende og overraskende måte å lære om laksen og livet i havet

Samlet billett for begge omvisningene:
Pris kr 200.- / 100.- p.p.

Annen viktig informasjon: Vi tilpasser turene etter gjestens behov, uansett alder.

Toft
8909 Brønnøysund

Norsk Havbrukssenter Visningsanlegg ligger på Toft, 7 km fra Brønnøysund sentrum. Du følger veien over den flotte Brønnøysundbrua mot fjellet Torghatten, etter ca 6 km tar du av til høyre mot Toft, følg skiltene.

Telefon: 75 57 75 00
E-post: post@havbrukssenter.no
Nettside: http://www.havbrukssenter.no

Idyllisk bypadling utenfor Mo i Rana med Rana Spesialsport

Rana Spesialsport tar deg med fra Moholmen marina med utsikt mot Hemnesberget og den langstrakte Ranfjordens vei mot storhavet.

Turen går nordover og kombinerer gammel og ny industrihistorie idet vi passerer den nedlagte industrigiganten koksverket, Toraneskaia og den moderne Mo i Rana Havn. Vi gjør strandhugg på den vakre bystranda Mjølanstranda der vi tenner et lite bål, drikker en kopp bålkaffe og spiser eventuell nistemat. De som ønsker det, kler av seg padleklærne og tester badetemperaturen.

På tilbaketuren passerer vi marinaen og fortsetter forbi Mo i Ranas godt bevarte gamleby på Moholmen. Med blikket festet på hoppbakken i Fageråsen padler vi helt inntil steinskulpturen Havmannen og tar denne i nærmere øyesyn før vi igjen vender nesen hjemover. En fredelig naturopplevelse med historisk påfyll bare noen få meter fra bykjernen!


Oppmøtested: Moholmen Marina, Mo i Rana.
Varighet: Ca. 2,5 timer inkludert strandhugg.
Tidspunkt: Tirsdager kl. 18.00 i tidsrommet 12/6 – 21/8 2018. Gruppeturer for minimum 4 deltagere kan bookes utenfor oppsatte tidspunkter.
Påmeldingsfrist: kl. 20 to dager før arrangementet.
Turen gjennomføres med forutsetning om minimum to deltagere. Påmeldte kontaktes mandag to dager før arrangementet ved avlysning og påmeldingsavgift refunderes.
Bindende påmelding. Husk å sjekke at din reiseforsikring også inkluderer avbestillingsforsikring.

Nivå: Lett. 7 km padling i stødige enkel- eller dobbelkajakker.

Utstyr: Vanlige turklær og drikke. Ta med håndkle og badetøy dersom du ønsker å bade på Mjølanstranda. Vi besørger alt nødvendig padleutstyr

Priser 2018: Voksne kr. 1100/barn kr. 900

Dønnes gård

Dønnes Gård tilbyr overnatting i 6 romantiske dobbeltrom i hovedhuset på gården, samt rom i gamle Nord Dønna skolestue like ved hovedhuset. Opplev overnatting med historien bokstavelig talt i veggene - Dønnes Gård er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke - Olavsrosa. Frokost og middagservering. Guiding i Dønnes kirke i sommersesongen.

Dønnes Gård tilbyr overnatting i 6 romantiske dobbeltrom i hovedhuset på gården, samt rom i gamle Nord Dønna skolestue like ved hovedhuset. Opplev overnatting med historien bokstavelig talt i veggene - Dønnes Gård er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke - Olavsrosa. Frokost og middagservering. Guiding i Dønnes kirke i sommersesongen.

Gården ligger vakkert til i et område godt egnet for uteaktiviteter. Det er turløyper i området, og en tur opp til fjellstua på Dønnafjellet kan anbefales.

Overnatting i hovedhuset
Frokost er inkludert i prisen. Middagsservering på forespørsel. På alle rommene er det klesskap, speil, bord, stoler, nattbord og kommoder. Bad og WC på gangen.

Overnatting i skolestua (Nyhet til 2016 sesongen)
"Skolestua” ligger like ved tunet til Dønnes Gård og her kan en leie 4 hyggelige rom med dobbeltsenger (som kan deles) i 1. etasje, samt et stort felles bad med dusj og toalett. I tillegg er det et ekstra toalett og et ekstra dusjrom med vask i 1. etasje. Det er også tilgang til vaskemaskin i 1. etasje.

Pris inkludert sengetøy og vask. Frokost og middag på bestilling. Det er kjøkken/fellesrom i 2. etasje der en kan lage egen mat.

Omvisning i Dønnes kirke
Dønnes gård har omvisning i Dønnes kirke, som ligger rett ved gården. Dønnes kirke er en middelalderkirke bygd på 1200-tallet med en spennende historie.

Dønnes
8820 Dønna

Kjør nordover fra Bjørn, ferjested på Dønna. 26 km via Solfjellsjøen eller 18 km over Våg.

Telefon: 75 05 56 15
E-post: donnes.gaard@online.no
Nettside: http://www.donnes-gaard.no

Restaurant Til Elise fra Marius

Til Elise fra Marius "Fra beite til bord» en matdestinasjon på Helgeland! Denne flotte restauranten tilbyr inspirerende retter med fokus på lokale kvalitetsråvarer. Restauranten drives av to svært kompetente og lidenskapelige kokker med lang erfaring fra inn- og utland, og begge to har til og med erfaring fra kokkelandslaget.

Til Elise tilbyr både mat fra Storstua, som er tilpasset grupper og selskaper, og Matbaren, hvor det serveres ulike småretter. Rettene og menyene blir skreddersydd på kreativt vis, og følger sesongens råvarer og vil dessuten endres fra uke til uke. Kokkene kan samtidig tilrettelegge dersom du har noen spesielle behov.

I storstua kan man få tilrettelagt sitt selskap fra A til Å, enten man planlegger bedriftsmiddag, konfirmasjon eller bursdag. Bord i Storstua må forhåndsbookes.

Kapasitet i storstua er 40 personer, men den kan fint bookes sammen med Matbaren til større grupper. Det er til og med muligheter for å kombinere ulike aktiviteter med en middag i Storstua, som for eksempel matkurs, musserende smaking, mat- og vin-quiz og ulike teambuildingsaktiviteter. Her er med andre ord mulighetene mange!

Nesnaveien 1083
8725 Utskarpen

Til fots:

Litt langt å gå, med mindre du bor i Utskarpen bygd.

Med sykkel

Vi ønsker alle syklister velkommen og har sykkelstativ og utstyr til enkel reparasjon tilgjengelig.

Med bil Fra Kystriksvegen (Nesna) tar du FV17/FV 12 mot Mo i Rana. Fra Kystriksvegen (Tonnes) tar du til venstre i krysset FV17/Fv12 mot Mo i Rana.

Fra Mo i Rana: Kjør Fv12 mot Nesna/Tonnes.

Fra Bodø med tog: Ca 2 timer 40 minutter.

Fra Mosjøen tog; Mosjøen-Mo i Rana: ca. 1 time Fra Mo i Rana 35 minutter med bil (en drøy halvtime).

Fra Oslo Fly til Røssvoll flyplass. Flyselskap Widerøe. Direktefly Oslo-Mo i Rana 1 time 42 minutter .

Leiebilselskap Hertz, Avis, Sixt eller Rent a wreck. Taxi Mo taxisentral

Kommer du som gruppe?

Vi kan bistå med organisering av fellestransport. Ta kontakt for mer informasjon.

Telefon: 958 95 308
E-post: elise@tilelise.com
Nettside: http://www.tilelise.com/

Det Romantiske Huset

Et koselige alternativ til hotell ved ditt opphold på Helgeland. Opplev øyriket Herøy, kjent som det aller vakreste av Helgelandskysten.

Det romantiske huset har to suiter, 37-41 m2 inklusive balkong, med panoramautsikt ut over sjøen mot vest. Og vi har to dobbeltrom, 18-23m2 inkl. balkong, med utsikt mor øst og De syv søstre. Alle har oppreide senger, eget bad og egen balkong. Alle rom har kjøkken og det er i tillegg også mulig å bestille frokost.
Den magiske stemningen om kvelden med den røde himmelen som lyser opp sjøen, samtidig som rådyrene fredelig beiter i hagen, må oppleves.
Besøk vår hjemmeside detromantiskehuset.no for å se hvordan vi har det.
Velkommen som vår gjest!

Myrvangveien 6
Herøy

Det romantiske huset ligger ca 2,5 km nordøst fra kommunesenteret på Herøy.Du kan komme deg til Herøy med bil, buss, båt, sykkel eller kajakk. Vi har gode forbindelser med ferger fra Sandnessjøen eller fra Søvik. Fergeleiet på Søvik ligger ikke langt fra Sandnessjøen flyplass. Vi har også hurtigbåtforbindelser fra Vega og fra Sandnessjøen. Det går også å reise med tog til Mosjøen og buss derfra til Helgelandskysten. Vi er gjerne behjelpelig med å hente og bringe fra fergeleiet / hurtigbåtkaien på Herøy eller Dønna. Vi har parkeringsplass rett utenfor huset for deg som kommer med bil.

Guidet padletur på fantastiske Støtt

Visste du at Støtt består av et fantastisk øyrike som egner seg ypperlig for padling. Støtt er i den stille fjæring hvor det også er vindstille når det mange andre steder er vind fra sørøst.

Støtt Brygge tar deg med på en guidet tur langs de naturskjønne øyene. Spør de om et tilbud. De har også utleie av kajakk med utstyr og drakter.  Du kan få kjøpt turkart hos de og ved overnatting får man turkart på forespørsel.

Utleie kajakk 1 dag.  Kr 500,- Nødvendig utstyr følger med.

Utleie tørrdrakt 1 dag.  Kr 450,-

For å leie kajakk må du ha våtkort eller tilsvarende ferdigheter.

Kurs kan kjøres på forespørsel.

Ta Nordlandsekspressen til Støtt
Det er enkelt å komme seg til Støtt. Nordlandsekspressen har hver ettermiddag anløp nordfra (Fra Bodø), og hver morgen sørfra (Fra Sandnessjøen/Ørnes). Det gjør det mulig med både dagsturer og overnattingsturer.


8159 Støtt

Ta Nordlandsespressen til Støtt Det er enkelt å komme seg til Støtt. Nordlandsekspressen har hver ettermiddag anløp nordfra (Fra Bodø), og hver morgen sørfra (Fra Sandnessjøen/Ørnes). Det gjør det mulig med både dagsturer (Avgang 1020 fra Ørnes, tilbake ca 1700 til Ørnes) og overnattingsturer.

Telefon: 75750915
E-post: eaa@stott.no
Nettside: www.stott.no

Helgeland Havhus

Havhus på Tomma Helgeland Havhus gir deg den unike muligheten til å leie et havhus på fantastiske Tomma!

I den vakreste skjærgården i Nesna kommune finner du Helgelandskystens mest spektakulære overnattingsmulighet. På en 90 kvm stor flåte på vannet står et stilfullt lite hus med panoramavinduer i front.

Leier du havhuset får du fritt disponere en speilbåt med fiskeutstyr under hele oppholdet. I tillegg er det mulig å leie jacuzzi, denne står nemlig plassert på flåta!

Se for deg en sommerkveld i solnedgangen, hvor du sitter i jacuzzien midt ute på vannet, med noe godt i glasset mens du nyter utsikten. Magisk. Dersom du ønsker å utforske øya leier vi også ut sykler. Ta deg en tur på sykkelen for å oppleve øya i et behagelig tempo.

Telefon: 95828606
E-post: post@havhus.no
Nettside: https://www.havhus.no/

Overnatting Til Elise fra Marius

Til Elise tilbyr overnatting i idylliske omgivelser.

De har seks dobbeltrom og ett familierom til disposisjon. Rommene ligger i andreetasje med flott utsikt til havet og naturen, og alle rommene har eget bad og inngang. Ett av rommene ligger imidlertid i førsteetasje, og er handicap-vennlig. Alle rommene er helt nyoppusset, og har dermed høy standard.

En nydelig frokost er inkludert i alle priser.

Overnattingen hos Til Elise passer fint for grupper da de tilbyr 14 sengeplasser (16-18 med familierommet) fordelt på syv forskjellige rom. Overnatting her kan også tilpasses for firbeinte.

Nesnaveien 1083
8725 Utskarpen

Til fots Litt langt å gå, med mindre du bor i Utskarpen bygd. Med sykkel Vi ønsker alle syklister velkommen og har sykkelstativ og utstyr til enkel reparasjon tilgjengelig. Med bil Fra Kystriksvegen (Nesna) tar du FV17/FV 12 mot Mo i Rana. Fra Kystriksvegen (Tonnes) tar du til venstre i krysset FV17/Fv12 mot Mo i Rana. Fra Mo i Rana: Kjør Fv12 mot Nesna/Tonnes. Fra Bodø med tog: Fra Bodø med tog: Ca 2 timer 40 minutter. Fra Mosjøen tog; Mosjøen-Mo i Rana: ca. 1 time Fra Mo i Rana 35 minutter med bil (en drøy halvtime). Fra Oslo Fly til Røssvoll flyplass. Flyselskap Widerøe. Direktefly Oslo-Mo i Rana 1 time 42 minutter . Leiebilselskap Hertz, Avis, Sixt eller Rent a wreck. Taxi Mo taxisentral Kommer du som gruppe? Vi kan bistå med organisering av fellestransport. Ta kontakt for mer informasjon.

Telefon: 958 95 308
E-post: elise@tilelise.com
Nettside: http://www.tilelise.com/

Sykkelutleie på Nesna

I samarbeid Helgeland Reiseliv har Havblikk Camping fra våren 2015 sykkelutleie på Nesna. Du kan leie sykler og alt av utstyr du trenger til lange og korte sykkelturer. Der får du også med deg alt du trenger av ekstrautstyr som hjelm, lappesaker, lås og pumpe. Syklene som leies ut er av merket Xeed Eco 3 Sport hybrid. Det er også mulighet for å leie 2 junior sykler.

Restaurant Aurora
I vår nye restaurant, Aurora, er atmosfæren avslappet. Her er alle velkommen. Menyen tar utgangspunkt i smakfulle lokale råvarer av høg kvalitet, fersk fisk og deilig sjømat. Vi har som mål å være ett av Helgelands beste kjøkken.

Kurs og konferanse
Hos oss får du gode arbeidsforhold og fleksible løsninger. Null stress, mas og jag. Vi tilrettelegger et skreddersydd program, som skaper god teambuilding, og minner for livet.

Sjøvegen 34
8700 Nesna

E-post: post@havblikknesna.no

Sømna Kro & Gjestegård

Sømna Kro & Gjestegård ligger i kommunesentret Vik i Sømna kommune helt sør på Helgelands-kysten; 40 km sør for Brønnøysund og 350 km nord for Trondheim. Gjestegården har 65 senger fordelt på 39 moderne rom som alle har bad med dusj og TV.

Alle rom med TV, dusj og WC. Trådløst Internett, konferanse og selskapslokaler. Restaurant med a la carte meny. Gym og solarium 50 meter. Flott turterreng. Dyr ikke tillatt.


NB: For booking samme dag som ankomst - ring Helgeland Reiseliv på +47 75 01 80 00 for booking

Vik
8920 SØMNA

Telefon: 75029460
E-post: post@somnakro.no
Nettside: http://www.somnakro.no

Lovund Skyss AS

Leverandør av transporttjenester og opplevelser på havet på Helgelandskysten, og andre områder opp langs hele kysten. Tilbyr skyss, opplevelse og charterturer.

Lovund Skyss driver i hovedsak med personbefordring på sjøen, men med hjelp av et bredt spekter samarbeidspartnere tilbys også overnatting, transport og opplevelser både til vanns- og til lands.

Fartøystrukturen i Lovund Skyss strekker seg fra mindre taxi-båter for inntil 12 passasjerer, helt opp til katamaranen "M/S Lovund Express" som har kapasitet på 97 passasjerer.
Selskapets flåte består av et variert utvalg av båter, herav også flere båter som er lastførende.

Postboks 1014
8805 Sandnessjøen

E-post: post@lovundskyss.no
Nettside: http://www.lovundskyss.no

Velfjordferie

I Velfjord finner du et mangfold av muligheter for de som er interessert i naturopplevelser og friluftsliv. Den store variasjonen i naturen har lagt forholdene godt til rette for alle typer utflukter og aktiviteter, sommer som vinter. Velfjordferie ligger flott til ved fjorden. Kort vei til fiskeplasser og fjellturer! Til sammen har vi 12 leiligheter, 46 sengeplasser i enkeltsenger med maksimalt 2 personer per rom. Eiendommen har vann på to sider. Anlegget fikk sin nåværende form i 1993, men er kontinuerlig restaurert og vedlikeholdt.

Vi befinner oss like sør for polarsirkelen. Det betyr lys døgnet rundt fra midten av mai til slutten av juli. Det er ofte vindstille om natten. Nattfiske er derfor populært.
Velfjord har et enestående turterreng både for familier og for den spreke turgåer. Lomsdal/Visten Nasjonalpark er bare ett av mange alternativ. For turgåere anbefaler vi spesielt september - oktober med klar luft og gnistrende høstfarger.

Mer om tilbudet:
Fire av leilighetene ligger i hovedbygget, nr. 1 - 6, mens åtte ligger i annekset nr 10 - 17. Størrelser på boenhetene er fra 2-9 personer. Oppredde, gode senger, rammemadrasser på 90 cm eller mer. Hver gjest har eget skap. Alle leiligheter har romslige bad og kjøkken, satellitt-TV og trådløst internett. Kjøkkenet er godt utstyrt.
Vi har 20 båter til utleie på anlegget. 9 båter med 25 HK motor, 11 har 40 Hk motor og styrekonsoll. Alle ligger ved vår private marina.


8960 HOMMELSTØ

Telefon: 41 61 38 00
E-post: sigmundaa@icloud.com
Nettside: http://www.velfjordferie.no

Halibutskole Vandve

Den tidligere skolen på Vandve er nå et utleieanlegg for turister som liker å fiske eller ønsker å nyte den omkringliggende naturen. Individuelle grupper / familier eller større grupper ønskes velkommen til den romslige og unike innkvarteringen. Nyt ditt opphold, og få samtidig muligheten til et innblikk i kunsten å blåse glass ved glassblåserverkstedet til Olaf Hoena.

• 2 rom for 1-2 personer (2900 NOK / uke)
• 3 rom for 2-4 personer (4600 NOK / uke)
• 4 toaletter, 2 baderom med dusjer
• 2 kjøkken / oppholdsrom
• gymsal med forskjellig sportsutstyr, samt kajakk og sykler
• WiFi, TV
• Båt til leie (Ekkolodd, kartplotter, sjøkart, redningsutstyr og kveitekroker)
• sløyehus, frysemuligheter og et tørkerom
• lokal guide

Vandveveien 23
8830 Vandve

Ferge fra Solfjellsjøen på Dønna ut til øya Vandve.

Telefon: 75053710 / 93825332
E-post: halibutskole.vandve@gmail.com
Nettside: halibutskole-vandve.de

Tosbotn Camping

Tosbotn Camping tilbyr overnatting i komfortable hytter med ett, to eller 3 soverom. I tillegg plasser for bobil/campingvogn og telt. Trådløst nettverk tilgjengelig for campingens gjester.

Tosbotn er et fantastisk utgangspunkt for turer i Lomsdalen/Visten nasjonalpark. Vi anbefaler fjellfiske etter fjellørret.

Havfiske: Det er et bra fiske i Tosenfjord. Som torsk, sei, uer, steinbit og kveite. Vi leier ut 6 stk båter, og har eget sløyehus til disposisjon.

Tosbotn
8960 Velfjord

Telefon: 993 88 330

Plahtes Eiendommer

Naturopplevelser, jakt og fiske på en av Norges største private eiendommer.

Plahtes Eiendommer er med sine 650.000 dekar en av de største private eiendommer i Norge. Eiendommene ligger på Sør-Helgeland, en times kjøretur fra nærmeste flyplass. Plahtes Eiendommer tilbyr jakt, fiske og naturopplevelser i en storslagen villmark der få mennesker ferdes. De fleste hyttene ligger flere km. fra nærmeste nabo, men er likevel lette å nå. Ved ankomst vil du bli møtt av grunneier eller en av de ansatte. Over 70 % av gjestene er "gjengangere".
Hos Plathes Eiendommer vil du finne en forsiktig utnyttelse av naturressursene, tilrettelagt med hytter, båter og alt som hører med for en vellykket ferie i utmarken.


7980 Bindal

Telefon: 75034028
E-post: post@plahte.no
Nettside: http://plahte.no

Laksefiske i Røssåga

Røssåga er ei elv i Hemnes kommune i Nordland. Den har sitt utspring fra Røssvatnet og renner nordover gjennom til den munner ut i Sørfjorden, en arm av Ranfjorden ved tettstedet Bjerka. Fra øst kommer sideelvene Bleikvasselv, Bjuråga og Leirelva.

Elva Røssåga, som slynger seg gjennom bygda, er i dag en meget god lakse-elv. I «gamle dager», da engelske lorder fisket her, kunne man få laks på opptil 25 kg, og fremdeles i dag kan elva by på en og annen storfangst.

De fleste laksene som blir fanget ligger imidlertid på mellom 5 og 10 kg, mens ørreten vanligvis ligger på mellom 2 og 10 kg.

Elva egner seg ypperlig for stangfiske/fluefiske. Campingen disponerer eget fiskevall som er lett tilgjengelig og godt tilrettelagt med gapahuker og egen fluesone.

Isfiske i Velfjord, Brønnøy

Fra hytta ser man utover Kalbekkvika hvor røya svømmer i tallrike stimer under isen. Mange nøyer seg med å gå 50 meter fra hytta, og der biter det som regel godt.

Sjansene for å få en av Storvatnets grove ørreter er også tilstede. For de med større utforskertrang ligger det en rekke gode ørretvann i områdene rundt Vassbygda. Oppe på Søbergsvatn finner man i tillegg til flott fjellørret, en tre-lavvo man kan overnatte i.

Hytta på Kalbekkvika er av det komfortable slaget. Med innlagt strøm, vann og et moderne kjøkken er det svært enkelt å avslutte dagene på best tenkelige vis. Et bedre måltid tilberedt med dagens fangst. I tillegg er hytten utstyrt med dusj, WC og badstu. Hyttelivet i Kalbekkvika er fullstendig ukomplisert.

Postboks 3
7980 Terråk

Fra Brønnøysund, følg FV 76 mot E6 Brenna. Ca 45 km fra Brønnøysund sentrum, ta av hovedvei til høyre, mot Kalbekkvika. GPS koordinater til hytta er: UTM 7240273-33W0389480

Telefon: 75034028
E-post: post@plahte.no
Nettside: http://www.plahte.no

Havblikk - Aurora Restaurant

Aurora Restaurant og Livescene serverer mat basert på gode lokale råvarer av høy kvalitet, og er en "Nesna-møter-Verden-fusion".

Målet til Aurora Restaurant og Livescene er å være en av Helgelands beste restauranter!
Livescenen har stadig besøk av store og små artister, lokale så vel som internasjonale.
Det er fire moderne konferanserom, fra 2 til 80 personer, i tilknytning til restauranten.

Hos Aurora Restaurant og Livescene får du gode arbeidsforhold og fleksible løsninger. Null stress, mas og jag.

De tilrettelegger et skreddersydd program, med opplevelser som skaper god teambuilding, og minner for livet!

Hos Aurora Restaurant og Livescene på kysten får du løftet blikket.

Sjåberget 3
8700 Nesna

Telefon: 75 05 65 40
E-post: post@havblikknesna.no
Nettside: http://www.havblikknesna.no

Vefsna Lodge

På gården Vefsna Lodge, finner du den spesielle restauranten Emmas Kammers som blant annet tilbyr nydelig hjemmelaget mat til grupper på mellom 6 - 30 personer.

Gården ble ryddet rundt år 1661 og deler av langhuset ble da satt opp. I Emmas Kammers er den gamle tømringen bevart slik at restauranten har fått et helt spesielt og stemningsfullt særpreg. Her kan du samle gode venner, kollegaer eller familien til en 3-retters smakfull opplevelse.

I Vefsna Lodge kan du også ha møter for 6 - 20 personer og overnatting i dobbeltrom eller enkeltrom med kapasitet på 6-7 personer.

Overnattingsrommene i 2. etasje er nyrenoverte, lyse og sjarmerende. Alle rom deler bad. Rommene Emma, Karen og Mikal er dobbeltrom mens Birgith er enkeltrom.

Vefsna Lodge ligger vakkert til ved elva Vefsnas bredd i Grane kommune, ca 3 km fra E6 ved Grane tettsted. Nærmeste by er Mosjøen, ca 30 km nordover langs E6.

Valryggen
8680 Trofors

Telefon: 996 90 036.
E-post: lotte.forsmo@gmail.com

Havkanten

Velkommen til Havkanten i Husvær, et eventyrlig sted på vakre Helgelandskysten. Dette er et perfekt sted for deg som elsker hav, fjell og vakker natur.

Havkanten tilbyr fiske rett fra kaikanten eller fra fiskebåter/skjærgårdsjeeper som kan leies. Øyriket rundt Husvær er perfekt for kajakkpadling, grunne farvann, trange sund og kritthvite sandstrender. Om kvelden kan du nyte stillheten og kveldssolen med et glass vin på terrassen eller i puben.

Havkanten setter sammen pakker med opplevelser for selskapsgrupper så vel som private. Typisk kan en slik pakke inneholde;
- Overnatting
- Fisketurer (skjærgårdsjeeper fås leid av Havkanten).
- Havfiske fra en 70 fot stor fiskebåt med overnattingsmuligheter
- Havsafari i store hurtiggående Ribber.
- Guidede kajakkturer
- Kulinariske opplevelser med kortreist/selvfanget mat
- Kosekvelder med trubadur/band, eller du kan selv stå for underholdningen ved å
plugge inn gitaren og spille fra en fullt utstyrt scene.


Boenhetene med totalt 11 soverom er innredet med kunstneriske detaljer som bare må oppleves.

1. boenhet/leilighet på 131m² i 2. etasjen med kjøkken/oppholdsrom, 2 bad, 2 toaletter og 7 soverom. Her er det stor terrasse med panoramautsikt mot De Syv Søstre og Dønnamannen.

2. boenhet/leilighet på 149m² med stue, kjøkken, bad og 2 soverom, fordelt på 2 etasjer. Her er det 2 terrasser også med panoramautsikt mot den sagnomsuste fjellkjeden De Syv Søstre.


Ellers har vi selvsagt også toalettfasiliteter og tilgjengelig WiFi.


Adresse:
Kjørarveien 75, Husvær
8843 Brasøy

Slik kommer du dit;
Ta fergen fra Søvik Fergekai (ligger 5 min kjøring fra Sandnessjøen lufthavn) over til Brasøy fergekai. Følg deretter hovedveien til den ender etter ca.4, da vil du se Havkanten på høyre side mot havet.

Kjørarveien 75, Husvær
8843 Brasøy

Ta fergen fra Søvik Fergekai over til Brasøy fergekai. Følg deretter hovedveien i 4 km til du har passert bruen over fra Brasøy til Husvær. Kjør et lite stykke videre til du ser skilting til venstre til Havkanten. Følg denne veien 800 meter til du ser Havkanten på høyre side mot havet.

Telefon: 90514692
E-post: post@havkanten.no
Nettside: www.havkanten.no

Meløy Adventure

Her er det duket for opplevelser – og Meløy Adventure legger til rette for at du og din gruppe skal kunne få et hyggelig og varig minne fra Helgelandskysten, de tilbyr morsomme opplevelser i storslagen natur.

Ta kontakt med Meløy Adventure og få informasjon om hvilke muligheter som finnes for den årstiden som er aktuell for ditt arrangement.

Meløy Adventure tilbyr blant annet:
RIB-tur, fjelltur, sykkeltur og breturer.

Meløy Adventure tilbyr skreddersydde opplegg for sine gjester.
For de som kjører Tesla har Meløy Adventure destinasjonslader.

Meløy Adventure


FORBERED DEG PÅ ET EVENTYR I MELØY – MELØY ADVENTURE

Meløy adventure vinter

Øvregate 2

8160 Glomfjord

Telefon: 91540866
E-post: post@meloyadventure.no
Nettside: www.meloyadventure.no

Nikolaisenbrygga på vakre Helgeland

Den nyrestaurerte Nikolaisenbrygga befinner seg i fantastiske omgivelser i vakre Bardal i Leirfjord, med mulighet for fisking rett fra balkongen, og turløyper i nærområdet.

Nikolaisenbrygga ligger ved utløpet av Bardelselva hvor det kan fiskes både laks og ørret.
Overnattingsmulighetene hos Nikolaisenbrygga har høy standard og består av en leilighet med to soverom (5 sengeplasser) og tre dobbeltrom med bad. Her er det selvfølgelig TV, Wifi og utvask inkludert.

Leilighet med 2 soverom (5 sengeplasser) kr. 2 200,-
Dobbeltrom med bad kr. 1 000,-

Innergårdsveien 6
8897 Bardal

For å komme seg til Bardal og Nikolaisenbrygga må man kjøre fra Sandnessjøen mot Levang og fortsette forbi denne avkjørselen til du er passert Bardal Camping. Etter noen hundre meter vil du se en bru på din høyre side med to store røde bygg på hver side av denne. Du har nå ankommet Nikolaisenbrygga (og Helgeland Museums Wangbrygga).

Telefon: 99235630
E-post: liiren@icloud.com
Nettside: https://www.facebook.com/pg/Nikolaisenbrygga-p%C3%A5-vakre-Helgeland-1947872398827771/photos/?ref=page_internal

ByfestVeko i Mosjøen

ByfestVeko heter festivalen som går av stabelen i Sjøgato i Mosjøen en hel uke i begynnelsen av juli. 

Sjøgato, med sine vakre 1800-tallshus, er Mosjøens perle. Her finner du hotell, gjestehus, pub, restauranter, museum, gjestebrygger og mye mer. Under ByfestVeko syder gata av liv både på dagtid og kveldstid. Da arrangeres det konserter og utstillinger, buskspell og teater, bunadstog og andre "tog". I tillegg er en av dagene viet til barna med mange ulike aktiviteter.

En av de store happeningene som finner sted er konserten med DDE i Gilles Garden fredag den 6. juli. Billetter til konserten kjøpes på www.gilles.no. Det blir mange flere - både profesjonelle og amatørband som spiller denne uka, følg med - program legges ut fortløpende på facebooksiden, https://www.facebook.com/ByfestVeko/ 

ByfestVeko avsluttes med Byfesten lørdag den 7. juli. Da stenges hele gata for biltrafikk og det åpnes for en skikkelig flott fest. 7-8 ulike band i  hver sin sjanger, spiller på 7 ulike steder fra Fru Haugans Hotel i sør til Gilles Cafe i nord. Her er det noe for enhver smak. Alle restaurantene har servering av god mat og drikke.

Byfesten samler mellom 4- og 5000 glade feststemte mennesker i den ca 800 meter lange Sjøgato.

Samme dag som ByfestVeko avsluttes, lørdag den 7. juli, åpner Galleria Kunstfestival som går fram til 14. juli. Kunstfestivalen byr på utstillinger av både kjente og ukjente kunstnere, amatører og profesjonelle og foregår i de gamle husene i Sjøgata. Her kan du oppleve kunst på ei strekning på rundt 800 meter i tillegg til annen underholdning. For informasjon, sjekk facebook: https://www.facebook.com/galleriakunstfestival/ eller www.galleria.no 

Her er det bare å glede seg til 2 uker med tettpakket program for enhver smak!

Det er i Mosjøen det skjer!

Mosjøen Zipline

Her får du et skikkelig adrenalinkick og magesug du sjelden har opplevd. Fra Storfjellet (ved Øyfjellet) kan du nå ta ziplinen rett ned i hagen til Nord Norges eldste hotell, Fru Haugans Hotel. Naturlige Helgeland arrangerer turene og garanterer gåsehudopplevelse.

Ziplinen er på hele 700 meter og har et toppunkt på 70 moh. Herfra suser du over lakseelva Vefsna, hele tiden med nydelig utsikt over nærområdet og velkjente Sjøgata i Mosjøen sentrum. Fastspent med kroppssele til en kraftig wire og et automatisk bremsesystem, får du en sikker opplevelse av å fly! Turene går hver dag hele sommeren.

Pris kr 790,-. Kroppssele, trinse og hjelm er inkludert. Oppmøte på parkeringsplassen til Marsøra Friluftsområde 15 minutter før avgang. Klær etter vær og gjerne hansker (kan kjøpes hos guiden). Fra 10 år, (du må veie minimum 30 kg eller max 110 kg).

Mer informasjon: post@naturligehelgeland.no eller Merethe Kvandal tlf nr. 98901249

Telefon: 98901249
E-post: post@naturligehelgeland.no
Nettside: www.naturligehelgeland.no

Nordland Teater

Nordland Teater har flere forestillinger ved Teaterscenen i Mo i Rana og med ansvar for turnévirksomhet i Nordlands kommuner.

Teateret forestår «Vinterlysfestivalen» i februar, har egen «Unge Nordland» med forestillinger for barn og unge, samt samarbeider med «Musikk i Nordland» for fler-mediale fremførelser.

Fasiliteter ved Mo i Rana:

Hovedscenen, 218 plasser
Blackbox, 120 plasser
Teaterkafeen, 120 plasser og kafé

Rådhusgata 1
8602 Mo i Rana

Telefon: 75 13 48 48
E-post: marked@nordlandteater.no
Nettside: http://www.nordlandteater.no

Amtmannsstua Feriehus

Amtmannsstua er et autentisk tømmerhus fra ca år 1800. Huset ligger 1,2 km fra FV17, Kystriksveien i Sømna. Huset bestilles som 1 enhet(1 rom), minimum 3 døgn og inntil 12 pers. Å bo i et så gammelt hus som Amtmannsstua er i seg selv en opplevelse, men her er også mange andre muligheter til aktiviteter og opplevelser. Sykler inkludert i leien.

I området rundt Amtmannsstua har du muligheten til fiske i sjø og innsjø, fugletitting, beversafari, vandring, sykkelturer, tilgang til fine strender mm. Et flott sted for både barn og voksne til å komme tett på natur og dyreliv.

Dyrelivet rundt Amtmannsstua:
Det er mye HUMLER rundt amtmannsstua og i umiddelbar nærhet. En kan komme ganske så tett på humlene. Dette trolig fordi de er vant til at folk kommer nær. Det er flest humler i aktivitet i juni, juli og august.
På denne tiden er det også mange blomsterfluer. Det er også en del biller å se. Når sommerfuglene kommer flagrende er sommeren perfekt. I villnisshagen bor minst en frosk og på ettersommeren kommer padder forbi. Froskene og paddene viser seg ikke så ofte.

Det hekker og bor mange ulike fugler omkring gardstunet.
Vertskapet bidrar gjerne med gode tips og kan organisere turer. Det sagnomsuste fjellet Torghatten, som ligger rett sør for Brønnøysund, kan nås i løpet av en times tid.

Huset har to etasjer med ett soverom og ett bad i 1. etasje. I andre etasje er det 7 soverom.
1.etasje: Inngangsparti med gang, bad/toalett og soverommet «Kontoret» som ligger i tilbygget fra 1950-tallet. I denne «ny-delen» er det ikke dørterskler. Det er laget overganger ved dørstokkene med tanke på framkommelighet for bevegelseshemmede i resten av 1. etasje (den eldst delen).
Badet har varmekabler, dusj, toalett, handvask og vaskemaskin med integrert tørketrommel.

Kontoret: Dette soverommet er spesielt tilpasset bevegelseshemmede/rullestolbrukere Kontoret har også direkte tilgang til badet med toalett, uten terskler. Senga er 200x130. Enkel innredning. 5,6 m2. Her var det før spiskammers og et lite kontor. Dobbeltrom hvis en aksepterer at senga er noe smal.
Kjøkkenet: Her er et klaffbord med plass til 8 - 10 personer. En stor gammel vedkomfyr til oppvarming og eventuelt matlaging, (elektriske varmeovner er også tilgjengelig), elektrisk komfyr, stålbenk/oppvaskbenk, reparert lokalprodusert kjøkkenbenk (fra ca 1950). Kokeutstyr og service til 10-12 personer. Kaffetrakter og mokkabrygger. Kjøleskap med liten fryser i gangen.

Stua: Bord med sitteplasser for 10 personer. Her er flere sitteplasser blant annet to utskårne bryllupsstoler som ble laget av husets aller siste beboer, Per. Kaminen fyres med ved og gir raskt god varme.
Kårkjøkkenet: Dette rommet fungerte tidligere som et lite kjøkken, med en liten vedovn og en liten hjemmesnekret benk fra 1800- tallet. Her er det nå et par stoler og bokhylle med litt litteratur, informasjon og oppslagsbøker fra Sømna, Helgeland, Nordland og Nord-Norge.

Kårstua: Dette var kårfolket sin stue og oppholdsrom. I dag er nok dette bestestua i huset med sitteplasser for ca 10 personer. En gyngestol, et staselig pyntespeil og portretter av forfedre/mødre er med og skaper stemningen i rommet. Vedovn til oppvarming.

2. etasje er det 7 soverom. I delen fra 1950-tallet er det 2 soverom (Nyloftet og Hagen). De øvrige rommene ligger i det opprinnelige huset.

"Nyloftet" vender ut mot gardstunet. Her er det 2 senger (begge L200x75), nattbord og skatoll er fra 50-tallet. 9 m2. Dobbeltrom.

"Hagen" ligger i husets sør-østre hjørne og har god utsikt til hagen. Noen minner fra barndommen på 50-tallet pynter rommet. Her det ei eldre seng (L183x75). 5,9 m2. Enkeltrom.

"Kjøkkenloftet" er like stort som kjøkkenet under, 17 m2. Vindu til gardstunet og hagen. Her er det ganske god plass og ekstraseng kan settes inn. Her er 2 senger, ei eldre seng (L195x 95) og ei gammel skuvseng (L186x120). Dobbeltrom/ trippelrom.

Grønn-rommet ("Berners grønne rom") Har vindu mot hagen. Her er vaskesell og ei gammel seng (L176 x95). 6,3 m2. Enkeltrom.

Blå-rommet ("Berners blå rom) Dette rommet har også vindu mot hagen. Her er vaskestell og ei eldre seng (L198 x 90). 6,3 m2. Enkeltrom.

Ovidia – rommet: Dette rommet har vindu mot hagen. Noen av bestemor Ovidias eiendeler pynter rommet. Her er vaskestell og ei gammel skuvseng (L178/182 x 120). 7,5 m2. Dobbeltrom.

Amtmannens rom: Rommet er under reparasjon og tilrettelegging. Regner med at det blir ferdig i juni 2018. Dette rommet er 17 m2 stort og er enderommet mot vest. Rommet har 3 vinduer. Vi regner med at 2 -4 personer kan sove her.

Det er altså bare ett bad med dusj og WC i huset. Rommene som ligger lengst unna badet Grønnrommet, Blårommet, Ovidia-rommet og Amtmannens rom har gammeldags vaskestell (vannmugge og vaskefat).
Kjørsvikveien 17
8920 Sømna

Når kommer sørfra og kjører FV17 fra Vennesund mot Vik i Sømna, tar du av til høyre, merket Kjørsvikveien på FV33. Amtmannsstua ligger 1,2 km fra hovedveien FV17. Amtmannsstua er skiltet ved FV33, høyre side. Kommer du nordfra langs FV17, kjører du gjennom Vik sentrum ca 2 km fra Sømna Kro og Gjestegård, og tar av til venstre, mot øst på FV33, merket Kjørsvikveien.

E-post: berit@amtmannsstua.no
Nettside: https://www.amtmannsstua.no

Galleri Stokland

I et sjarmerende gammelt trehus i hjertet av Sjøgato i Mosjøen finner du Galleri Stokland. Her møter du fargeglad energi og kreativitet i alt fra billedkunst, strikk, sølvsmykker, glassblåsing og keramikk. Galleriet har er rikt utvalg av lokalt håndverk til store og små anledninger.

Farger og struktur er viktige elementer i Kirsti Stokland sine bilder i fotografikk/mixed media. Spreke, vakre eller rolige, - de fargerike motivene tilbys som innrammede bilder og trykk, eller i materialer som lerret, pleksiglass, aluminium og glass. Du finner også et stort utvalg av kunstkort.

Vefsn kommunes byvåpen, den flotte hanen, får du kjøpt på luer, panneband og sokker fra Strikkedesign. Populært er også strikkede nordlandsbunader til barn. Ellers finner du egendesignede kjoler, jakker, pulsvarmere og sjal i mange varianter.

Innen tekstil er det Sy Spesialisten, Tody og KariSøm, som har et flott utvalg av duker, tekstilbilder, strikke- og toalettvesker, punger og poser, ulike vesker fra artige selskapsvesker til røff dongeri. Jerseyluer i et utall mønstre og farger, inkludert trykk med tekst. Skinnfell med trykk – og mye mer!

Mosjøgutten Julian Finne arbeider som glassblåser på Blåst i Tromsø og har fast utstilling i galleriet bl.a. med sine vakre glassvaser.

Wenches keramikk tilbyr artige krus, engler, hjerter, velkommenskilt og pyntegjenstander.

Velkommen skal du være, galleriet gleder seg til å vise deg rundt!

Sjøgata 25
8656 Mosjøen

Telefon: 97 11 55 88
E-post: kirstok@online.no
Nettside: http://www.kirstistokland.no/ FB og instagram: galleriStokland

Galleria Kunstfestival 2018

Velkommen til Norges lengste galleri! Galleria Kunstfestival holder til ved foten av Øyfjellet i fantastiske Sjøgata, den gamle delen av Mosjøen ved bredden av elva Vefsna som besøkes av tusenvis av turister hver sommer.

Festivalen er en blanding av kunstmesse og utstillinger med inviterte kunstnere og kuraterte utstillinger. Utstillingslokalene varierer fra gamle rustikke vegger i naust og brygger til galleristandard og her kan du gå og nyte kunst langs hele Sjøgata. Vebjørn Sand, Aune Sand og Marianne Aulie er for øvrig noen av kunstnerne som har kommet til byen. Det samme har Johnny Andvik, som har gått i lære hos Odd Nerdrum. 

Galleria Kunstfestival er «kunst med filter» og «kunst uten filter». Det er ønskelig at unge kunstnere og amatører skal få stille ut og selge på samme arena som anerkjente utøvende kunstnere og gallerier. Dette skaper en unik stemning og atmosfære.

Velkommen til ei "kunstnerisk uke" med tettpakket program for enhver smak. Du kan være med på morgenyoga, sjøgatavandring, barnas galleria, intimkonsert i Øyfjellgrotta, foredrag, visesang, jazzkonsert, kajakk på Vefsna, via ferrata, zipline og mye mer. Lørdag blir det kunstauksjon og festivalen avsluttes lørdags kveld med Operapub. 

 Sjekk program og info på facebook https://www.facebook.com/galleriakunstfestival/ eller på www.galleria.no

 Det er i Mosjøen det skjer!

Mosjøen Togstasjon

For mer informasjon og bestilling sjekk www.nsb.no 

Bjerka Togstatsjon

For mer informasjon og bestilling sjekk www.nsb.no 

Mo i Rana Togstasjon

For mer informasjon og bestilling, sjekk www.nsb.no

Marmorslottet – et eventyrlandskap

I utkanten av Mo i Rana ligger marmorslottet, et slott bygget av naturen selv gjennom årtusener.

Huler og jettegryter

Marmorslottet har oppstått der løse bergmasser som kalk, gjennom tusenvis av år har blitt vasket ut i elven. Vannet har opp gjennom årene dannet flere huler, jettegryter og formasjoner i berget – og gjort området til et eventyrlandskap.

Om du er dristig nok kan du sette deg på en "steinhest", en utstikker som går ut over elven, og ha elvebruset rett under deg. 

Fine steinformasjoner

Den beste tiden å besøke marmorslottet er om høsten da vannstanden ikke er så høy. På denne tiden kan du ta deg tid til å gå ned i jettegrytene, gå gjennom en gryte og over elva. Du kommer også etter hvert til ei grotte og vil se utrolig fine steinformasjoner. Her går du mellom steinene på flate marmor/steinflater med tapper under som elva har gravd ut.

Hvordan komme seg hit

Kjør E6 nordover forbi Mo i Rana (8km) til Røssvoll. Ta til venstre i retning Melfjordbotn. Etter ca. 5 km igjen tar du igjen til venstre, fortsatt i retning Melfjordbotn. Kjør langs nordkanten av Langvatn i retning Melfjord forbi Ravnåga. Sving av mot Fisktjørna. Fra parkeringsplassen i Fisktjørna går en fin sti til Marmorslottet.

Tidsbruk: Ca 25 minutter fra bilvei.

Husk gode sko og kamera.

Drevvatn Togstasjon

For mer informasjon og bestilling sjekk www.nsb.no 

Trofors Togstasjon

Trofors togstasjon befinner seg vest for Trofors sentrum ved riksvei 73. 

For info og bestilling, se www.nsb.no 

Træna turistkontor

E-post: turistkontor@trana.kommune.no Turistvert Sonja Langskjær +47 40 44 16 92 Mandag – Lørdag: 10.30 – 16 Søndag: 12-14

Ønsker du å få det meste ut av ditt besøk i Træna?

Besøk Turistkontoret i Træna, og utforsk mulighetene! Her har vi oversikt over alt Træna har å tilby, fra ekstremsport til strandturer til kortreiste matopplevelser. Møt oss i turistkontoret rett ved Træna kirke på Husøya, eller ta kontakt via telefon eller e-post.

For mer inspirasjon: www.tenktraena.no

Fiske i Vefsnavassdraget

Endelig åpnes det opp for fiske i lakseelva Vefsna etter å ha behandlet elva for lakseparasitten Gyrodactylus salaris. Miljødirektoratet har åpnet for fiske på inntil 600 hannlaks for Vefsna opp til Fellingforsen i Grane. Fisket åpner ved midnatt 1. juli og det kan fiskes fram til slutten av august.

Viktig informasjon

Ovenfor Laksfors, opp til Fellingforsen er det følgende særregler; her er det kun tillatt å avlive små hannlaks under 65 cm på denne strekningen. Fiske på denne strekningen starter 1. august for å sikre at smålaksen har vandret opp til fiskestart.

Alt fiske fra bruer er forbudt. Det er også forbudt å fiske innenfor fredningssoner merket med røde merker ved fisketrappene i vassdraget.

Vefsna er fortsatt under reetablering og det er derfor viktig å holde et ansvarlig nivå på fisket de første årene. Når hele vassdraget blir tatt i bruk, vil Vefsna igjen kunne bli et av Norges største laksevassdrag, større enn både Alta og Namsen.

Fiskeoppsynet vil være tilstede i hele elva og det vil være stor fokus på kontroll av fisket.

Desinfisering

Alle som skal fiske i Vefsna i sommer må desinfisere utstyret sitt før bruk for å forhindre resmitte av lakseparasitten. Desinfiseringen er gratis og fås gjort på VeFis (Vefsnavassdragets Fiskeforvaltnings ) desinfeksjonsstasjoner i Mosjøen og på Trofors. Alt fiskeredskap, fra håver, vadere, vadebukser, båter og lignende som er brukt i andre vassdrag i inneværende sesong, skal desinfiseres før bruk i Vefsna. Brudd på desinfiseringsbestemmelsene vil kunne medføre høye gebyr og bortvisning fra elva. Det vil også være stort fokus på riktig og nøyaktig fangstrapportering fra fiskerne.

Fiskekort/rapportering

Vefsna er delt opp i flere ulike vald med salg av fiskekort for hvert vald. Fiskekortet selges via nett på www.inatur.no. Alle fiskerne må rapportere sin fangst, også gjenutsatt fisk, gjennom www.inatur.no innen kl 2400 samme dag. Alle fangsopplysninger blir publisert offentlig. Fiske uten fangst skal også rapporteres innen kl 2400 samme dag som fisket avsluttes, men da uten fangstpåtegning.

NB! Husk at alle fiskere må ha betalt den statlige fiskeravgiften for fiske etter laks, sjøørret og sjørøye. Gyldig kvittering for betalt avgift må medbringes under fisket.

Gå på https://lakseelver.no/nb/elver/vefsna for å finne mer informasjon om fisket i Vefsna. 


 

Guidet tur i Øyfjellgrotta Mosjøen

En tur i Øyfjellgrotta vil vise deg naturkreftene over hundretusener av år og er en fantastisk flott opplevelse.

Øyfjellgrotta er en 500 meter lang kalksteinsgrotte som ligger like utenfor Mosjøen sentrum. Grotting er for mange en ukjent verden og en ny opplevelse.

Denne grotten er utfordrende nok for de fleste og en spennende tur med noen trange partier, litt kryping, en underjordisk elv (tørr på sommeren) og mye å se i fjellet for et våkent øye. Det er kort vei å gå til grotta fra parkeringen, men det er bratt stykke før man kommer til inngangen.

Naturlige Helgeland har utstyret som du trenger for å gjennomføre turen gjennom grotta (kjeledress, hansker, hodelykt og hjelm).
Turen tar ca. 3 timer.

Pris kr. 600,-/200,- (voksne/barn inntil fylte 14 år). Turen gjennonmføres hver søndag kl 17.00 fra 10. juni til 26. august.

 
Oppmøte ved bommen i Øydalen (på veien mot flyplassen). Informasjon og bestilling hos

www.naturligehelgeland.no. 

Majavatn Togstasjon

Den sørligste togstasjonen på Helgeland. Majavatn er et flott turområde og befinner seg 5 km nord for Porten til Nord-Norge

Informasjon og bestilling finnder du på www.nsb.no

Træna Overnatting

Trænas nyeste overnattingssted, sentralt med nydelig utsikt over øya!

Træna Overnatting tilbyr overnatting i forskjellige rom. Dobbeltrom med eget bad, større familierom/leiligheter og mindre rom med bad på gangen.

Det er også også et stort fellesrom med nydelig utsikt over øya.
Her kan du spise frokost eller holde konferanser/møter.

Beskrivelse av rommene:

Dobbeltrom med bad i 2. etasje
I 2. etasje har vi store dobbeltrom med eget bad. Skrivepult i alle rom. Vinduer mot sør eller nord.

Dobbeltrom i 1. etasje med fellesbad
Lyse dobbeltrom i 1. etasje med fellesbad på gangen, der fire rom deler 2 bad. Skrivepult i alle rom. Vinduer mot sør.

Leilighet m 2 soverom og stue, 2. etasje
I 2. etasje har vi en stor leilighet med 2 dobbeltrom, kjøkken, bad og stue. I stuen er det sovesofa og godt med plass hvis man er mange.

Leilighet i 1.etasje med 1 soverom, stue, kjøkken og bad
Dobbeltrom og stue med sovesofa, kjøkken og bad.

Kubbhågen 13
8770 Træna

Ligger sentralt på øya, rett ovenfor kirken og ca. 250 meter fra kai og butikk.

Telefon: 91812679
E-post: booking@trenaovernatting.no
Nettside: http://www.trenaovernatting.no/